Valetoje net 320 istorinių paminklų, visi vien tik 55 hektarų plote, todėl Valeta laikoma viena koncentruočiausių istorinių vietų pasaulyje.

Valeta - idealus vėlyvojo Renesanso kūrinys su savo unikaliu miesto planu, įkvėptu naujųjų Platono principų - daugybė istorinių paminklų puikiai parinktose vietose, jos sienos, sustiprintos bastionais, suprojektuotos natūraliai, atsižvelgiant į gamtos objektus.

Maltos sostinė – viena iš nedaugelio urbanizuotų vietų, iki šiol taip gerai išlaikiusių istorinį autentiškumą. Ji ypač susijusi su karo istorija ir Jeruzalės šv. Jono labdaringo ordino veikla. Ją sėkmingai valdė finikiečiai, graikai, kartaginiečiai, romėnai, bizantiečiai, arabai ir Šv. Jono kryžiuočių ordinas. Miestas išvengė svarbesnių pasikeitimų nuo 1798 metų, nuo tada, kai miestą paliko Šv. Jono ordino kryžiuočiai.

Valetos pusiasalis, viena iš patraukliausių Viduržemio jūros regiono vietų, susideda iš dviejų uostų – Didžiojo uosto ir Marsamxett‘o uosto, o pati Valeta - iš gausybės pastatų, statytų dar XVI, XVII ir XVIII amžiais, kurių tankumas stulbina – atrodo, lyg jie būtų pastatyti visur, kiek tik leido tvirtovės sienos. Po didžiosios Maltos apgulties 1565 metais Francesco Laparellis suprojektavo stačiakampį naujo miesto planą, o Gerolamo Cassaris tęsė jo darbą ir pastatė visus svarbiausius pastatus.

Miesto įtvirtinimų ir paties miesto plane italų Renesanso idėjos persipynusios su šiuolaikinėmis miestų planavimo estetinėmis teorijomis. Harmoningai integruoti į tolygų, taisyklingą gatvių tinklą Maltos ordinui priklausę pastatai: Šv. Jono katedra (buvusi Maltos ordino vienuolyno bažnyčia, 1573), Didžiojo Magistro rūmai (XVI a. pabaiga), Auberge de Castille et Leon (1574) rūmai, Auberge de Provence (1571-75), Auberge d'Italie (1574), Auberge d'Aragon (XVIa. pabaiga) rūmai ir buvusios ordino ligoninės rūmai (Infirmary of the Order (XVI a. pab.).

Harmonija būdinga ir kitiems religiniams pastatams: Pergalingosios Dievo Motinos (Our Lady of Victory),(1566), Šv. Katerinos, Il Gesu bažnyčioms. Vėliau karo inžinieriai ir miesto architektai, tobulindami pastatus, stengėsi nesudarkyti šios harmonijos, (pvz., Auberge de Bavière rūmai, Šv. Pauliaus laivo sudužimo bažnyčia (Church of the Shipwreck of St Paul), Bibliotekos ir Mantelo teatro rūmai ir t. t.).

Architektūriniai paminklai, kiti statiniai mieste taisyklingai išdėstyti, be to, net smulkiausi, mažiau svarbūs statiniai išliko autentiški. XIX ir XX amžiuje, veikiant anglų architektūros įtakai, buvo kuriamos naujos originalios architektūrinės formos (pavyzdžiui, siauri namai užapvalintais langais, kurie puikiai įsiliejo į miesto aplinką). Valetos miestas tapo sugebėjimo išsaugoti šį vertingą palikimą pasauliniu pavyzdžiu.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)