Kokios psichologinės priežastys lemia lytinio potraukio sumažėjimą?

Tai stresas, depresija, nuolatinis nuovargis, nerimas, sudėtingos gyvenimo sąlygos (pavyzdžiui, gyvenant viename bute su tėvais), nepasitikėjimas savimi ar partneriu, nėštumo baimė, auklėjimo spragos ir t.t.

Tačiau dažniausiai lytinį potraukį mažina įtempti vyro ir moters tarpusavio santykiai – nemokėjimas bendrauti, dažni kivirčai. Gerai tarpusavyje bendraujantys partneriai lengviau adaptuoja lytinio gyvenimo formas atsiradus sveikatos sutrikimams.

Lytiniai santykiai – tai visų pirma emocinė ir fizinė veikla, kuriai būtinas abiejų partnerių noras, nusiteikimas ir darna.

Labai svarbu atsižvelgti į partneriams priimtinus socialinius vaidmenis. Jeigu į namus pinigus atneša vyras, o moters darbas namuose (vaikų auklėjimas, namų ruoša, maisto gaminimas) nevertinamas, tai ankščiau ar vėliau nukentės jos orumas, kils problemų ir lytiniame gyvenime.

Jeigu į namus „mamutą“ atneša moteris, tai vyras, praradęs savo kaip maitintojo vaidmenį, gali mažiau save vertinti, mažiau savimi pasitikėti. Jeigu moteris pabrėš per menką partnerio įnašą į šeimos ūkį, tai „sugedus“ vyro socialinei funkcijai, gali pablogėti ir lytinė funkcija. Vyras gindamasis gali moterį pulti – nemotyvuotai priekaištauti.

Efektyvaus bendravimo pagrindas – išsipasakojimas, atsivėrimas vienas kitam. Jeigu jums negerai, šnekėkite apie tai, kaip jūs jaučiatės. Nekaltinkite partnerio, nes kiekvienas yra atsakingas už savo jausmus. Mokykitės nuoširdžiai kalbėtis apie intymius santykius, nes, atsiradus sutrikimams, bus dar sunkiau paaiškinti kaip jaučiatės.

Neretai lytinis potraukis sumažėja ir dėl fizinių priežasčių. Pavyzdžiui, partneris susirgo sunkia liga, patyrė traumą ar operaciją. Ką galima būtų patarti porai, kurią ištiko panaši nelaimė?

Ar tai laimė, ar nelaimė, dar neaišku. Kartais bėda dar labiau suartina partnerius. Kad ir kas gyvenime nutiktų, žvelkite į tai pozityviai. Anot doc. Eugenijaus Laurinaičio, vyrai dažnai turi jėgos, bet ne stiprybės. Jėga šiuo atveju reiškia užsispyrimą ignoruojant ar priešinantis atsiradusiems sunkumams, o stiprybė – gebėjimą pasikeisti ir prisitaikyti prie naujos gyvenimo situacijos.

Pagrindinis patarimas būtų toks: tas, kuris kenčia dėl lytinių santykių nebuvimo, turi pradėti kalbėti apie save – „aš ilgiuosi.. man trūksta tavęs“.

Ligos gydymas gali paveikti lytinę funkciją, tačiau svarbu suprasti, kad ji neužgęsta abiem partneriams tuo pat metu.

Atlikus operaciją, galimi lytinių santykių apribojimai, todėl reikėtų žinoti, kaip koreguoti savo gyvenimą. Negavusi aiškių rekomendacijų moteris, kuriai pašalinta gimda, gali nuspręsti nebeturėti lytinių santykių su jai nusibodusiu vyru ir nemotyvuotai pareikšti : „...aš nebesu moteris ir daugiau lytinių santykių nenoriu.“

Nemažai moterų, sergančių gimdos kaklelio vėžiu, kausto mirties baimė, todėl jos pamiršta pasirūpinti lytine funkcija. Neatidėliokite vizito pas gydytoją pusmečiui ar metams, nes tuomet jau gali būti per vėlu (pavyzdžiui, po spindulinio gydymo makštis gali surandėti, atsirasti skausmų).

O jei vienas iš partnerių vartoja raminamuosius arba psichotropinius vaistus, kurie neretai mažina lytinį potraukį. Ką reiktų daryti tuomet?

Padiskutavome su psichiatrais: o kas Lietuvoje yra normalu? Dirbti po 14 val. per parą, savaitgaliais, turėti paskolą ir valgyti raminamuosius. „Pasiskolintas gyvenimas“ netrukus sukelia stresą, nerimo sutrikimų, depresiją. Nepagristai daug ir ilgai vartojami raminamieji vaistai mažina žmogaus aktyvumą ir lytinį potraukį.

Kita vertus, jei žmogus serga psichine liga (pavyzdžiui, šizofrenija), nevartodamas vaistų jis negalės funkcionuoti kaip asmenybė. Tad kiekvieną atvejį reikėtų vertinti individualiai, konsultuojantis su psichologais, psichiatrais, psichoterapeutais, seksualinės medicinos specialistais.

Kiek moters aistringumą nulemia partnerio elgesys?

