„Pirminiai planai buvo ne tokie“, – apgailestavo ekipos strategas Kęstutis Kemzūra.

Š.Jasikevičius pasiryžo, D.Motiejūną gąsdina traumos rizika

Antradienį pristatęs sutrumpintą kandidatų į Lietuvos rinktinę sąrašą, K. Kemzūra pranešė tiek džiugių, tiek nemalonių žinių.
Svarbiausia iš pirmos kategorijos – pagaliau gautas puikią formą sezono pabaigoje demonstruojančio veterano Šarūno Jasikevičiaus pažadas antrą vasarą iš eilės praleisti nacionalinėje komandoje.

„Šarūnas pasiryžęs atvažiuoti ir žaisti už rinktinę. Įkalbinėti jo nereikėjo, užteko pasakyti, kad jis bus reikalingas komandai. Šarūnas pats nori žaisti ir puikiai supranta, kad jam tai paskutinis šansas dalyvauti olimpinėse žaidynėse. Vienintelė dvejonė buvo kilusi dėl to, ar po ilgo sezono Šarūnas ištemps tokį krūvį, tačiau jis pasiryžo“, – džiaugėsi K. Kemzūra.

Tuo tarpu į kandidatų sąrašą įtraukto aukštaūgio D. Motiejūno debiutas rinktinėje ir vėl gali nusikelti į ateitį. Kelią į Venesuelą jaunajam talentui pastojo neišspręsti kontrakto draudimo klausimai.

Nuo kito sezono NBA turintis rungtyniauti krepšininkas, pagal lygos taisykles, sutartį su Hjustono „Rockets” klubu galės pasirašyti tik liepos 1 d. - prieš pat atrankos varžybų Venesueloje startą. Jei žaidėjas susižeistų rinktinės treniruočių stovykloje, iškiltų rizika nepasirašyti kontrakto, o drausti nuo tokios grėsmės – t.y., drausti dar negaliojančią sutartį – niekas nesiryžta.

„Virš Donato kybo didelis klaustukas. Jis pats labai nori atstovauti rinktinei, ir mes taško dar nepadėjome, bandome ieškoti kelių, kaip išspręsti problemą. Jei nepavyks, ką padarysi. Tikiuosi, kad jis ateityje neatsisakys padėti rinktinei. Visiškai jį suprantu, nes dėl traumos jis galėtų netekti NBA kontrakto”, – kalbėjo K. Kemzūra.

Pasak Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) generalinio sekretoriaus Mindaugo Balčiūno, federacija jau yra apdraudusi šio sezono D. Motiejūno sutartį su Trevizo „Benetton” ekipa, tačiau žaidėjui ir jo atstovams tokių garantijų nepakanka, nes kontrakto suma (atitinkamai – ir draudimo) yra gerokai kuklesnė nei atlyginimas, kurį lietuviui pasiūlys NBA klubas. Vis dėlto LKF dar bandys įkalbėti D. Motiejūną ir „Rockets” klubo vadovus surasti visus tenkinantį kompromisą.

Tuo tarpu laikyti D. Motiejūnui vietos komandoje iki pat liepos 2 d. K. Kemzūra neketina, kaip ir, sėkmės Venesueloje atveju, vežtis atrankoje nežaidusį puolėją į Londoną.

„Jei iškovotume kelialapį, manau, kad būtų nevisai sąžininga „atkabinti“ kurį nors iš žaidusių vyrų, prisidėjusių prie pergalės. Bet Donatui pasakiau, kad dėl visa ko būtų pasiruošęs”, – teigė specialistas.

Realybė prasilenkė su planais

Dėl užsitęsiančių Italijos, Graikijos ir Ispanijos čempionatų su rinktine nuo pirmų treniruočių negalės ruoštis J. Mačiulis, R. Kaukėnas, Š. Jasikevičius ir M. Pocius, tuo tarpu vidurio puolėjui Robertui Javtokui nuspręsta suteikti papildomą savaitę poilsio rekomendavus gydytojams. Senų traumų pasekmių visiškai neatsikratęs Kauno „Žalgirio” atstovas prie nacionalinės komandos turėtų prisijungti treniruočių stovyklai persikėlus į Palangą.

Todėl vietoje K. Kemzūros planuotos 15 žaidėjų grupės pasirengimą pradės tik 13 kandidatų, tarp kurių bus keturi jauni krepšininkai, pakviesti, kad pavaduotų vėluojančius atvykti.

