Dar prieš savaitę Vyriausybė savo išvadose įstatymo pakeitimo projektui nepritarė. Vyriausybės atstovai teigia, kad tokios lengvatos suteikimas spaudai 13 mln. Lt sumažintų valstybės biudžetą. Pajamas būtų sunku kompensuoti net vidutiniu laikotarpiu, taip pat kiltų grėsmė dėl deficito perviršio ištaisymo. Kartu Vyriausybė išsakė nesutinkanti su mokesčio lengvatos taikymu viešajam transportui, kuriam Seimas taip pat pritarė.

Prieš įstatymo pakeitimo balsavimą Seimo narys Žilvinas Šilgalis ragino parlamentarus balsuoti už įstatymo pakeitimą teigdamas, kad taip būtų žengiamas pirmas žingsnis subalansuotos trinarės mokesčių sistemos link.

Tuo metu Andrius Kubilius ragino balsuoti prieš PVM lengvatas suteikiančias įstatymo pataisas, nes suteiktos lengvatos periodinei spaudai ir viešajam transportui nuo kitų metų biudžetą sumažintų apie 100 mln. Lt. „Seimas nesugebėjo išsilaikyti PVM lengvatų epidemijai ir jos pagautas, pajamas į biudžetą nuo kitų metų nori sumažinti apie 100 mln. Lt“, - kalbėjo premjeras. Pasak jo, Seimui pritarus lengvatų suteikimui Vyriausybės vadovas kreipsis į prezidentę, kad ši vetuotų įstatymo pakeitimą.

Juozas Olekas ragino Seimo narius neužmigti „savo taupymo lopšyje“ ir tikino, kad PVM lengvatos sukurs papildomas darbo vietas bei skatins investavimą.

Įstatymo pakeitimo projekte argumentuojama, kad lengvata spaudai turėtų būti suteikta po 2009 metų PVM spaudai padidinimo nuo 9 proc. iki 21 proc. Mokesčio padidinimas sumažino laikraščių ir žurnalų, ypač rajoninės spaudos, tiražus. Įstatymo pakeitimo pasiūlyme teigiama, kad mokesčių lengvata pagerintų periodinės spaudos kokybę bei prieinamumą.

Šiuo metu spaudai valstybės parama yra teikiama per Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondą. Be to, valstybės parama periodinių leidinių pristatymui kaime teikiama pagal Lietuvos Respublikos pašto įstatymą.

Diskutuota ir dėl kitų lengvatų

Seimo posėdyje parlamentaras Saulius Stoma Seimui pateikė pasiūlymą PVM 9 proc. lengvatą knygoms išbraukti iš įstatymo ir šiems leidiniams taikyti naują 0 arba 5 proc. lengvatos mokestį, tačiau Seimo nariai nutarė tokį pasiūlymą atmesti.

Nepritarta ir socialdemokrato Dainiaus Budrio pasiūlymui grąžinti 9 proc. PVM lengvatą viešbučiams ir apgyvendinimo paslaugoms.

Atmestas ir Petro Gražulio siūlymas 9 proc. lengvatinį PVM mokestį taikyti visiems maisto produktams, išskyrus alkoholiniams gėrimams.

Parlamentarai pritarė Tvarkos ir teisingumo partijos atstovo Algimanto Dumbravos pasiūlymui grąžinti prieškrizinį 5 proc. lengvatinį PVM neįgaliųjų techninės pagalbos priemonėms ir jų taisymui.

Įstatymo pataisos įsigalios nuo 2013 m. sausio 1 d.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)