Jei parteriai neatidūs vienas kitam, lytinis potraukis po truputį mažėja. Moterys rečiau nori mylėtis dėl patirtų seksualinių traumų, sausumo ir diskomforto lytinių organų srityje, miego trūkumo.

Moters lytinis aktyvumas priklauso nuo mėnesinių ciklo. Kai kuriose kultūrose (arabų, žydų) mėnesinių metu moteris jaučiasi „nešvari“, su ja negalima lytiškai suartėti.

Partnerių nesutarimas dėl kontracepcijos, vaikų atsiradimo ilgainiui sutrikdo intymius santykius. Nepageidaujamo nėštumo baimė mažina lytinį potraukį ir pasitenkinimą.

Sausumas – dažna problema. Kokia turėtų būti normali stimuliacija, norint jos išvengti?

Lubrikacija gali prasidėti ir po 20 sek., tačiau gali neprasidėti ir po 20 min. Tai priklauso nuo moters nusiteikimo, ar ji jaučiasi geidžiama, saugi. Partneris turėtų atkreipti dėmesį, ar partnerė yra lytiškai susijaudinusi, ar išoriniai lytiniai organai pakankamai sudrėkę, – tai ženklas, kad moteris fiziologiškai yra pasiruošusi lytiniam aktui.

Jeigu lytiniai organai sudrėksta nepakankamai (ar jaučiama per didelė trintis), santykiai gali būti skausmingi, mažėja juntamas malonumas, lytinis potraukis. Varpą įstūmus į makštį, lytinis aktas dažniausiai trunka iki 5 min. Jei vargina sausumas ar mylitės 20 min., pusvalandį ar valandą, būtina naudoti papildomus drėkinančiuosius lubrikantus – natūralias seiles, geriau specialius tepalus.

Kas keičiasi, kai moteris tampa nėščia?

Kiekvienos moters organizmas yra kitoks. Vienoms nėštumo metu, kai moteris išsilaisvina nuo pastojimo baimės, lytinis potraukis padidėja, kitoms – mažėja. Pirmąjį nėštumo trimestrą lytinis potraukis gali būti mažesnis dėl blogesnės savijautos, II ir III nėštumo trimestrus lytinis aktyvumas dažniau padidėja. Yra porų, kurios visiškai nutraukia lytinius santykius nėštumo metu ir dėl to labai kenčia.

Gamtos pasaulyje yra kiek kitaip: kai kurių primatų rūšių nėščios patelės neatsisako lytinių santykių, nes tokiu būdu gali kontroliuoti patino elgesį.

Pakalbėkime apie vyrų lytinį potraukį ir lytinį pajėgumą. Kiek tai susiję tarpusavyje ir kodėl jis mažėja?

Paauglystėje vyrų lytinis potraukis didėja (vilioja tai, kas nepatirta, nauja), tuomet būna didesnė partnerių kaita. Kai vyras subręsta, jis suvokia, kad ryšys su moterimi yra kur kas daugiau nei tik lytiniai santykiai. Dalis vyrų „užstringa“ paauglystėje ir gali visą gyvenimą kaitalioti partneres, siekti ilgesnių ir dažnesnių lytinių aktų.

Kai psichologiškai subrendusių vyro ir moters santykiai yra harmoningi (panaši vertybių skalė, interesai) ir sveikata gera, tai lytinis potraukis išlieka ir garbiame amžiuje.

Deja, vyrai dažnai savo lytinį pajėgumą „pribaigia“ kaupdami antsvorį, daug rūkydami, laiku negydydami padidėjusio kraujo spaudimo ar cukrinio diabeto.

Aišku, tiek vyras, tiek moteris, nepaisant įvairių gyvenimo įvykių bei problemų, turėtų neapsileisti: rūpintis asmens higiena, savo išvaizda, pakankamai laiko ir dėmesio skirti partneriui(ei).

Ar lytinio potraukio sumažėjimas kenkia sveikatai? Ar dėlto partneriai skiriasi?

Jeigu, sumažėjus lytiniam potraukiui, savijauta yra normali, tai nėra liga. Tačiau jei dėl sumažėjusio lytinio potraukio kenčia bent vienas iš partnerių – tai vadinama poros santykių sutrikimu.

Bendras gyvenimas retai paremtas vien aistra ir seksu, todėl intymių santykių problemos gali būti tik viena iš skyrybų priežasčių. Jei partneriai rūpinasi vienas kitu, tai prisitaikys prie naujos gyvenimo situacijos ir atras naujų abiem tinkamų lytinio aktyvumo formą.

Kokie yra patikrinti aistros „gaivinimo“ būdai?

Jei aistrą sunaikino vartojamieji vaistai, reikia koreguoti ligų gydymą, jei psichologinės priežastys, – taikyti individualią arba poros psichoterapiją

Nereikėtų aklai tikėti, kad nauji seksualūs apatiniai ar ypatinga erotinė aplinka miegamajame viską išspręs, nors kartais tai veikia. Geriausias patarimas – pasistenkite atvirai ir nuoširdžiai pasikalbėti apie savo jausmus ir lūkesčius. Išgirskite ir supraskite vienas kitą.

Svarbiausia – neužsisklęskite savyje. Vienintelis aistros gaivinimo būdas – dėmesys vienas kitam ir sau pačiam.