Didelių įmonių kategorijoje „Metų darbovietės“ nominacijoje „Achemai“ įteiktas prizas už rūpestį darbuotojais, stojant gamybos procesams bei vykdant reorganizaciją, jų šeimų nariais ir bendruomene.

Mažų ir vidutinių verslo įmonių kategorijoje metų darboviete tapo ,,Alna Software”, kuri buvo pagerbta už trumpą, bet darbuotojams palankią darbo savaitę ir originalią darbuotojų motyvavimo sistemą „Alniukai“.

O užsienio įmonių kategorijoje „Thermo Fisher Scientific“ Vilniaus padalinys – bendrovė „Fermentas“ - „Metų darboviete“ tapo už pažangą pritraukiant ir motyvuojant darbuotojus ir atsakingą reorganizaciją.

„Smagu pasveikinti tokia gražia proga ir pasidžiaugti, kad jūs, čia susirinkusieji, esate tie, kurie savimi nešate vieną labai svarbų žodį ir vieną labai svarbų simbolį – atsakomybės žodį ir atsakomybės simbolį. Atsakomybė prasideda nuo labai nedidelių dalykų, nuo atsakomybės savo darbuotojams, nuo atsakomybės savo bendruomenei, nuo atsakomybės savo aplinkai iki atsakomybės savo valstybei. Be mažų dalykų, nėra didelių dalykų, be didelių dalykų nėra suvokimo ir matymo, kuo mes visi galime prisidėti prie to, kad Lietuvoje gyvenimas būtų geresnis“, - sakė premjeras Andrius Kubilius.

Specialusis "Metų darbovietės" apdovanojimas skirtas „Ūkio bankui" už gerą lyčių balansą vadovaujančiuose postuose, o įmonės „Tvirta“ darbuotojai Aušrai Bikelytei už sugebėjimą įrodyti, kad nėra vyriškų darbų.

Daugėja apdovanojamų nacionalinio kapitalo įmonių

„Kiekvieni rinkimai, apdovanojimai yra tik rezultatas to, link ko socialiai atsakingos įmonės eina kasdien, jau ne vienerius metus. Šiemet – jau penktasis rezultatų paskelbimas. Esame dėkingi visoms įmonėms, kurios pačios pirmosios įdiegė savo veikloje įmonių socialinės atsakomybės principus ir dalyvavo konkursuose. Tai visada yra postūmis ir kitiems verslo subjektams domėtis šia tema, siekti savo veikloje skaidrumo, suteikti galimybes atsiskleisti darbuotojams, įgyvendinti idėjas, tausojančias aplinką, kuriančias bendruomenišką atmosferą“, - sakė socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Audra Mikalauskaitė, konkurso komisijos pirmininkė.

Viceministrė A. Mikalauskaitė pabrėžė, jog kasmet vis daugiau įmonių „pasiryžta pereiti tą malūną ir atsakyti į begales klausimų“, taip pat vis daugėja paraiškas pildančių ne tik užsienio kapitalo įmonių, bet ir nacionalinio kapitalo įmonių.

„Penkerių metų patirtis stebint ir vertinant įmonių socialinio ir aplinkosauginio atsakingumo augimą Lietuvoje leidžia teigti, kad Lietuvos įmonės vis dažniau perima geriausias pasaulines patirtis ir verslo veiklos modelius, kuomet verslo siekiai derinami su socialiniais, aplinkosauginiais ir kitais darnaus vystymosi siekiais, - dėstė Jungtinių Tautų vystymo programos Lietuvoje vadovė, Nacionalinio atsakingo verslo apdovanojimo viena iš iniciatorių Lyra Jakulevičienė. - Šiais metais ypatingai džiugina mažų ir vidutinių Lietuvos įmonių susidomėjimas ir pažanga įmonių socialinės atsakomybės srityje, jų siekis žvelgiant per socialinės ir aplinkosauginės atsakomybės prizmę atrasti naujas veiklos nišas, paslaugas, produktus.“

Pernai „Metų darbovietės“ nominacijoje didelių įmonių kategorijoje apdovanota TEO LT už darbuotojų sveikatos puoselėjimą, jų nuomonės įsiklausymą ir savanorystės rezultatus, smulkių ir vidutinių verslo įmonių kategorijoje - „Alna Software” už nestandartines darbo sąlygas, nuolatinį dialogą su darbuotojais ir originalias idėjas, o užsienio įmonių kategorijoje – „PricewaterhouseCoopers“ už nuoseklumą darbo santykiuose ir novatorišką darbuotojų bendravimo kultūros skatinimą.

Aplinkosaugos apdovanojimai – bankai, prekybininkai ir vežėjai

Lietuvos didelių įmonių kategorijoje „Aplinkosaugos įmonės“ nominacijoje apdovanota prekybos ir logistikos „Eugesta“ už pažangą ir entuziazmą įtraukiant darbuotojus, partnerius bei vartotojus į aplinkosaugą.

