Žinoma, pasinėrimas į tam tikrą filosofiją gali padėti žmogui geriau suprasti jį supantį pasaulį ir savo vietą jame, bet ar senovės graikų filosofija iš tiesų gali pakeisti jūsų gyvenimą? Atsakymas – taip. Nes jei vargina rutina ar gyvenimas atrodo beprasmis, jūs esate vienas iš milijonų vaikščiojančių lavonų – nelaimingų sielų, kurios ne gyvena, bet egzistuoja.

Pradėkite gyventi sąmoningą gyvenimą

Daug žmonių yra ne tik nelaimingi, bet ir apimti streso. Kanzaso universiteto psichologas Steven Ilardi mano radęs atsakymą: augantys depresijos mastai (jau nekalbant apie kitas protinės sveikatos bėdas, tokias kaip nerimas ar priklausomybės) yra mūsų modernizuotų, industrializuotų, urbanizuotų gyvenimų šalutinis produktas.

Tai kaip gyventi, kad būtumėm laimingi? Atsibuskite. Gyvenkite sąmoningesnį gyvenimą.

Štai keletas senovės filosofų patarimų:

Kiekvieną dieną pradėkite ramiu pasivaikščiojimu, skirtu apmąstymams.

Pitagoras buvo įsitikinęs, kad kiekvieną rytą žmonės turi pabūti su savimi ir tinkamai nusiteikti, ir tik tada pradėti bendrauti su pasauliu. Jis teigė, kad labai svarbu nesusitikti su niekuo, kol nespėjai pasirūpinti savo siela ir protu.

Kiekvieną vakarą kelias minutes pažiūrėkite į dangų ir... pamąstykite.

Platonas sakė, kad filosofijos šaltinis yra nuostaba. Senovės graikai iš tiesų buvo pamišę dėl kosmologijos – mokslo, tyrinėjančio Visatą. Mąstant apie pasaulį su nuostaba, žmogaus sąmonėje gali įvykti didelis lūžis.

Kasdien skirkite sau keletą minučių ir pabandykite patirti jus supantį pasaulį nesinaudodami nei pojūčiais, nei racionaliu protu; tiesiog „patirkite“ jus supančią aplinką.

Graikai manė, kad mūsų pojūčiai įkalina mus iliuzijoje, kad egzistuoja tik jutiminis pasaulis; jie manė, kad esama gilesnių, amžinų realybės aspektų, kuriuos įmanoma patirti tik išsivadavus iš iliuzinių savo pojūčių spąstų.

Kiekvieną dieną penkias minutes pamedituokite klausydamiesi styginių atliekamos nevokalinės muzikos; pabandykite „patirti“ muziką ne racionaliu būdu. Kitaip tariant, pabandykite patys tapti muzika.

Pitagoras kalbėjo apie visuotinę Visatos vibraciją ir tai, kad mes, žmonės, galime harmoningai įsilieti į šį didesnį ritmą. Būtent dėl šios priežasties jo mokiniai klausydavosi muzikos/lyros vibracijų.

Elkitės teisingai. Graikai daug dėmesio skyrė žmogaus charakteriui. Jie manė, kad labai svarbu gyventi sąžiningą, garbingą, principingą ir dorą gyvenimą. Jie tikėjo, kad norint pasiekti savo aukščiausią potencialą, reikia teisingai gyventi. Kas yra teisinga, mes visi žinome, bent jau dažniausiai.

Visur ir visada jauskite saiką. Protas/kūnas yra mūsų gryniausias instrumentas; Pitagoras buvo įsitikinęs, kad su juo turime atitinkamai elgtis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)