Nutukimą, diabetą ir širdies ligas sukelia nesveikas gyvenimo būdas, bet nuolatinis sėdėjimas taip pat kelia grėsmę sveikatai dėl trombų formavimosi kraujagyslėse, perspėja labdaros organizacija „Lifeblood“.

Venų trombozė, dar vadinama ekonominės klasės sindromu, dažnai siejama su ilgais skrydžiais lėktuvu. Tačiau ji gali ištikti bet kurį žmogų, kuris ilgai sėdi ir neatsistoja pavaikščioti.

Ištyrus 1 tūkst. biuro darbuotojų, kurie dar neturėjo 30 metų, paaiškėjo, kad jie, nepakildami nuo kėdės, vidutiniškai išsėdi tris valandas. Trys ketvirtadaliai darbuotojų pietauja prie darbo stalo, užuot pasinaudoję proga pajudėti. 8 iš 10 darbuotojų parėję namo vėl sėdi – leidžia vakarus ant sofos.

Mokslininkai pažymi, kad išsėdėjus 90 minučių, kraujotaka kojose sulėtėja 50 proc., o tai padidina trombų susiformavimo riziką. Taigi kiekviena sėdėjimo valanda trombozės riziką padidina 10 proc.

Medicininių tyrimų instituto Naujojoje Zelandijoje direktorius Richardas Beasley sakė: „Žmonės žino, kad mažai judant galima nutukti, susirgti diabetu ir širdies ligomis. Tačiau mažai kas žino, kad ilgas sėdėjimas darbo vietoje taip pat kelia grėsmę, daugiau kaip dvigubai padidindamas mirtinai pavojingo trombo susiformavimo riziką. Labai svarbu, kad žmonės suvoktų šį pavojų tiek darbovietėje, tiek namuose“.

Į tyrimą buvo įtraukti ir vaizdo žaidimus žaidžiantys jaunuoliai nuo 16 iki 21 metų. Tyrimas parodė, kad jie neatsistodami vidutiniškai išsėdi dvi valandas, o kai kurie prisipažino nuo kėdės neatsiplėšiantys ir penkias valandas.

50 proc. tokių jaunuolių žaidimo metu atidėliojo pertraukas ir valgymą. 96 proc. žaidėjų reguliariai žaisdavo daugiau kaip 90 min.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)