Jungtinės Karalystės karališkosios šeimos glaudžiausia bendravimo su visuomene išraiška yra Karalienės atvaizdas ant banknotų ir monetų. Kas nutiktų, jei vieną dieną neliktų grynųjų pinigų?

Kai britas J. Allanas prieš beveik ketverius metus ryžosi eksperimentui – metus laiko gyventi be grynųjų pinigų, atsakymų į šį klausimą jis neieškojo. Dėmesio nevengiančiam vaikinui, kuris mėgsta dėvėti juokingas kojines ir atraitotas kelnes, o pokalbiai su nepažįstamaisiais yra būtina jo dienos sudedamoji dalis, turėjo gerokai pasukti galvą, kaip išgyventi kišenėje turint tik banko kortelę, kai nemažai kavinių ir parduotuvių klientus pasitinka su užrašu ant durų „Atsiprašome, mokėjimo kortelių nepriimame“, o autobuso vairuotojas atsisako vežti, nes bilietų pardavimo aparatas priima tik... monetas.

Reikia pirkti už nustatytą sumą

Kai britas suprato, jog susilažinimas su draugais ir savimi pačiu, kad galės metus laiko išgyventi be grynųjų pinigų, nebus lengvai įgyvendinamas, trauktis nebebuvo kur. Savo įspūdžius jis reguliariai aprašė asmeniniame tinklaraštyje. 

Pirmosios eksperimento dienos praėjo gana sklandžiai, entuziastingai ieškant naujų vietų, kur galima atsiskaityti mokėjimo kortele. Tačiau jau trečią dieną jauno brito laukė nemaloni staigmena. Ir viskas dėl buteliuko vandens. 

Dalyvaudamas Londone vykusioje konferencijoje jis sumanė netoliese veikiančioje parduotuvėje nusipirkti buteliuką vandens, tačiau atsiskaityti kortele buvo galima tik perkant už ne mažesnę kaip 3 svarų sterlingų sumą. O ką daryti, jei daugiau jokios prekės nereikia?

Parduotuvėje, „paaukojęs“ keletą svarų nebūtinam pirkiniui, gali surinkti reikiamą sumą, kad pardavėjas priimtų banko kortelę, bet, pavyzdžiui, norėdamas patekti į sausakimšą barą neišsiversi be grynųjų pinigų – durininkas nepriima arbatpinigių mokėjimo kortele.

Gali suskaičiuoti kavos puodelius

Jeigu už visas prekes ir paslaugas atsiskaitoma tik banko kortele, po metų bankas apie tokį klientą žinos praktiškai viską – nuo A iki Z. Ne tik, kiek išleidžiama maistui ar degalams, bet ir kiek puodelių kavos buvo pirkta. 

Tiesa, net ir nuolat perkant kavą toje pačioje vietinėje parduotuvėje, teks kaskart atremti keistą pardavėjų žvilgsnį, mat mokėti kortele tokią nedidelę sumą – vis dar neįprasta.

Tačiau tokie nesklandumai brito J. Allano neatbaidė nuo gyvenimo be grynųjų pinigų. Priešingai, vaikinas surado daug įdomių pramogų. Pavyzdžiui, kišenėje turėdamas banko kortelę niekada nepatirsi moralinių kančių dėl to, kad neduodi pinigų prašantiems išmaldos gatvėje. Kai kartą moteris guodėsi esanti benamė ir prašė paaukoti pinigų, J. Allanas atsakė labai paprastai: mielai paaukočiau, jeigu tik būtų kur įdėti banko kortelę.

Kitas atsiskaitymų kortele ir elektronine bankininkyste privalumas – galimybė pirkti bilietus į kiną neiškėlus kojos iš namų. J. Allanas savo tinklaraštyje rašė, koks malonumas pačiam kompiuterio ekrane išsirinkti norimas vietas kino salėje, o už bilietus susimokėti keliais klavišo paspaudimais.

Padeda lavinti atmintį

Gyvenimas be grynųjų pinigų turi ir privalumų, ir trūkumų. Kad pastarųjų būtų kuo mažiau, britas
J. Allanas turėjo pakeisti nemažai savo įpročių. Pavyzdžiui, nesinaudoti internetu viešose vietose, kur už tokią paslaugą galima atsiskaityti tik metant monetas į aparatą.

Nors teigiama, kad keliaujant labai patogu naudotis banko kortele, tačiau atsiskaitydamas už kiekvieną prekę turi gerai paskaičiuoti, kas brangiau kainuos – pirkinys ar komisiniai bankui, kurie už kiekvieną mokėjimą sudaro 1,50 svaro sterlingų. Tai priverčia planuoti išlaidas.

Naudojimasis banko kortele reikalauja ir kitų įgūdžių. Pavyzdžiui, esi priverstas nuolat lavinti atmintį. Tuo savo kailiu įsitikino J. Allanas. Nors rinkdamasis banko kortelės slaptažodį jis paprastai apsiribodavo žinomomis skaičių kombinacijomis, tačiau kartą ėmė ir užmiršo. Kai trečią kartą vedant slaptažodį kompiuterio ekrane atsirado užrašas „Neteisingas PIN kodas“, kortelė buvo užblokuota.

Finansų valdymo pradžiamokslis

Kiekvienas banko kortelės turėtojas turėtų reguliariai tikrinti, ar už tą pačią prekę, paslaugą nesumokėjo du kartus. Kai moki grynaisiais pinigais, žinai, kokią sumą duodi ir kiek turi gauti grąžos. Atsiskaitant kortele ta pati suma iš sąskaitos gali būti nuskaityta kelis kartus.

Nemažai bankų klientų naudojasi ne tik debetinėmis, bet ir kreditinėmis kortelėmis. Kokią sumą bankas skolina klientui, priklauso nuo jo pajamų dydžio, įplaukų reguliarumo ir t.t. Jeigu vieną mėnesį laiku negrąžinsite pasiskolintų pinigų, nereikėtų nustebti, kad bankas sumažins kredito limitą. Taip nutiko ir J. Allanui. Kai atsiskaitydamas už pirkinius jis pardavėjui ištiesė kredito kortelę, paaiškėjo, kad nepakanka pinigų: jis manė turįs 1 tūkst. svarų sterlingų, o bankas kredito limitą buvo sumažinęs iki 260 svarų sterlingų.

Eksperimentą tęsė toliau

Kai nuo eksperimento – gyvenimo be grynųjų pinigų – pradžios praėjo metai, o J. Allanas ir toliau neišsižadėjo tokio gyvenimo būdo, draugai ėmė klausinėti, kam jam to reikia? Atsakymas labai paprastas – mokėjimas banko kortele išmokė kontroliuoti išlaidas.

J. Allanas prasitarė, kad atsisakęs grynųjų pinigų jis ne tik atsikratė įkyrių prašymų paskolinti pinigų arba... skolintis ir ėmė skaičiuoti, kam ir kiek išleidžia.

Vaikinas atviravo, kad anksčiau, turėdamas kišenėje grynųjų pinigų, negalėdavo praeiti pro vietinę parduotuvę nenusipirkęs kavos, o jeigu pakeliui pasitaikydavo drabužių parduotuvė, būtinai užsukdavo ir įsigydavo dar vienus baltus marškinėlius.

Už prekes ir paslaugas pradėjęs mokėti tik banko kortele vaikinas galėjo aiškiai matyti, kada per daug išlaidavo kavai ar niekam nereikalingam šlamštui išleido apvalią sumelę.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)