Tokios vasaros metu nerasi lietuvio, kuris nekeptų kiaulienos ant grilio. Lieknieji Gurmanai taip pat mėgsta kiaulieną. Kadangi mes naudojame mažiau gyvulinių riebalų turintį maistą, tad renkamės liesesnes kiaulienos dalis – nugarinę arba išpjovą.

Šią savaitę mėsos turgelyje radau puikią kiaulienos nugarinę, įsigijau nesupjaustytą ir supjaustytą su kaulu – tikra vasarojančio lietuvio svajonė.

Tzatziki

400 ml natūralaus lieso jogurto
1 didelis agurkas
2 nedidelės česnako skiltelės
Saujelė šviežios mėtos
Alyvuogių aliejaus
Šaukšto raudonojo vyno acto
Druskos ir pipirų

Graikiškasis Tzatziki padažas yra neatsiejamas nuo grilio. Lengvas, gaivus ir puikiai derantis prie daugelio kepsnių.

Nulupau agurką, sutarkavau ir nusunkęs sultis sumaišiau su jogurtu. Pagardinau su sutrintu česnaku, smulkiai supjaustyta šviežia mėta, aliejumi, raudonojo vyno actu ir sureguliavau skonį su druska ir šviežiai maltais pipirais.

Kiaulienos nugarinė su rozmarino marinatu

Marinatui:

Šviežio rozmarino
Keleto skiltelių česnakų
Citrinos sulčių
Alyvuogių aliejaus
Druskos ir pipirų

Nuolatos ieškau, bet šią savaitę radau kiaulienos nugarinę su kaulu. Fantastiškas kepsnys – prie kaulo visada yra daugiausiai skonio.

Rozmariną, česnaką, citrinos sultis ir aliejų sutryniau. Paskaninau druska, pipirais ir ištryniau kiaulienos nugarinės kepsnius. Palikau marinuotis per naktį. Ant karšto grilio kepiau apie 15 minučių.

Vištienos šlaunelės su raudonėliu

Marinatui:

Šviežio raudonėlio
Malto indiško kmyno
Aitriosios paprikos
Citrinos žievelės
Alyvuogių aliejaus
Druskos

Vištos šlauneles (nupirktas be odelės, arba pašalinus odelę) gerai įtryniau aliejumi, smulkiai tarkuota citrinos žievele, šviežiu raudonėliu, indišku kmynu, aitriąja paprika ir druska. Leidau pasimarinuoti ir gerai įsisavinti skoniams.

Kepiau apie 30 minučių įvyniotą folijoje ant vidutiniškai karšto grilio. Taip vištiena gerai įsisavino likusį marinatą ir tapo minkšta bei drėgna. Po to išėmiau iš folijos ir 15 minučių apkepiau ant karštesnio grilio – taip vištiena tapo traški iš išorės.

Kiaulienos nugarinė su aitriosios paprikos plutele

Nepjaustytos kiaulienos nugarinės be kaulo
Maltos aitriosios paprikos
Maltos rūkytos paprikos
Alyvuogių aliejaus
Druskos

Kadangi kiaulienos nugarinė yra plati, ją perpjoviau išilgai. Ant lentelės pabarsčiau druskos, maltos aitriosios paprikos, maltos rūkytos paprikos ir gerai apvoliojau aliejumi patrintą kiaulienos nugarinę. Stengiausi volioti tiek, kad susiformuotų plutelė. Leidau kiaulienai pasimarinuoti per naktį.

Kepiau ant karšto grilio iš visų pusių 15 minučių ir tada dar 20 minučių kepiau perkėlęs ant mažiau karštos grilio vietos.

Fantastiškas kepsnys su mėgstamomis salotomis arba Tzatziki padažu – šiek tiek aštrus, bet labai sultingas.

Saulėtos savaitės ir gerų kepsnių!
Martynas