Vakar paskelbta nemažai rodiklių. Vokietijos bei euro zonos gamybos pasitikėjimo PMI indeksas buvo mažesnis, negu tikėtasi, ir gegužę siekė 45, IFO pasitikėjimo verslu rodiklis taip pat sumažėjo, palyginti su balandžio mėnesiu. D. Britanijos BVP pirmąjį ketvirtį smuko 0,3 proc., palyginti su prieš tai buvusiu ketvirčiu. JAV ilgalaikio varotjimo prekių užsakymų balandį daugėjo 0,2 procento, o naujų bedarbių per praėjusią savaitę užregistruota 370 tūkstančių. Pastarųjų skaičius nekito. Šįryt akcijų indeksų ateities sandoriai rodo kilimą, o euras kiek pabrangęs dolerio atžvilgiu. Lėtėjantis Kinijos augimas vis labiau verčia tikėtis vyriausybės veiksmų, t. y. tolesnio atsargų reikalavimų mažinimo bankams, bei mažesnių palūkanų.

Ketvirtadienį iš Baltijos biržų indeksų didesnį teigiamą pokytį pademonstravo tik 0,46 proc. padidėjęs Vilniaus OMXV, tuo tarpu Talino OMXT smuktelėjo 0,02 proc., bendras Baltijos biržų indikatorius OMXBB ūgtelėjo 0,02 procento. Prekyba ir vėl buvo neaktyvi, o daugiausiai investuotojų dėmesio atiteko „Tallinna Vesi“ (+1,14 proc., 212 tūkst. eurų) ir „TEO LT (0 proc., 157 tūkst. eurų). „Tallinna Vesi“ akcijų kaina kyla jau kelintą prekybos sesiją iš eilės, nes pirkėjai pretenduoja į aukštą dividendų pajamingumą (0,84 euro už akciją). Paskutinė diena, kada galima įsigyti šios bendrovės akcijų ir gauti dividendus yra gegužės 31 diena.

Artimiausiomis dienomis investuotojų aktyvumas turėtų sugrįžti į apsnūdusias Baltijos biržas, nes iki mėnesio pabaigos visos bendrovės turi paskelbti pirmojo ketvirčio veiklos rezultatus, taip pat investuotojai reinvestuos gautus dividendus. Jau vakar „Klaipėdos“ nafta paskelbė, kad per pirmąjį šių metų ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, jos pajamos padidėjo 13 proc. – iki 37,4 mln. litų, o grynasis pelnas pašoko net 45 proc. – iki 11,68 mln. litų. Bendrovės akcijų kaina biržoje vakar padidėjo 3,5 procento. „Klaipėdos“ nafta taip pat pranešė, kad Lietuvos bankas patvirtino akcijų prospektą, pagal kurį planuojama išleisti iki naujų 47,711 mln. akcijų. Emisija bus platinama 14 dienų, vienos akcijos kaina – 1,35 lito (0,391 euro). Didžiąją akcijų dalį ketina įsigyti valstybė (apmokėdama turtiniu įnašu), mažumos akcininkai galės įsigyti naujų akcijų už grynus pinigus proporcingai gegužės 14 dieną turėtam akcijų skaičiui, tačiau didesnio mažųjų akcininkų aktyvumo nesitikima.

Pasibaigus prekybos sesijai „Invalda“ pranešė, kad akcininkams tenkanti konsoliduoto pirmojo ketvirčio pelno dalis buvo 16,6 mln. litų, o tai yra 2,5 karto daugiau negu pirmąjį 2011 metų ketvirtį. Didžiąją pelno dalį sudarė Lenkijos bendrovės „Trakcja-Tiltra“ akcijų kainos augimas Varšuvos biržoje – 12,2 mln. litų, ir geri „Vilniaus baldų“ rezultatai – 4,4 mln. litų. „Invaldos“ akcininkai ketvirtadienį nusprendė anuliuoti bendrovės supirktas savas akcijas ir tokiu būdu sumažinti įstatinį kapitalą nuo 57,56 mln. litų iki 51,80 mln. litų. Bendrovės vadovybė tikisi, kad kapitalo sumažinimas bus įregistruotas rugpjūčio mėnesį, ir tada bendrovės valdyba ketina skelbti naują savų akcijų supirkimą.