Tūkstantinės baudos

Seniems automobiliams Lietuvos kiemuose vietos nėra! Taip galima būtų perfrazuoti populiaraus amerikiečių vesterno pavadinimą. Imtis ryžtingų veiksmų ėmėsi Gamintojų ir importuotojų (GIA) bei Vilniaus eksploatuoti netinkamų transporto priemonių tvarkytojų asociacijos. Joms talkins Lietuvos savivaldybių asociacija ir Policijos departamentas.

Šios organizacijos ir institucijos visoje Lietuvoje, organizavusios akciją „Daugiau erdvės kiemuose“, ragina gyventojus sutvarkyti savo kiemus ir pašalinti iš jų senus, nebevažiuojančius automobilius. Išgabenus juos, atsiras daugiau vietos kitiems automobiliams, nebus teršiama aplinka, o savininkai išvengs gresiančių baudų.

Pagal Administracinių teisės pažeidimų kodeksą už atliekų tvarkymo taisyklių nevykdymą senų, nebevažiuojančių automobilių savininkams gali būti skirta nuo 3 iki 6 tūkst. Lt bauda. GIA direktorius Alfredas Skinulis tikisi, kad bausti „seno laužo“ savininkų neteks. „Dabar pats metas pasinaudoti galimybe ir susitvarkyti“, – teigė jis.

Užima vietą ankštuose kiemuose

„Vilniečiai jau turėjo progų išvalyti savo kiemus, o šiemet norime paraginti tą padaryti visos šalies gyventojus, nes matydami statistinius duomenis pradedame baimintis, kad netrukus Lietuva taps automobilių dalių kapinėmis“, – sakė GIA direktorius A.Skinulis.

O kaunietis Egidijus Masiulis pastebi, kad šalikelėse vis dar stovi daugybė į gatves jau neišriedančių automobilių. „Tokios akcijos Kaune jau seniai reikėjo. Ar ji bus veiksminga, parodys rezultatai. Man ir daugumai mano pažįstamų nepatinka, kad tiek daug nusidėvėjusių, aptriušusių automobilių stovi miesto gatvėse, – sakė 12 metų vairuotojo stažą turintis Kalniečių mikrorajono gyventojas. – Tokios neprižiūrimos „griuvenos“ nepuošia miesto ir užima vietą aikštelėse, siaurose gatvėse.“

Pagal teisės aktų reikalavimus, seni, nenaudojami automobiliai Lietuvoje turi būti saugiai ir nekenkiant aplinkai išardyti, susidariusios atliekos perdirbamos, o tinkamos naudoti dalys naudojamos pakartotinai.

Klesti nelegalūs supirkėjai

Valstybės įmonės „Regitra“ duomenimis, vien pernai į Lietuvą buvo įvežta daugiau kaip 216 tūkst. lengvųjų automobilių, o baigta eksploatuoti ir tinkamai sutvarkyta tik 34 tūkst.

Aplinkos apsaugos specialistai spėja, kad daugybė senų, nebenaudojamų automobilių pakliūva nelegaliems, licencijų neturintiems automobilių supirkėjams, kurie juos nupirkę išardo, vertingas dalis ir superkamas atliekas parduoda, o detales, kurių negali pelningai parduoti, tiesiog išmeta pamiškėse, pakelėse ar sudegina tam nepritaikytose vietose.

Taigi nelegalūs ardytojai teršia aplinką, nemoka mokesčių, nusižengia teisės aktų reikalavimams ir neleidžia atliekas sutvarkyti iki galo, perdirbant visas įmanomas dalis arba panaudojant jas dar kartą.

Daugiau kaip mėnesį trunkančios akcijos metu gyventojai ir įmonės, norintys atsikratyti senų, nenaudojamų automobilių, gali skambinti tel. 8 600 90 030 arba rašyti el. paštu atliekos@gia.lt ir paprašyti, kad nenaudojamas automobilis būtų nemokamai išgabentas iš kiemo, išrašyti visi būtini dokumentai, o jo atliekos sutvarkytos pagal visus teisės aktų reikalavimus. Už teigiamą rinkos vertę turinčią transporto priemonę savininkui bus sumokama.