Antradienio popietė – metas, kai viename seniausių turgų Vilniuje, Kalvarijų turguje, pirkėjų skaičius sumažėjęs, tačiau ieškančiųjų produktų sutikti vis dar galima. Prekystaliai kiek ištuštėję – nuo 7 val. ryto kasdien, išskyrus pirmadieniais, veikiančiame turguje jau spėjo apsilankyti didžioji dalis kasdienių turgaus lankytojų. Visgi, savo darže užaugintus žalumynus ir prižiūrimų bičių medų turguje pardavinėjantis pensininkas Rimvydas pasakojo, kad būtent tokiu metu ir vėliau turguje galima įsigyti kiek pigesnių produktų. Tiesa, daugelis tos pačios rūšies produktų pardavinėjama už panašią, vos litu dviem besiskiriančią kainą. Pigesni produktai dažniausiai siūlomi turgaus gale, kur susibūrę ir mažiau prekeivių.

Suskubti įsigyti braškių ir žemuogių

Šiuo metu turguje puiki proga apsilankyti uogų mėgėjams: pardavėjai pirkėjams siūlo ne tik braškes ar trešnes, bet ir avietes, žemuoges, neseniai ant prekystalių atsirado ir mėlynių. Kalbinti prekeiviai sakė, kad artimiausiu metu norintys galės rasti ir ką tik nokti pradėjusių juodųjų serbentų bei agrastų. Šiuos turguje išvysti jau galima, bet dar žalios uogos kainuoja 4 Lt už stiklainėlį. Tuo tarpu bene brangiausiai teks sumokėti norint įsigyti žemuogių - vienas litras uogų atsieis apie 20 litų. Tiesa, jų nusipirkti planuojantiems reiktų suskubti – pardavėjai sakė, kad šių uogų jau nebesiūlys, nes žemuogių derlius jau nuskintas.

Pasak pardavėjų, pirkėjai turguje greitai neberas ir braškių. Vis dėlto, apie 8 – 10 Lt už kilogramą kainuojančios uogos pigti neturėtų. „Dabar jau pardavinėjamos lietuviškos braškės, pradėjome tai daryti nuo praėjusios savaitės, o prieš tai siūlėme lenkiškas, dar anksčiau – turkiškas, ispaniškas braškes. Lenkiškų uogų kaina galbūt buvo šiek tiek mažesnės, o lietuviškas braškes sugadino oras - buvo šalta, lijo, todėl jos ir pabrango. Ne kiekvienas gali nusipirkti braškių, kai jų kaina 9 – 10 Lt. Abejoju, ar uogos pigs, nes derlius jau baigiasi, galbūt kitą savaitę jų jau nebebus“, - pasakojo turguje vaisiais ir daržovėmis prekiaujanti Liudmila. Jai pritarė ir ūkininko iš Panevėžio rajono užaugintą produkciją pardavinėjanti Olia: „Braškes dar galima nusipirkti porą dienų“. Tiesa, pasak Liudmilos, nepaisant kainos, šios uogos yra viena iš perkamiausių prekių turguje. Norintiems dar pasimėgauti braškėmis, derėtų jų ieškoti būtent čia – parduotuvėje lietuviškos uogos kainuoja apie 6 – 7 Lt už pusę kilogramo.

Gausus mėlynių „derlius“

Turguje galima rasti ir mėlynių. Jų kaina – apie 6 litus už litrą. Šių uogų, pasak pardavėjų, šiemet miške išaugo daugiau nei praėjusiais metais. Tuo tarpu lietuviškų aviečių dar teks palaukti – kol kas jos vežamos tik iš kitų šalių. Pirkėjams siūlomos ir trešnės, tačiau lietuviškų turguje rasti nepavyko. Dažniausiai jos siūlomos iš Vengrijos, kaina siekia apie 9 – 10 Lt už kilogramą, priklausomai nuo rūšies: šviesios uogos kainuoja pigiau, o labiau sunokusios – brangiau. Tuo tarpu parduotuvėje itališkų trešnių kaina – nuo 10 Lt už kilogramą.

Tiems, kurie ieško lietuviškų trešnių ar vyšnių, reiktų būti įtaresniems. Pardavėjos Liudmilos teigimu, jų turguje niekas neparduoda. „Lietuviškų vyšnių nebūna, jos vežamos iš Vengrijos ar Lenkijos, nes tokiais dideliais kiekiais jų Lietuvoje neaugina. O tais, kurie užsirašo, kad pardavinėja lietuviškas vyšnias ir trešnes, tikėti nereikėtų“, - kalbėjo pardavėja.

Lietuviškų pomidorų dar nėra

Kalvarijų turguje jau siūlomi ir pirmieji grybai – voveraitės, dabar kainuojančios 7 Lt už litrą. Pirkėjai gali nusipirkti ir lietuviškų pievagrybių, kurių kilogramas atsieis apie 6 Lt. Nuolat turguje besilankanti Julija sakė, kad jį turguje grybų taip pat įsigyja. „Čia perku agurkus, pomidorus, voveraičių, o, pavyzdžiui, mėsos produktų – ne. Įsigyju ir pieno produktus, pastebėjau, kad čia labai skanūs, švieži ir pigesni sūriai. Gyvenu netoli, todėl ateinu dažnai“, - sakė ji.

