Liepos 7 – 13 dienomis Neringoje vyks aštuntasis muzikos ir ekologijos festivalis „Nepaklusniųjų žemė“. Jau aštuntą vasarą muzikai iš Lietuvos, Norvegijos, Airijos ir Anglijos pristatys bendras muzikines kūrybines programas ir drauge su dailininkais ir ekologinių iniciatyvų organizatoriais kvies pastebėti vieną svarbiausių šiandienos iššūkių – gebėjimą darniai sugyventi su gamta.

Šiemetinės muzikinės programos, įvairiais aspektais prisiliečiančios prie žmogiškųjų turtų ir tradicijų puoselėjimo, atsiremia į iškilią Pamario krašto asmenybę, vieną pirmųjų lietuviškos dainos tyrinėtojų, Liudviką Rėzą. Festivalio atidarymo programoje (liepos 7-8 dienomis) skambės naujai interpretuojamos L. Rėzos užrašytos lietuvių liausies dainos, video instaliacijomis bus priminta istorinė Neringos krašto praeitis. Nepamirš festivalio muzikai ir naujosios muzikos – programoje „Nepaklusnūs balsai“ (liepos 12-13 dienomis) skambės net trys pasaulinės premjeros. Festivalio geografija šiuo atžvilgiu labai plečiasi – visi trys kūriniai yra užsienio kompozitorių tvariniai. Taip pat, kaip ir kasmet, festivalis suteikia koncertinę sceną kūrybingiausiems jauniesiems Lietuvos talentams ir stengiasi įtraukti juos į kūrybinį procesą.

Sustiprėję ekologiniai saitai į festivalį partneriais pritraukė net dvi naujas ekologines iniciatyvas. Projektas „Žaliasis kodas“, dalyvaujant jo iniciatorei Europos Parlamento narei Radvilei Morkūnaitei-Mikulėnienei, bus pristatytas geriausiais konkursiniais žaliaisiais filmukais ir vaikų darbų paroda „Žali žaidimai“. Festivalio atidarymo programos metu bus skaitomi ir žalieji pasakojimai iš ekologinių pasakų knygelės „Kai didysis žmogus sėdėjo ant stogo“, kurią projektas „Žaliasis kodas” 2011 metais išleido iš geriausių konkurso „Žali pasakojimai“ darbų (liepos 7-8 dienomis).

Projektą „Artwei“, kuris rūpinasi Baltijos jūros tarpvalstybiniuose vandenyse esančia padėtimi, koncerto „Jūrų peizažai“ metu Nidoje (liepos 10) pristatys projekto kuratorius Prof. Dr. Arturas Razinkovas-Baziukas.

Kasmetinės kūrybinės dirbtuvės šiemet pakvies kūrybiškai nusiteikusius jaunuosius ir vyresniuosius poilsiautojus liepos 9 – 12 dienomis į Agilos ekspozicinę salę: bendromis jėgomis bus iš perdirbamų atliekų daromi meniniai objektai, kurie liepos 13 dieną 18 valandą bus pristatyti visuomenei.

Festivalis tęsia ir savo kasmetinę Neringos švarinimo akciją – kiekvienas, pristatęs poilsio zonoje surinktų sausų nemaistinių atliekų į informacijos ir kultūros centrą „Agila“ (Taikos g. 4) Nidoje arba Liudviko Rėzos kultūros centrą (L. Rėzos g. 8) Juodkrantėje, bus pakviestas į vieną iš festivalio renginių.