Į šių markių automobilius priversti dėmesį atkreipti net ir visiškai apatiški ratuotoms naujienoms. Po padidinamuoju stiklu korėjiečiai atsidūrė Lenkijoje ir Ukrainoje prasidėjus Europos futbolo čempionatui, kurio vienais iš pagrindinių rėmėjų yra „Hyundai“ bei „Kia“, užėmę didžiausius reklaminius plotus stadionuose ir jų prieigose.

Prie televizorių ekranų vakarais prilipę futbolo aistruoliai masinami svarbiausiomis šių metų korėjiečių naujienomis – „Kia cee'd“, kurį jau anksčiau išbandėme Ispanijoje, bei „Hyundai i30“. Iš tiesų, techniniu požiūriu abu šie modeliai yra tarsi dvynukai, skiriasi tik jų dizainas ir kainos, tačiau šįkart pažvelkime į „Hyundai i30“, su kuriuo iš arčiau susipažinome Lietuvos keliuose.

Ilgą laiką patyrusiems automobilių gamintojams Senajame žemyne nei meistriškumu, nei kūrybiškumu neprilygę korėjiečiai su naujausiais savo modeliais patys pradėjo mušti įvarčius į konkurentų vartus. Šviežiausias jų puolimo ginklas – antros kartos i30 modelis, kuris rinkoje pasirodė prabėgus tik 5 metams po pirmtako debiuto, nors įprastai naujos kartos modelis pasirodo po 6-7 metų. Apsukas padidinę korėjiečiai tikisi, kad šis žingsnis padės jiems išlikti konkurencingais antrame pagal dydį Europos automobilių segmente ir svarbiausia – naujasis i30 spėjo pasirodyti anksčiau nei septintos kartos „Volkswagen Golf“, kurio debiuto laukiama dar šiemet.

Mažesnė „i40“ kopija

Naujos kartos kompaktinių automobilių segmento, kuriame dominuoja tokie modeliai kaip „Golf“, „Astra“ ar „Focus“, atstovas buvo suprojektuotas ir sukonstruotas „Hyundai“ Europos tyrimų ir plėtros centre Riuselsheime, Vokietijoje. Čekijoje gaminamas „Hyundai i30“ sukurtas pagal naują šios markės „srovenančių linijų“ dizaino filosofiją, kuri jau buvo pritaikyta „i40“, „ix35“, „ix20“ ir kt.

„Naujos kartos i30 atpažįstamas pagal naują „Hyundai“ šeimos „veidą“, kurį formuoja priekinės šešiakampio formos grotelės ir brangakmenio dizainą primenantys priekiniai žibintai su automatiškai įsijungiančiomis dienos šviesomis“, – sakė vyriausiasis „Hyundai Motor Europe“ dizaineris Thomasas Bürkle'as.

Šis hečbekas yra tarsi sumažinta vidutinės klasės „Hyundai i40“ kopija. Priekinė automobilio dalis tiksliai atkartoja didesniojo „brolio“ bruožus, galiniai žibintai taip pat yra panašūs į matytus i40. Lyginant su pirmtaku, naujasis modelis yra 10 mm žemesnis, 5 mm platesnis ir 20 mm ilgesnis. Tai reiškia, kad nors vizualiai jis atrodo kiek susitraukęs, tačiau glotnios linijos kuria nepalyginamai „skanesnį“ vaizdą. Be to, dar šiemet pasirodys ir talpesnis „i30“ universalas.

Salono įrengimas taip pat neišvengiamai lyginamas su „i40“. Panaudotos medžiagos, jų kokybė, įrenginių išdėstymas – viskas kuria deja vu jausmą. Prisiminus, kiek pagyrimų sulaukė 2012-ųjų Lietuvos metų automobiliu tituluotas „Hyundai i40“ – kompaktiškam i30 tai turėtų paglostyti savimeilę.

„Hyundai“ galima pagirti ir už tai, kad pasistengė salone sukurti daug nišų daiktams sudėti. Vien ko verta atsivėrusi erdvė po centrine konsole! Ant galinės sėdynės įsitaisę du keleiviai neturėtų skųstis erdvės trūkumu, o tarp jų turėtų užtekti ir nestambiai trečiai personai. Bagažinės talpa yra vidutinio dydžio, t.y. 378 l (+38 l lyginant su pirmtaku).

