Kol kas Vilniaus turgavietėse banko kortelėmis atsiskaityti galima vos keliose vietose, tačiau tikimasi, kad pamatę šalia atsiskaitymus banko kortele siūlančius prekeivius susivilios ir kiti verslininkai.

Tik „stambesniems“ turgaus prekeiviams

Mėsos skyrius keturiuose sostinės turguose turinti Jolita teigė, kad pasirūpinti banko kortelių skaitytuvu privertė poreikis. „Žmonės dažnai teiraudavosi, ar galima atsiskaityti kortele, ypač iš biurų atėję darbuotojai“, - pasakojo moteris.

Pasak prekeivės, atsiskaitymai banko kortelėmis yra neprognozuojami. „Viena dieną mažiau sulaukiu tokių atsiskaitymų (300-400 Lt), kartais daugiau (iki 800 Lt)”, - atviravo Jolita.

Pašnekovė sakė, kad dažniausiai klientai nustemba sužinoję, kad už mėsos produktus turguje galima atsiskaityti kortele. „Tie, kurie yra pastovūs klientai, žino ir naudojasi šia galimybe“, - teigė verslininkė.

Tačiau pašnekovė svarstė, kad ne visi prekybininkai anksčiau ar vėliau pasirūpins galimybe pirkėjams atsiskaityti banko kortele. „Manau, kad daugiausia skaitytuvus turės didesni prekeiviai, turintys po kelias vietas. Tie, kurie dirba su verslo liudijimais, kažin, ar tuo užsiims“, - spėliojo pašnekovė.

Atsiskaito kortelėmis ir užsieniečiai

Suvenyrais sostinės Pilies g. prekiaujantis Jurijus teigė, kad kol kas daug klientų, atsiskaitančių banko kortele, nesulaukia, tačiau tokia įranga prekybininkams reikalinga. „Gaila, kad neturiu užrašo anglų kalba, gal dar daugiau užsieniečių apsimokėtų už prekes banko kortelėmis“, - kalbėjo verslininkas.

Vyras teigė tikįs, kad atsiskaitymai banko kortele lauko prekybos vietose išpopuliarės, tačiau prekeivius įsigyti banko kortelių skaitytuvus stabdo neužtikrintumas dėl veiklos sėkmės ir prekybos vietos.

„Anksčiau žmonės labai dažnai klausdavo, ar galima atsiskaityti ne grynais pinigais. Ypač tokių klientų padaugėdavo vakarais ar sekmadieniais, kai išsikeisti eurus ar dolerius beveik nėra galimybės. Be to, ir mes ne visada turėdavome grąžos“, - pasakojo Jurijus.

Vyras prisiminė, kad anksčiau turistų klausimas, ar galima atsiskaityti banko kortele, gatvės prekeiviams keldavo juoką. „Anksčiau tik juokdavomės. Mes čia neturime elektros, tai mums tokia galimybė atrodė neįmanoma, bet dabar skaitytuvą pasikrauname akumuliatoriaus pagalba ir jokių problemų nėra“, - kalbėjo prekeivis.

Atsiskaitymas banko kortele turguje – pranašumas prieš konkurentus

Sostinės Halės turguje pieno produktais prekiaujantis Egidijus sakė, kol kas dideliu aktyvumo apsimokant banko kortele nepastebi. „Tačiau tai reikalinga. Būna, kad ateina klientas, nori nusipirkti, bet neturi grynųjų, tai ir žmogus išeina nepatenkintas, ir mes liekame be kliento“, - teigė vyras.

Pasak verslininko, dažniausiai be grynųjų į turgavietes ateina jaunesni žmonės, nes vyresnio amžiaus gyventojai įpratę apsimokėti grynaisiais.

Egidijus pripažino, kad galimybė atsiskaityti banko kortele suteikia pranašumą prieš konkurentus: „Ne visi mėgsta nešiotis grynuosius pinigus, kiti vien dėl to eidavo į prekybos centrus. Dabar gali pirktis ir pas mus“.

Vilniaus Šeškinės gėlių turgelyje prekiaujanti Božena sakė, kad kol kas banko kortelių skaitytuvą turi viena turguje. „Dažniausiai klientai ir nežino, kad yra tokia galimybė, tačiau yra jau ir pastovių klientų, kurie atsiskaito kortelėmis“, - teigė moteris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)