Lietuviškų pomidorų turguje, pasak pardavėjų, dabar nusipirkti nepavyks. „Negalima tikėti, kad ant prekystalio yra lietuviškų pomidorų, todėl, kad labai mažai šiltnamių, kuriuose jie dabar auginami, - sakė Liudmila. - Pas mus parduodami lenkiški pomidorai, jie neblogo skonio, klientai žino, kad mėsingi ir kad užauginti Lenkijoje. Lietuviški pomidorai bus liepos pabaigoje“. Jai pritarė ir turguje prekiaujanti Olia: „Pas mus lietuviški pomidorai bus dviejų – trijų savaičių bėgyje. Bet visą laiką jie anksčiausiai sunoksta po karūnavimo, tuomet jų ir laukiame“. Dabar lenkiški pomidorai turguje kainuoja apie 4 – 5 Lt už kilogramą.

Lietuviškas ir lenkiškas daržoves pardavinėjančios Anios teigimu, ilgai nelaukus pasirodys ir lietuviški kopūstai bei kalafiorai, kurie kol kas vežami iš pietų Lenkijos. Visgi, pasak pardavėjos, lietuviai lenkiškų prekių įsigyti nelabai nori: „Bijo, kad daug chemijos, nors norint užauginti gražią lietuvišką produkciją irgi reikia trąšų“. Ji pati sakė skirtumo tarp lietuviškų ir lenkiškų daržovių nejaučianti. Tiesa, nors pirkėjai domisi daržovių ir žalumynų kilmės šalimi, pasak pardavėjos Liudmilos, tai, ar daržovės užaugintos ekologiškai, klausiama retai.

Norintys jau gali nusipirkti ir lietuviškų agurkų. Jų kilogramas kainuoja apie 3 – 4 Lt. Pasak prekeivių, didžioji jų dalis atvežta iš Kėdainių. Parduotuvėje jų kaina taip pat panaši, tačiau pasak pardavėjos Anios, kokybė – kitokia. „Nesutikčiau, kad parduotuvėje pigiau. Pavyzdžiui, būna akcijos parduotuvėje, kad ir praėjusią savaitę, kai agurkai kainavo 2,5 litus , bet buvo baisu į juos žiūrėti“, - sakė ji. Pirkėjams siūlomos ir lietuviškos morkos – jų ryšulėlis kainuoja apie 2 – 4 Lt, priklausomai nuo jo dydžio, lietuviškų ridikėlių pundas atsieis apie 2 Lt. Jau galima nusipirkti ir mažų cukinijų, tačiau jų kol kas siūloma nedaug – kilogramo kaina yra maždaug 7 Lt.

Bulvės po truputį pigs

Kalvarijų turguje birželio viduryje pradėtos siūlyti ir lietuviškos bulvės. Iki to laiko, pasak pardavėjos Kristinos, pirkėjai galėjo įsigyti atvežtų iš Italijos. „Iš kitų kraštų jas atveža jau nuo gegužės pabaigos, nes ten bulvės sodinamos vasario mėnesį, todėl ir pristatomos anksčiau. Jos kainavo apie tris litus“, - kalbėjo pardavėja.

Dabar bulvių kaina gali siekti ir nuo 0,8 iki 1,8 Lt už kilogramą. „Dabar jos jau pigyn su kiekviena diena. Buvo drėgni metai, todėl derlius geras ir bulvių labai daug. Galvojame, kad apie litą už kilogramą šiemet tikrai turėtų būti“, - kalbėjo ji. Tiesa, skubantiems iš šviežių bulvių gaminti Lietuvoje mėgiamus blynus ar kugelį, pasak pardavėjos, reiktų dar palaukti: „Iš labai ankstyvų bulvių sunkiau kugelį iškepti, geriau tai daryti iš kitos bulvių rūšies, kurias pradės kasti liepos 15 – 20 dienomis. Jos turi daug sausųjų medžiagų, mažiau vandens, yra krakmolingos“.

Lietuviškų žalumynų ir prieskonių nusipirkti norintiems pirkėjams jų rasti turguje taip pat pavyks: darže užaugintų salotų kaina siekia 0,5 Lt už 100 gramų, krapų ir petražolių ryšulėlių – apie 2 – 3 Lt, gražgarsčių ir špinatų – 2 Lt, vazonėlis namuose užaugintų bazilikų – 4 Lt.

Visgi, pardavėjai sakė, kad apsiperkančiųjų turguje pirkėjų kiekis mažėja. „Penkiolika metų prekiauju turguje - klientų įpročiai keičiasi, jie perka mažiau dėl to, kad neturi darbų, nėra pinigų“, - sakė turgaus prekeivė Ania. Jai pritarė ir Liudmila: „Žmonių įpročiai pasikeitė. Bet yra ir pastovių klientų, kurie ateina ir žino, kad blogų, supuvusių prekių neduosiu. Jie apsilanko šeštadienį, sekmadienį, o yra pensininkų, kurie pasivaikščioti po turgų ateina kiekvieną dieną – nusiperka porą pomidoriukų, pabendrauja“, - sakė moteris.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)