Apie Raseinių rajone įvykusią ekologinę nelaimę, kurią sukėlė ilgapirščiai, nugvelbę Viduklės geležinkelio stotyje riogsojusias cisternas ir jose buvusius naftos produktus išpylę tiesiog ant žemės, vietos aplinkosaugininkams buvo pranešta dar praėjusią savaitę. Kol kas veiksmų, galinčių sustabdyti teršalų poveikį aplinkai, nesiimta. Aplinkos ministerija avarijos padarinius likviduoti pavedė savivaldybei – ši atsakomybės kratosi, teigdama, kad ne ji žemės sklypo savininkė.

Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Raseinių rajono agentūros vadovas Gediminas Tamašauskis tikino, kad Viduklės geležinkelio stotyje cisternos vagišių buvo supjaustytos, juose buvę naftos produktai išpilti laukuose. Nugvelbtas metalas į supirktuvę pristatytas dar praėjusį gruodį.

Apie netoli Žemaičių plento tyvuliuojantį dvokiantį naftos produktų atliekų telkinį gamtosaugininkams pranešta tik praėjusią savaitę. Tikslios nelaimės datos nustatyti nepavyko, nes esą sučiuptas metalo laužo vagis ir netoliese gyvenantys žmonės jos neprisimena.

Nors apie ekologinę nelaimę sužinota prieš kelias dienas, jos padariniai iki šiol nelikviduoti. Raseinių gamtosaugininkai kartu su Savivaldybe užtruko ieškodami žemės sklypo, kuriame įvyko nelaimė, savininko.

Anot Raseinių rajono savivaldybės viešųjų ryšių vyriausiojo specialisto Sigito Gudžiūno, užteršta teritorija priklauso Valstybės turto fondui, todėl Savivaldybė grunto valymo darbais rūpintis neketina: ,,Čia kalta ne Savivaldybė. Čia visai ne Savivaldybės objektas. Savivaldybė nieko neturi. Žemės sklypas priklauso Valstybės turto fondui. O tie pastatai, keliantys pavojų, yra parduoti tokiam užsieniečiui, kaip aš suprantu, vokiečiui. Pagal viską jis turėtų prižiūrėti tuos savo pastatus ir tvarkyti aplinkinę teritoriją. Situacija nemaloni. Viską prižiūri Aplinkos apsaugos agentūra. Jai priklauso tai daryti. Mes apie tai sužinojome iš laikraščio.“

Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Raseinių rajono agentūros vadovas G. Tamašauskis vis dėlto mano, kad teritoriją išvalyti turėtų Savivaldybė: "Mano nuomone, tuos darbus turės organizuoti Savivaldybė. Ji turės iškviesti įmonę, kuri turi leidimus. Ir ji atliks valymo darbus.“

Teritorijos valymo darbų kainos G. Tamašauskis prognozuoti nesiryžo, esą ji priklausys nuo išsiliejusio naftos produktų kiekio, nuo to, kiek teršalų pateko į gruntą.

Taip pat jis negalėjo atskleisti gamtą užteršusiam asmeniui gresiančios baudos dydžio: ,,Teisiniai įvertinimai bus vėliau.“

Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento direktorius Alfredas Vaišnoras teigė, jog dar aiškinasi, kas yra žemės sklypo savininkas: ,,Jeigu paaiškės, kad žemė priklauso Valstybės turto fondui, aiškinsimės, kokie yra jo įgaliojimai, aiškinsimės jų atsakomybę. Savivaldybė bando apeliuoti į tai, kad čia ne jos teritorija. Dar neturim galutinio sprendimo.“

Nors apie laukuose išsiliejusią naftą kaimo gyventojai pranešė dar praėjusią savaitę, iki šiol nebandoma sustabdyti teršalų nutekėjimo, teritorija neaptverta. Kol kas neaišku kokia išsiliejusios medžiagos kilmė, kiek jos išsiliejo, ar ji pateko į gruntą. Gamtai padaryta žala taip pat dar neskaičiuota.

Sigitas Gudžiūnas
Čia kalta ne Savivaldybė. Čia visai ne Savivaldybės objektas. Savivaldybė nieko neturi.

G. Tamašauskis mano, kad dėl susidariusios situacijos yra kalti vietiniai gyventojai: ,,Man klausimas kyla, kodėl žmonės tiek laiko nepranešė? Juk matė, kad buvo technika naudota, kad buvo pjaustyta. Matė, kad iškados daromos – teršalai pilami tiesiai ant žemės.“

Viduklės geležinkelio stoties gyventojai aiškina, kad šalia jų gyvenamosios aplinkos esanti teritorija užteršta jau daug metų. Padėtis pasidarė nepakenčiama, kai iš pavogtų cisternų naftos produktai buvo išpilti tiesiog ant žemės.

Aplinkos ministerija Kauno regiono aplinkos apsaugos departamentui davė nurodymą nuodugniai ištirti įvykio aplinkybes, nustatyti kaltus asmenis, jų atžvilgiu pritaikyti griežčiausias įmanomas priemones. Be to, Raseinių rajono savivaldybės administracijai surašytas privalomasis nurodymas sutvarkyti užterštą teritoriją.

Aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas sako, kad šį atvejį vertina neigiamai. Jo teigimu, piktybiniai nusižengimai nebus toleruojami.

Visuomenės pagalba, pasak ministro, laukiama ir vertinama. Jis kviečia žmones nelikti abejingais gamtos teršimui.

Pastebėję gamtosaugos pažeidimus, skambinkite šiais telefonais:

Vilniaus regionas: 8-5 2102567, 8 614 40072
Kauno regionas: 8 37 409797, 8 686 03706
Alytaus regionas: 8 315 56745, 8 686 59494
Marijampolės regionas: 8 343 97806, 8 615 97870
Klaipėdos regionas: 8 46 367034, 8 618 38833
Šiaulių regionas: 8 41 596 423, 8 682 51876
Panevėžio regionas: 8 45 508962, 8 686 92859
Utenos regionas: 8 389 69264, 8 686 48407

Apie aplinkos ministerijos sistemos darbuotojų korupcijos ir pareigų nevykdymo atvejus galite pranešti Aplinkos ministerijos "Karštosios linijos" telefonais: (8-5) 266 35 96, (8-5) 266 35 97, (8-5) 266 35 98, (8-5) 266 2717. Autoatsakovas visą parą: (8-5) 2663598.