Į 24 sezoną Keistuoliai (tiesiogine ta žodžio prasme) įplaukė laivu. Tuomet, rudens pradžioje, pakvietę savo gerbėjus į iškylą ant Neries kranto, spektaklio „Vasarotojai“ pagal Maksimo Gorkio kūrinius interpretatoriai neslėpė, kad nesiruošia plaukti pasroviui. Ir kad jau dėjo iš peties – tai su trenksmu – atrado dar nemintus spektaklių kūrimo kelius.

Rūsų klasiko Maksimo Gorkio mintis perkėlę į Keistuolų sceną, aktoriai žiūrovams parodė, kaip sako aktorius Andrius Kaniava, „visiškai nekeistuolišką spektaklį.“

„Tai buvo eksperimentas, kuris mums patiko, o žiūrovams tiko. „Vasarotojai“ (režisierius Aidas Giniotis) į mūsų teatrą atvedė nemažai naujų veidų abiejose rampos pusėse. Teatre susitiko kviestinės pirmo ryškumo scenos žvaigždės ir nauji mūsų taetro gerbėjai. Drįstu teigti, kad eksperimentas pavyko,“ – pasitenkinimo šypsenos neslepia Andrius Kaniava.

Taigi, pastarojo meto kūrybiniai ieškojimai trupę įtraukė į „paprastus dalykus, kuriuose buvo atrasti stebuklai“ – ne tik „Vasarotojai“, bet ir „Gerbiami piliečiai" bei „Mykolas Žvejas".
Dar vienas bepasibaigiančio sezono eksperimentas – net keturių režisierių bendras projektas, skirtas visiems (ne tik Lietuvos) piliečiams.

„Džiaugiuosi spektaklio "Gerbiami piliečiai" gimimu. Turbūt tai buvo tas retas, o gal būt išskirtinis atvejis Lietuvos teatre, kai keturi režisieriai nesusipriešindami, o kūrybiškai ir azartiškai dirbo prie vieno spektaklio, - atvirauja režisierius Aidas Giniotis, kartu su Andriumi Kaniava, Ieva Stundžyte bei Vaidotu Žitkumi, pastatęs vienos dalies agitacinę injekciją pagal Michailo Zoščenkos kūrybą. - Tokios patirties lig šiol neturėjau. Labai džiaugiuosi, kad sau įrodėme, jog režisūra ne tik polemika, ne tik konkurencija, ne tik individualumo pabrėžimas... Repeticijose derėjo tiek kūrybinė laisvė, tiek santarvė.“

Reikia pasakyti, kad keturi režisieriai puikiai sugebėjo pašokdinti ir aktorius, kuriems spektaklio metu buvo padaryta ne viena kūrybinė injekcija – kiekvienas iš jų sukūrė po keletą vaidmenų. Štai aktorė Aldona Vilutyė vos per keliasdešimt minučių sugeba persikūnyti į 6 personažus.

„Spektaklis „Gerbiami piliečiai" yra įdomus tuo, kad jame turiu galimybę išsibandyti save įvairiuose ryškiuose personažuose – čia kuriu daugiau nei 6 vaidmenis. Man patinka toks nenutrūkstamas virsmas: tai aš nesusivokianti mergaičiukė, tai isteriniuose svaičiojimuose paskendusi senė,“ – keturių režisierių dviejų savaičių (būtent tiek laiko užtruko spektaklio pastatymas) kūrybines injekcijas konstatavo aktorė Aldona Vilutytė.

Paskutinis teatro eksperimentas – seno gero žaidybinio teatro atradimas iš naujo - vienos dalies muzikinė pasaka pagal būtas nebūtas pamarėnų istorijas „Mykolas Žvejas“.

Kaip sako spektaklio režisierius Aidas Giniotis jam šis spektaklis tai lyg grįžimas prie Keistuolių teatro ištakų.

„Džiaugiuos „Mykolo Žvejo" atsiradimu Keistuolių teatro scenoje. Man tai - grįžimas prie žaidybinio teatro, grįžimas prie lietuviškos medžiagos. Čia kaip iš naujo skaityti
„n“ kartų skaitytą knygą ir suvokti, kad dar nevisos tiesos tarp eilučių išskaitytos,“ – prisipažįsta keistuolis Aidas Giniotis.

Skaičiuodami 24 teatro sezono eksperimentus, atradimus, pasiekimus ir laimėjimus, Keistuoliai neslepia – buvo gerai. O kas toliau?

„Visada nerimauju, kai būna gerai, tada žvelgiu į kitą sezoną su nerimu, kad tik nebūtų blogiau... ir taip kiekvieną pavasarį, - šypteli Aidas Giniotis. - Turiu prietarą nekakrsėti iš anksto, kad neprisikakrsėčiau, tad sakau – bus, kaip bus. Dar neišsisėmėme. Bus kitaip. Bet tikrai bus.“

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)