Nevaisingumas nėra tik pavienių šeimų, bet ir visos šalies problema, nes sumažėjęs gimstamumas pranašauja liūdnoką Lietuvos scenarijų. Visuomenės palaikymas tampa itin reikšmingu, kai su nevaisingumu susiduriančios poros nesulaukia paramos, o jų problemos paliekamos nuošaly. Tiesa paprasta – kuo daugiau apie tai kalbėsime, tuo labiau padėsime.

Visuomenės pagalba – tai palaikymas, supratimas, tolerancija, kurių kartais pritrūkstama. Negalinčios susilaukti vaikų šeimos dažnai slepia savo problemas ne tik nuo viešų akių, bet ir nuo artimiausių žmonių. Viltis turėti tai, ką visi kiti laiko natūraliu dalyku – kūdikį, baimė būti pasmerktiems ir panašių jausmų kratinys yra šių porų kasdienybė. Jos turėtų jaustis jaukiau mūsų aplinkoje ir nebijoti kalbėti apie savo problemas.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, pasaulyje net kas šešta pora susiduria su vaisingumo sutrikimais. Pastoti pakartotinai negali dar 10 – 25 proc. porų, jau turinčių vaiką. Skaičiuojant realiaisiais skaičiais, visame pasaulyje dėl nevaisingumo kenčia apie 50 – 80 mln. žmonių. Lietuvoje oficialaus nevaisingumo registro nėra, bet manoma, kad mūsų šalyje nevaisingų porų yra apie 50 - 55 tūkst., o kiekvienais metais jų padaugėja kone dviem tūkstančiais.

Visuomenės tyrimų duomenimis, mūsų šalyje dauguma palaiko pagalbinio apvaisinimo idėją ir vertina gydytojų pagalbą šeimoms, kurios mėgina susilaukti savų vaikų. Pastebima, kad nors neigiamai nusiteikusių žmonių itin mažai, bet jie sukuria atmosferą, kurioje palaikanti dauguma yra užgožiama. Egzistuojančius pagalbinio apvaisinimo stereotipus iš dalies sukelia švietimo trūkumas, iš dalies – ir neteisingas sąvokos vertimas. Iš daugelio pasaulio kalbų „dirbtinis“ apvaisinimas turėtų būti verčiamas būtent kaip „pagalbinis“, pavyzdžiui Assisted Reproductive Technologies (ART) reiškia pagalbinius apvaisinimo būdus. Iš tiesų čia tik terminas yra dirbtinis, o gydytojų pagalba – tikra. Gydytojai gydo, jie leidžia susitikti motinos ir tėvo lytinėms ląstelėms, kad atsirastų bendra gyvybė.

Pirmasis vasaros mėnuo jau seniai tapo nevaisingų porų mėnesiu – iniciatyva, kurios tikslas yra iškelti į viešumą jautrius nevaisingumo klausimus. Šia proga linkiu tolerancijos ir kviečiu palaikyti nevaisingas šeimas, susiduriančias su liga, kurią galima sėkmingai gydyti.