Ir nepamirškite jų keisti, mat ilgainiui čiužinys gali išsigulėti ir sukelti nugaros skausmų, imti skleisti nemalonų kvapą bei prikviesti tūkstančius nepageidaujamų gyventojų, neretai tampančių alergijos priežastimi.

Čiužinys bei pūkų patalai – bene mėgstamiausios dulkių erkučių vietos, ir nors šių voragyvių dydis nesiekia nei 0,3 mm, plika akimis jos nematomos, tačiau dėl savybės greitai daugintis ilgainiui gali sudaryti net apie 20 proc. mūsų pagalvės storio, o čiužinyje jų (gyvų ar mirusių) gali gyventi net keli milijonai.

Namų dulkes daugiausiai sudaro negyvos mūsų odos ląstelės, kuriomis ir minta dulkių erkės. O mūsų lova joms – tikras rojus, nes čia ir šilta, ir drėgna, o vartydamiesi pataluose joms maisto sukuriame dar daugiau.

Erkutė gyvena du tris mėnesius, o viena patelė gali padėti iki penkiasdešimties kiaušinėlių, iš kurių naujos erkutės išsirita per tris savaites. Viename grame patalynės dulkių yra nuo 2000 iki 15 tūkst. erkučių, kurios minta pagalvių pūkais, mikroskopiniais grybeliais.

Faktas, kad miegame ne vieni, gal ir nebūtų baisus, jei ne kitas - apie 80 proc. žmonių alergiški dulkių erkučių išmatoms, 20 proc. – dulkių erkių baltymams (jos numeta odą, dalelės pasklinda patalpoje ir labai lengvai patenka į žmogaus kvėpavimo sistemą), o 10–15 proc. žmonių alergiški pačioms dulkių erkėms. Joms ypač jautrūs bronchine astma sergantys žmonės. Apie 70 proc. bronchine astma sergančių žmonių alergiški būtent dulkių erkėms, o astma suserga daugiau nei pusė dulkių erkėms alergiškų vaikų.

Dulkių erkės gali sukelti rinitus, egzemas, išbėrimus ir panašius sveikatos sutrikimus.

Jei klodami lovą arba po nakties ima niežėti kūną, pradedate čiaudėti, kosėti, ima perštėti gerklę, bėga nosis ar atsirado akių vokų uždegimas, bet kuris iš šių simptomų gali signalizuoti alergiją dulkių erkėms. Šie simptomai atsiranda akimirksniu po sąlyčio su alergenu, o pakeitus aplinką, jie išnyksta.

Alergija dulkių erkėms gali ne tik sutrikdyti miegą, tačiau sukelti ir lėtinį nuovargį, mat skirtingai nuo, pvz., šienligės, ši alergija kamuoja visus metus. Negydoma alergija yra dažniausia astmos priežastis pasaulyje.

Kaip išnaikinti?

- Dulkes reikėtų siurbti kiekvieną savaitę ar dažniau. Tiesa, nepamirškite, kad ne visų siurblių filtrai sulaiko dulkių erkutes - atkreipkite į tai dėmesį, jei perkate naują dulkių siurblį.

- čiužinio užvalkalą reguliariai skalbkite (jei jį galima nuvilkti), patalynę lyginkite, taip pat vasarą į saulėtą vietą išneškite pagalves, užklotus ir kilimus - ultravioletiniai spinduliai naikina šiuos kenkėjus, kaip ir šaltis, dėl to žiemą patariama patalynę palaikyti lauke keletą valandų. Tiesa, erkės žūsta esant žemesnei nei 18 laipsnių šalčio temperatūrai.

- Galima naudoti įvairius specialius preparatus, kuriais reikia purkšti patalynę bei vietas, kuriose mėgsta veistis erkutės. Prieš tai jas reikia išsiurbti dulkių siurbliu. Procedūrą dar kartą rekomenduojama atlikti po 7-8 mėnesių.

Rinkdamiesi čiužinį atkreipkite dėmesį ne tik į patogumą, tačiau ir į tai, iš ko jis pagamintas. Kai kurių čiužinių medžiagos būna apdorotos specialia technologija ir apsaugotos nuo dulkių erkių. Kaip bebūtų, nė vienas čiužinys nėra amžinas, jį reikėtų keisti kas 7 metus ar dažniau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)