- Kaip galima būtų keliais žodžiais apibūdinti šių dienų Azerbaidžaną?

- Sparčiai augantis, modernus ir dinamiškas. Per pastaruosius 6-7 metus mūsų šalies bendrasis vidaus produktas išaugo tris kartus. Tai analogų pasaulyje neturintis augimas. Pramonės gamybos apimtis taip pat augo tris kartus. Žmonių, gyvenančių žemiau skurdo ribos, skaičius sumažėjo penkis kartus. Šiandien tokių žmonių tėra 7,6 proc., darbo neturinčių žmonių – 5,4 proc.

- Poryt Azerbaidžanas švęs Nepriklausomybės dieną. Kokią reikšmę šį diena turi azerams?

- Tai yra viena svarbiausių švenčių Azerbaidžano žmonėms. 1918 m. mes iškovojome nepriklausomybę ir sukūrėme Demokratinę Azerbaidžano Respubliką. Nepriklausomas Azerbaidžanas gyvavo neilgai – vos 23 mėnesius, kol jo nepalaužė bolševikai. Tačiau turėta nepriklausomybė įkvėpė azerų kartas kovoti už savo šalies, kalbos ir kultūros laisvę visą XX amžių. Nepriklausomybę pavyko atkurti tik po Sovietų Sąjungos griūties, pirmieji 1991 m. Nepriklausomybę atkūrusio Azerbaidžano metai buvo dramatiški. Armėnija jėga užėmė penktadalį Azerbaidžano teritorijos, iš okupuoto Kalnų Karabacho ir Armėnijos per prievartą pasitraukė daugiau nei 1 mln. azerų.

- Lietuvoje dirbate tris mėnesius, kokių panašumų per tą laiką įžvelgėte tarp Azerbaidžano ir Lietuvos, azerų ir lietuvių?

- Norėčiau pažymėti, kad azerai ir lietuviai yra laisvę mylintys, savo kultūrą ir kalbą branginantys žmonės. Abi šalys tapo nepriklausomos 1918 metais. Tais pačiais metais Lietuva pripažino Azerbaidžaną nepriklausoma valstybe. Mūsų istorinės patirtys yra labai panašios – abi tautos ilgai kovojo dėl savo nepriklausomybės, teisės puoselėti savo gimtąją kalbą ir kultūrą. Kuomet Lietuvoje 1991 m. vyko tragiški sausio 13-osios įvykiai, azerai vieni pirmųjų palaikė lietuvius. Mes supratome, ką teko patirti lietuviams, nes 1990 m. azerai tapo totalitarinės sistemos smurto aukomis.

- Ką Azerbaidžane žino apie Lietuvą?

- Be abejo, daug kas žino, kad Lietuva yra krepšinio šalis. Arvydo Sabonio ir Rimo Kurtinaičio vardai yra puikiai žinomi ne vienam azerui. Rimas Kurtinaitis ketverius metus dirbo treneriu Azerbaidžane, tas laikotarpis buvo Azerbaidžano krepšinio klestėjimo metai. Esame dėkingi R.Kurtinaičiui už jo indėlį į Azerbaidžano krepšinio puoselėjimą – jo darbas mūsų šalyje krepšinį iškėlė į naujas aukštumas.

Aš esu tos kartos žmogus, kuris puikiai pamena A.Sabonio, R.Kurtinaičio, Voldemaro Chomičiaus Kauno „Žalgirį“. Futbolo aistruoliai Azerbaidžane žino ir legendinį Vilniaus „Žalgirį“, kuris devintame dešimtmetyje žaidė tiesiog puikiai.

Azerbaidžanas ir Lietuva tam tikra prasme yra labai panašios šalys: Lietuva tiek pagal teritoriją, tiek pagal gyventojų skaičių yra pati didžiausia Baltijos šalis, Azerbaidžanas pagal tuos pačius parametrus yra didžiausia valstybė Pietų Kaukaze. Galima sakyti, kad Azerbaidžanas yra Pietų Kaukazo Lietuva, o Lietuva – Baltijos Azerbaidžanas.

- Šiandien Baku įvyks „Eurovizijos“ finalas. Lietuvoje šis konkursas prie televizoriaus ekranų sutraukia šimtus tūkstančių žmonių. Azerbaidžane „Eurovizija“ yra tokia pat populiari kaip ir Lietuvoje?

- Tikrai taip. „Eurovizija“ Azerbaidžane yra labai populiari, todėl visa šalis džiaugėsi, kai 2011 m. mūsų atstovams pavyko laimėti pirmą vietą. „Eurovizijos“ organizavimas yra didelė garbė mūsų šaliai. Azerai yra svetingi žmonės, todėl visus dainininkus, juos lydinčias delegacijas ir iš visos Europos atvykusius muzikos gerbėjus priėmėme kaip savo artimuosius. Žinau, kad Lietuvą atstovaujantis Donatas Montvydas Azerbaidžane sutiktas itin svetingai: jis kviečiamas į televizijos laidas ir susitikimus su mūsų žiniasklaida, sulaukė kvietimo į tradicines azerų vestuves. Azerbaidžane Donatas gali jaustis kaip namie.

- Ar pats šįvakar balsuosite už ką nors „Eurovizijos“ finale?
 
- Be abejo, kad už D.Montvydą. Turiu du telefonus su azeriškais numeriais, įsijungsiu roamingą ir tikrai balsuosiu už Donatą. Paraginau savo draugus Azerbaidžane aktyviai palaikyti lietuvį. Negaliu elgtis kitaip, nes matau, kaip aktyviai Lietuvos žiūrovai ir kai kurios Lietuvos pramogų bei sporto pasaulių žvaigždės palaiko šių metų Azerbaidžano atstovę „Eurovizijoje“ Sabiną Babajevą.

Norėčiau padėkoti Lietuvos žmonėms už paramą mūsų atstovei ir palinkėti D.Montvydui pasirodyti šįvakar kuo geriau bei parsivežti namo laimėjimą, o mes savo ruožtu kaip šiuometiniai konkurso šeimininkai galėsime pasidalinti „Eurovizijos“ organizavimo patirtimi.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)