Liepos 5-11 dienomis Šiaulių regione vyksiančių TAFISA pasaulio sporto visiems žaidynių „Šiauliai 2012“ metu Švedijos nacionalinė delegacija šį žaidimą pristatys ir jį sužaisti pakvies visus norinčius Lietuvoje.
 
Nuo Prancūzijos krantų iki Gotlando salos
 
Vieni spėja, kad „Kubb“ gimė Prancūzijoje, kiti tvirtina, kad jį sugalvojo skandinavų berniukai beeidami ieškoti malkų į miškus. Kaip buvo iš tiesų – niekada nesužinosime, tačiau iki mūsų dienų išlikti šiam žaidimui padėjo Gotlando salos entuziastai. Ir būtent šioje saloje išlikusi versija laikoma pagrindine.

„Kubb“ galima žaisti ant bet kokio paviršiaus – ant smėlio, žolės ar net ant ledo. Aikštė yra dviejų dalių, kaip tenise, tačiau be tinklo. Vietoj jo per vidurį stovi pagrindinė, už kitas didesnė figūra – karalius. Kiekvienoje pusėje, į vieną liniją sustatomos 5 kaladėlės. Metimui skiriamos 6 lazdelės, kuriomis siekiama nugriauti priešininko kaladėles, tačiau nekliudyti karaliaus. Mesti lazdelę galima tik vertikaliai.

Numetus visas 6 lazdeles, jos surenkamos. Surenkamos ir nugriautos kaladėlės, kurios pastatomos į priešininko pusę. Taigi kiekvieną ėjimą kaladėlių skaičius auga. Kol visos kitoje pusėje esančios kaladėlės nenugriaunamos – karaliaus kliudyti nevalia. Šis „Vikingų šachmatais“ vadinamas žaidimas – taktikos, sumanumo, vaizduotės ir taiklumo rinkinys. Tačiau skirtingai nei šachmatuose, jei karaliaus figūra nugriaunama ankščiau nei kitos – žaidėjas iškart pralaimi.

Skandinavijoje šis žaidimas ypač populiarus vykstant į gamtą, žaidžiant azartas pagauna ir jauną, ir seną.

Lietuvoje kol kas labiau paplitusi „petankė“, tačiau skandinavai tikisi, kad po žaidynių „Šiauliai 2012“, kuriose Švedijos rinktinė kvies varžytis visus norinčius, „Kubb“ populiarumas Lietuvoje išaugs.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)