Nesiimsiu labai giliai kapstyti visų „už“ ir „prieš“. Apsistosiu tik ties vienintele arbatoje esančia medžiaga – kofeinu. Taipogi į arbatos poveikį šį kartą pažvelgsiu labai siaurai. Panagrinėsiu, koks arbatos (kofeino) poveikis lieknėjimo procesui.

Pažvelkime, kaip kofeiną pristato Vikipedija: kofeinas – legali narkotinė medžiaga… Kofeino vartojimas gali tapti įpročiu. Arbatos mėgėjai mėgsta tvirtinti, kad arbatoje esantis kofeinas kitoks, kad jis veikia kitaip negu kavoje esantis kofeinas ir t.t. Tačiau kofeinas tiek arbatoje, tiek kavoje, tiek kituose produktuose išlieka tos pačios sudėties su tuo pačiu esminiu poveikiu organizmui.

Kofeinas yra medžiaga, turinti stimuliuojantį poveikį. To poveikio mechanizmą rasite straipsnelyje apie kavą, nesikartosiu, eikim iš karto prie to, kas mums, lieknėjantiems, labiausiai rūpi.

Kaip kofeino turintys produktai veikia lieknėjimą?

Arbata ir kava, jeigu geriamos nesaldintos, be pieno ir kitų priedų, neturi jokios maistinės vertės. Nulis kalorijų. Taigi nei vienas papildomas centimetras ant liemens neužaugs tiesiogiai nuo šių produktų. Tačiau kofeino turintys produktai labai stipriai veikia mūsų organizmo tonusą.

Tonizuojantis poveikis išryškėja netrukus po pavartojimo ir vėliau tolygiai silpsta ir tampa žemesnis, negu būtų nevartojant kofeino. Po to dažniausiai kofeino vartotojai vėl pasistimuliuoja papildoma doze. Taigi organizmo energijos lygis dienos bėgyje būna netolygus, o „banguotas“. Bangų kiekis priklauso nuo suvartotų kofeino dozių kiekio.

Bėda ta, kad kofeinas pats savaime nesuteikia mums nieko tokio, dėl ko pakiltų mūsų tonusas, jis tonusą kelia paties organizmo resursų sąskaita. Tai tarsi tos pačios energijos perstumdymas laike. Išgėrę puodelį kavos ar arbatos, mes „pasiskoliname“ savo pačių ateities energiją. Taigi jei papildomos energijos iš išorės neatsiranda, o kažkurioje dienos dalyje sunaudojame jos daugiau, tai logiška išvada, kad kitam dienos laikui jos lieka mažiau.

Kas nutinka, kai pajaučiame energijos nuosmukį?

Donata Uchockienė
Kai organizmo tonusas krenta žemiau įprasto, smegenys siunčia signalą, kurio tikslas atstatyti tonusą į normalų lygį. Kuo ypatingas tas smegenų signalas? Jis skatina vartoti kažką, kas pakeltų tonusą. Tai gali būti noras išgerti puodelį kavos ar arbatos, tai gali būti noras „kažko saldaus“, tai gali būti paprasčiausias noras kažką sukrimsti. Tai gali būti noras pasistimuliuoti alkoholiu.

Pateiksiu labai paplitusį pavyzdį. Daugelis turinčių antsvorio problemą geria kavą arba bent jau arbatą. Dažniausiai kofeino turintį gėrimą jie vartoja pirmoje dienos pusėje, retas kuris mėgaujasi juo po vakarienės. Ir tuo pačiu dauguma iš jų negali susilaikyti nuo vakarinio užkandžiavimo. Taigi labai aiškus priežastinis ryšys.

Organizmas, nebegaudamas kofeino, stinga energijos, kurią, beje, išeikvojo būtent dėl to paties kofeino poveikio. Smegenys nuolat siunčia signalą, kurio tikslas - atstatyti energiją. Organizmas dirba be priekaištų, stengiasi kompensuoti tai, ką mes patys savo nesusivokimu pridarome. Kramsnojam iki užmiegame, energijos nebeatgauname, o lašinukų į valias… ir nėra ką apkaltinti, tik save…

Taigi - Išvada

Nuo arbatos ar kavos tiesiogiai nestorėsi, tačiau kofeinas, esantis tuose gėrimuose, apsunkins lieknėjimo programos laikymąsi. Bus sunkiau laikytis tiek antrojo, tiek ir trečiojo programos žingsnių. Nes stokodamas energijos norėsi ne tik papildomo valgymo, tačiau ir tukinančių produktų.

Tiesiog pamąstyk, kaip yra tavo atveju. Pasibandyk vienaip, kitaip ir jei ieškosi, tikrai surasi savo sprendimą. Jeigu nuspręsi nebevartoti kofeino turinčių produktų, neišsigąsk abstinencijos sindromo reiškinių, trumpai juos aprašytus rasi čia.

Na, o aš ateityje dar aprašysiu kaip visos priklausomybės, įskaitant priklausomybę kofeinui ir priklausomybę valgymui, „žaidžia“ tarpusavyje.

Donata