Mažų ir vidutinių verslo įmonių kategorijoje apdovanota vežimo troleibusais bendrovė „Autrolis“ už pavyzdį viešojo transporto paslaugų teikėjams ir valstybės valdomoms įmonėms vertinant ir mažinant verslo poveikį aplinkai, o užsienio įmonių kategorijoje – bankas „Swedbank“, už verslo partnerių įtraukimą ir švietimą siekiant darnaus vystymosi.

Specialusis apdovanojimas skirtas socialines paslaugas teikiančiai viešajai įstaigai „Pilnų namų bendruomenė“ - už pajamas generuojantį pavyzdinį veiklos modelį, kuriame dera rūpestis socialiai pažeidžiamais ir aplinkosauga.

Bendruomeniškiausios – elektros tiekimo, etikečių gamybos ir ryšių bendrovės

„Metų bendruomeniškiausia įmonė“ pripažinta elektros tiekimo bendrovė „Lesto“ už pažangą vystant bendruomeninius projektus, glaudžiai susietus su įmonės siekiais bei sisteminį požiūrį į partnerystę Lietuvos didelių įmonių kategorijoje.

Mažų ir vidutinių verslo įmonių kategorijoje apdovanota etikečių gamybos įmonė „Pakmarkas“ už strateginį bendradarbiavimą su suinteresuotomis grupėmis ir pilietiškumą.

O užsienio įmonių kategorijoje – ryšių bendrovė „Omnitel“ už neblėstančias idėjas, kuriančias vertę verslui, visuomenei ir aplinkai.

Išrinktos socialiai atsakingos bendrovės

Lietuvos didelių įmonių kategorijoje apdovanojimą gavo TEO LT už pažangias iniciatyvas ir įmonių socialinės atsakomybės veiklos nuoseklumą.

Mažų ir vidutinių verslo įmonių kategorijoje apdovanota pastatų priežiūros mikro įmonė „Servico“ už socialinės ir aplinkosauginės atsakomybės principais grindžiamų paslaugų ir produktų kūrimą ir „Žaliojo biuro“ programą.

Užsienio įmonių kategorijoje įvertinta maisto pramonės „Mars Lietuva“ už brandžią ir naujovėmis gausią socialinę ir aplinkosauginę veiklą.

Įmonės gavo ir specialiųjų apdovanojimų

Įmonė „Siemens Osakeyhtio“ Lietuvos filialas apdovanota už pažangiausią pasaulyje ir vienintelę tokią Lietuvoje skaidrumo skatinimo sistemą.

SEB bankas įvertintas už naujoves, originalias idėjas ir nuoseklią pažangą per visus 5 apdovanojimo metus.

Metų partnerystės apdovanojimas atiteko ryšių bendrovei „Omnitel“ ir Lietuvos žmonių su negalia sąjunga iniciatyvai „Negalia – ne kliūtis būti su mumis“ - šiuos apdovanojimus gavo iniciatyva, sulaukusi daugiausiai portalo DELFI skaitytojų rubrikos sociumas.lt simpatijų.

„Omnitel“ ir Lietuvos žmonių su negalia sąjunga bendradarbiavo rengiant telekomunikacijų darbuotojus darbui su negalią turinčiais žmonėmis, pritaikant patalpas. Tai puikus pavyzdys, kaip į reikalo esmę žiūrima ne formaliai, dėl paukščiuko, o pasitelkiant žinias tų, kurie geriausiai gali patarti šiuo klausimu“, - sakė socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas.

Viešoji įstaiga „Gyva.lt“ gavo papildomą apdovanojimą už tai, kad sulaukė daugiausiai dėmesio viešojoje erdvėje.

Sociumo.lt skaitytojai vertino 18-a partnerysčių.

Nacionaliniu atsakingo verslo apdovanojimu pagerbiamos tos įmonės, kurios labiausiai prisideda prie socialinės gerovės kūrimo ir jos stiprinimo, poveikio aplinkai mažinimo Lietuvoje, o jų veikla demonstruoja įmonių įsipareigojimą veikti skaidriai ir sąžiningai elgtis su darbuotojais, visuomene ir valstybe, vertinti verslo veiklos poveikį aplinkai ir mažinti tokio poveikio neigiamas pasekmes. Šių metų apdovanojimų metu ypatingas dėmesys buvo skiriamas skaidrumo ir antikorupcijos aspektams versle, lyčių lygybės klausimams.

Šiemet konkurse dalyvavo 51 įmonė. Daugiausia įmonių, pareiškusių dalyvauti 2011 m. apdovanojime - gamybos sektoriaus įmonės (14); antroje vietoje – IT ir telekomunikacijų paslaugas teikiančios įmonės (10), skaičiuoja Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

2011 m. Apdovanojimas rengiamas Europos socialinio fondo lėšomis, įgyvendinant projektą „VARTAI: įmonių socialinės ir aplinkosauginės inovacijos“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)