Privalumai ir naudojimo subtilybės

„Aliejus – geriausia odą maitinanti priemonė. Tinkamai parinkta ji padeda ir kenčiantiems nuo odos riebalavimosi. Aliejų privalumas – natūralumas, jie neturi nereikalingų priedų, kurie gali pakenkti daugiau nei padėti, ypač jei kenčiate nuo alergijos eteriniams aliejams, emulsikliams ir panašiems kosmetikos pramonėje naudojamiems priedams“, - sako natūralios kosmetikos „Uoga Uoga“ kūrėja Jovita Vyšniauskienė.

Aliejaus odos priežiūrai galima įsigyti specializuotose parduotuvėse, vaistinėse, o kai kurių rūšių ir įprastose maisto prekių skyriuose.

Svarbiausia, kad jis atitiktų esminius kriterijus, būtų grynas, nerafinuotas, šalto spaudimo.

Tepamas jis ant švariai nupraustos, dar drėgnos odos. Jei visas nesusigeria ir lieka riebumo pojūtis, likutį reikėtų nuvalyti servetėle arba vatos gabalėliu, kadangi priešingai nei kremo, aliejaus perteklius negali nugaruoti.

Anot J. Vyšniauskienės, ilgainiui naudojant aliejų ant drėgnos odos, jau po kelių kartų pajuntama, kiek jo tepti, kad neliktų pertekliaus.

Neretai kyla svarstymų, ar aliejus neužkemša porų.

„Poras gali užkimšti sintetiniai ir rafinuoti aliejai, kurie sudaro nematomą plėvelę sulaikydami drėgmę odoje. Nors atrodo, kad oda tapo labai švelni, dažniausiai ji nekvėpuoja. Šaltai spausti nerafinuoti aliejai įprastai porų nekemša, leidžia odai kvėpuoti. Yra net būdų, kaip šilto aliejaus pagalba išvalomos užsikimšusios poros“, - sako J. Vyšniauskienė.

Renkantis aliejų reikėtų atkreipti dėmesį, ar esate kažkam alergiški – riešutams, sėkloms – tuo atveju alergizuos ir iš jų išspausti aliejai.

Svarbu žinoti ir savo odos tipą bei pasidomėti aliejaus savybėmis.

Sausesnei odai labiau tinkami tirštesni, riebesni, net įgavę kietą – sviesto formą aliejai.

Riebesnei – lengvesni, skystesni, brandžiai – skatinantys odos regeneraciją ir turintys daugiau vitaminų.

Aliejų yra galybė rūšių: riešutų, vaisių, sėklų, kauliukų ir jie visi turi skirtingų savybių.

Štai sąrašas tų, kuriuos nesunkiai rasite Lietuvoje.

Aliejų rūšys ir jų savybės

Sviestmedžio – kietas, gelsvas, sviesto konsistencijos, kvapu primenantis riešutus, turintis daug vitaminų, labai tinkamas sausai odai. Puikiai maitina ir drėkina bet kokio amžiaus odą. Minkština suskeldėjusią lūpų, sukietėjusią bei suragėjusią rankų, alkūnių, pėdų odą. Gydo sušutusią kūdikių odelę bei nuramina vyrų odą, ypač po skutimosi. Taip pat gerai saugo nuo išorės poveikio (šalčio, karščio, saulės, radiacijos), turi SPF 4-6. Tinkamas dermatitų, egzemų, žvynelinės ir kitų odos ligų atvejais.

Kokoso - labai skaniai kvepiantis, taip pat kietas aliejus (šiltoje patalpoje tampa skystas). Labai gerai drėkina ir minkština odą, sumažina žalojantį UV spindulių poveikį, padeda jungiamajam audiniui išlikti tvirtam ir elastingam, išvengti pigmentinių dėmių atsiradimo ir kitų nemalonių odos senėjimo reiškinių. Iš visų aliejų labiausiai tinkamas plaukų priežiūrai – gerai minkština plaukus, maitina galvos odą, padeda atsikratyti pleiskanų.

Puiklapių (tamanų) – vienas vertingiausių ir rečiausių aliejų. Skatina kraujotaką, žaizdų gijimą, regeneruoja odos ląsteles, lėtina senėjimą, mažina uždegimus, didina odos elastinguną. Taip pat gydo nudegimus, randus, bėrimus, pūslelinę bei pažeistus kapiliarus. Tinka esant hematomoms, sumušimams, žvynelinei, dermatitui, egzemai, pūliniams, išsiplėtusioms venoms, strijoms. Tinka visų tipų odai.

Medetkų aliejus – nors jis vadinamas medetkų aliejumi, iš jų pačių jis nespaudžiamas. Medetkų žiedai mirkomi aliejuje, kad jis įsisavintų visas naudingiausias savybes. Ypatingai tinka jautriai kūdikių odai, drėkina, gydo žaizdeles, nudegimus, taip pat ramina paraudusią, nušalusią odą, veikia antiseptiškai. Labai tinkamas masažams.

Abrikosų kauliukų aliejus – kaip ir visi iš kauliukų spausti aliejai labai tinka veido priežiūrai, tie miesto dulkių, tiek makiažo valymui. Kalbant apie veido priežiūrą, abrikosų kauliukų aliejus pasižymi priešuždegiminiu, regeneruojančiu, gaivinančiu bei stangrinančiu ir odą jauninančiu poveikiu. Kūno priežiūrai tai ypatinga priemonė kovojant su celiulitu, šis aliejus padeda odai atgauti elastingumą ir mažina jos grublėtumą.

Lazdynų riešutų – itin lengvas ir gerai susigeriantis, tinkamas mišriai ir riebiai odai, tepant ant drėgnos odos nedidelį kiekį. Šis aliejus puikiai reguliuoja odos riebalų pusiausvyrą, stimuliuoja kraujo cirkuliaciją, sutraukia poras. Tinka celiulito profilaktikai.

Simondsijų (jojobos) aliejus – tai skystasis vaškas, tinkantis visų tipų odai. Minkština, atjaunina odą, sureguliuoja riebalų sekreciją riebioje odoje. Savo sudėtimi labai artimas odos riebalams, todėl lengvai į ją patenka, o išsausėjusią ir suglebusią efektyviai pamaitina ir išlygina.

Alyvuogių aliejus – tikra klasika odos priežiūroje. Sklando legendos, kad aktorė Sophia Loren, kaip ir dera tikrai italei, savo grožį puoselėjo visą gyvenimą odą lepindama nerafinuotu šalto spaudimo alyvuogių aliejumi. Anot J. Vyšniauskienės, tai tikrai nėra mitas, tiesiog mes įpratę jį matyti ant stalo, o iš tiesų jis puikiai tinka ne tik odos priežiūrai, bet ir ypatingai veiksmingai veikia plaukus – suteikia jiems žvilgesio, maitina ir gydo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)