"Norime atkreipti dėmesį į tai, kad Lietuvos investuotojas turi teisę priimti sprendimą nedalyvauti projekto finansavime, tačiau esant kitų projekto įgyvendinimo bendrovės akcininkų sprendimui įgyvendinti projektą be Lietuvos dalies investicijų, Koncesijos sutartis nenutrūksta, Lietuvos Respublikos įsipareigojimai (išskyrus įsipareigojimus dėl Lietuvos dalies finansavimo užtikrinimo statybų projekte) lieka galioti visa apimtimi", - rašo Finansų ministerija.

„Iš tiesų, 2015 m. Lietuva gali nuspręsti nedalyvauti atominės statyboje, atominė gali būti vis tiek statoma, jei finansuoti statybą nuspręstų visi likę investuotojai. Tokiu būdu, jei Lietuvai projekto ekonomika atrodytų nepriimtina ir dėl to ji nuspręstų neinvestuoti į elektrinės statybą, Koncesijos sutartis palieka galimybę bet kuriuo atveju Lietuvai siekti savo ilgalaikių energetinės nepriklausomybės tikslų - panaikinti numatomą elektros trūkumą regione naudojant taip pat vadinamą „angliškąjį“ modelį, kai pati valstybė elektrinės statybose nedalyvauja, bet sudaro sąlygas tai daryti privatiems investuotojams suteikdama jiems žemę ir nustatydama atominiams projektams vykdyti reikalingą tvarką“, - paaiškina Visagino atominės elektrinės direktorius Rimantas Vaitkus.

Gegužės 9 d. vyriausybei pritarus Visagino atominės elektrinės koncesijos sutarčiai ji išsiųsta į Seimą, kur turėtų būti svarstoma ir tik Seimui jai pritarus – pasirašoma. Jei koncesijos sutarčiai pritars Seimas, pasirašius koncesijos sutartį prasidės du riboti laikotarpiai, per kuriuos bus toliau tęsiami VAE projektavimo darbai. Pirmojo 12 mėnesių laikotarpio finansavimas sieks 83 mln. JAV dol., antrojo, 18 mėnesių trukmės, - 200 mln. dol., po to tikimasi gauti galutinį sprendimą investuoti. Galutinį sprendimą investuoti planuojama padaryti ne vėliau kaip 2015 m. kovo 31 d.

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas yra sakęs, kad pritarus koncesijos sutarčiai, vyks parengiamieji darbai, tai yra atominės projektavimas, kainos tikslinimas, licencijų išdavimas, o baigus projektavimą būtų daromas galutinis investicijų sprendimas. Pirmasis betonas Visagine galėtų būti liejamas 2015-ais metais, sakė jis.
VAE eksploatacijos pradžia turėtų būti 2020 – 2022 m., nors anksčiau skelbta, kad VAE darbą turi pradėti 2020 m. Skaičiuojama, kad bendra projekto suma neturėtų viršyti 5 mlrd. eurų arba 17 mlrd. Lt. Lietuvos siekis yra turėti 34 proc. elektrinės akcijų, o tai reiškia šalies investiciją į projektą iki 6 mlrd. Lt.

Koncesijos sutartyje numatoma, kad Lietuvos investuotojas valdys 38 proc. visų naujos planuojamos elektrinės bendrovės akcijų, strateginis investuotojas - 20 proc., Latvijos "Latvenergo" 20 proc., o "Eesti Energia" - 22 proc.

Skelbta, jog elektrinėje vykdomos gamybos sąnaudos sudarys po 7 – 10 ct už kilovatvalandę, tačiau dar 10- 15 ct už kilovatvalandę kainuos paskolų statyboms aptarnavimas. Numatoma, kad paskolos bus visiškai grąžintos per 18 metų, iki 2038-2040 metų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (320)