Mindaugas Kuzminskas, Adas Juškevičius, Deividas Dulkys, Antanas Kavaliausas gauna savotišką šansą. Žiūrėsime, kaip jiems seksis. Jau esu sakęs, kad šįkart nenorėjau pernelyg išplėsti kandidatų sąrašo, bet to padaryti nepavyko, nes ne visi galės atvykti į pirmąsias stovyklas”, – dėstė treneris.

Pasirinkimo motyvai

Tuo tarpu antradienį paskelbtame sutrumpintame rinktinės kandidatų sąraše vietos nebeliko Rolandui Alijevui, Žygimantui Janavičiui, Martynui Gecevičiui, Mindaugui Katelynui ir Kšyštofui Lavrinovičiui, kurie visi anksčiau buvo įtraukti į išplėstinį 24 krepšininkų sąrašą.

„Yra daug gerų žaidėjų, kurie nepateko į sąrašą. Tiesiog aš taip pasirinkau, tokia mano vizija“, – sprendimą aiškino K. Kemzūra. – M. Gecevičiui šis sezonas nebuvo lengvas, jis mažai laiko praleisdavo aikštėje. Šioje pozicijoje turime daug stiprių žaidėjų, o Martyno šansus įvertinau ne taip palankiai.

Kodėl nebėra K. Lavrinovičiaus ir M. Katelyno? Kšyštofas išties žaidžia rezultatyviai, bet, atvirai kalbant, prisibijau dėl jo senų traumų. Mums teks nemažai keliauti, perskristi Atlantą. Į tokius skrydžius reaguoja kiekvieno žmogaus organizmas, todėl Kšyštofo pasirinkimas būtų pavojingas.

M. Katelynas turėjo gerą sezoną, bet jis – kiek kitokio tipo žaidėjas, be to, irgi turi smulkių traumelių, kurias reikia apsigydyti. O Darių Songailą pasirinkau dėl to, kad jis gali žaisti dviejose pozicijose, jeigu prireikia, gintis prieš varžovų vidurio puolėjus”.

K. Kemzūra taip pat atskleidė, kad į birželio 20 d. prasidėsiančią treniruočių stovyklą Hjustone greičiausiai keliaus 15 rinktinės kandidatų, o galutinis dvyliktukas paaiškės tik prieš persikeliant į Venesuelą.

Primename, kad atrankos į Londono olimpines žaidynes turnyras Venesuelos sostinėje Karakase vyks liepos 2-8 d, o lietuviai grupės varžybose kausis su šeimininkų ir Nigerijos komandomis.

Dėl paskutinių trijų olimpinių kelialapių Karakase iš viso kovos 12 rinktinių: Angola, Dominikos Respublika, Makedonija, Graikija, Jordanija, Pietų Korėja, Lietuva, Naujoji Zelandija, Nigerija, Puerto Rikas, Rusija ir Venesuela.

Sutrumpintas Lietuvos rinktinės kandidatų sąrašas:

Gynėjai

Tomas Delininkaitis (Kauno „Žalgiris“);

Šarūnas Jasikevičius (Atėnų „Panathinaikos“, Graikija);

Mantas Kalnietis („Žalgiris“);

Adas Juškevičius (Prienų „Rūdupis“);

Rimantas Kaukėnas (Sienos „Montepaschi“, Italija);

Martynas Pocius (Madrido „Real“, Ispanija);

Renaldas Seibutis (Vilniaus „Lietuvos rytas“).

Deividas Dulkys (Floridos universitetas, NCAA, JAV).

Puolėjai

Linas Kleiza (Toronto „Raptors“, NBA, Kanada);

Paulius Jankūnas („Žalgiris“);
Jonas Mačiulis (Kauno „Baltai“, Sienos „Montepaschi“, Italija);

Simas Jasaitis (Ankaros „Turk Telekom“, Turkija);

Mindaugas Kuzminskas („Žalgiris“);
Darius Songaila (Valjadolido „Blancos de Rueda“, Ispanija); 


Tadas Klimavičius („Žalgiris“);

Donatas Motiejūnas (Gdynės „Asseco Prokom“, Lenkija);


Vidurio puolėjai

Jonas Valančiūnas („Lietuvos rytas“);


Robertas Javtokas („Žalgiris“);

Antanas Kavaliauskas (Rygos VEF, Latvija).