Pagražintas ekonomiškumas

„Hyundai“ atstovai Lietuvoje naujojo „i30“ pirkėjams siūlo dvi benzinines (1.4 l/100 ir 1.6 l/135 AG) ir tiek pat dyzelinių (1.4 l/90 AG ir 1.6 l/128 AG) versijų. Išbandėme dyzelinį 1.6 l/128 AG modelį, kuris sukomplektuotas su mechanine 6 laipsnių pavarų dėže.

Viena įdomesnių „i30“ naujienų – į standartinę įrangą įtrauktas vairo stiprintuvo reguliavimas, leidžiantis rinktis normalų, patogų arba sportišką režimą. Daug važinėjant mieste ir manevruojant gatvėmis pravers vairaratį „palengvinanti“ „Comfort“ funkcija. Norite naujų iššūkių? Renkatės „Sport“ režimą, vairaratis „pasunkėja“, o automobilio valdymas tampa tikslesnis.

Ekologiniu „Hyundai“ ženklu „Blue Drive“ pažymėtas „i30“ su dyzeliniu 1.6 l varikliu įspūdingos traukos įspūdžio nekuria – iki 100 km/val. įsibėgėjama per 10,9 sek. Vis dėlto maksimalus 260 Nm sukimo momentas pasiekiamas 1900-2750 aps./min. diapazone, tad įmanoma lengvai pagreitėti iš vietos, o lenkimo manevrai lengvi net ir važiuojant daugiau nei 110 km/val.

„Hyundai i30” pakaba dirba solidžiai ir patogiai „sugeria“ lietuviško kelio nelygumus. Triukšmo izoliacija taip pat pagirtina.

Panašu, kad „Hyundai“ žmonės perlenkė lazdą nurodydami, kad šios versijos vidutinės degalų sąnaudos siekia 3,7 l/100 km. Važiuojant realiomis sąlygomis matomas 5,7 l/100 km vidurkis kiek nuvilia.

Vertas dėmesio

Antros kartos „Hyundai i30“ Lietuvoje kainuoja nuo 51 990 Lt, t.y. tik kiek mažiau nei klasės etalonu laikomas „Golf“ (52 241 Lt). Į standartinę „Classic“ įrangą įtraukta tokia nekasdieniška sistema kaip vairo stiprintuvo „FlexSteer“ reguliavimas, tačiau dauguma vairuotojų šį privalumą galėtų išmainyti į oda aptrauktą vairaratį ar elektra reguliuojamus galinius langus, kurie yra aukštesnio lygio „Comfort“ įrangoje. Be to, papildomai užsakomi lengvo lydinio ratlankiai yra tiesiog neišvengiami, jeigu norite naujajam i30 pridėti keletą balų už šaunumą.

Kompanijos vadovai tikisi, kad naujasis „i30“ (jo pirmtakas buvo populiariausias „Hyundai“ modelis Europoje) padės kompanijai per artimiausius 2 metus mūsų žemyne pasiekti 500 tūkst. pardavimų ribą.

Ankstesnis i30 buvo tikras hitas „Hyundai“ kompanijoje, o naujasis modelis turi viską, kad kaip reikiant pagausintų šios markės gerbėjų gretas. Jeigu svarstote apie tokį automobilį kaip „Volkswagen Golf“, „Opel Astra“, „Toyota Auris“ ar „Ford Focus“, neįvertinti naujojo „Hyundai i30“ privalumų būtų šventvagiška. Jau darosi įdomu, kuo europiečius netolimoje ateityje nustebins neįtikėtinu greičiu progresuojantys korėjiečiai.

„Hyundai i30“ vizitinė kortelė

Variklio darbinis tūris: 1582 cm3
Degalai: dyzelinas
Galia: 94 kW/128 AG/4000 aps./min.
Maksimalus sukimo momentas: 260 Nm/1900-2750 aps./min.
Pavarų dėžė: 6 laipsnių mechaninė
Varantieji ratai: priekiniai
Ilgis: 4300 mm
Plotis: 1780 mm
Aukštis: 1465 mm
Važiuoklės bazė: 2650 mm
Svoris: 1365 kg
Įsibėgėjimas iki 100 km/val.: 10,9 sek.
Maksimalus greitis: 188 km/val.
Vidutinės degalų sąnaudos: 3,7 l/100 km
CO2 emisija: 97 g/km
Bagažinės tūris: 378/1316 l
Kaina: 64 990 Lt (bazinė versija – nuo 51 990 Lt)

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)