Ja serga 1 iš 100 žmonių. Vis dėlto Lietuvoje atliktas tyrimas parodė, kad net trečdalis apklaustų šalies gyventojų atsisakytų bendrauti su šizofrenija sergančiais žmonėmis, kitas trečdalis patvirtino esantys abejingi ligonių atžvilgiu.


Iniciatyvos „Turiu ateitį“ globėjų, Sveikatos žurnalistų asociacijos užsakytas ir tyrimų bendrovės „RAIT“ atliktas tyrimas parodė, kad didelė dalis Lietuvos gyventojų vengia bendrauti su sergančiaisiais, nors pastarieji ir gali gyventi įprastą gyvenimą.

Kategoriškiausias yra jaunimas

Smulkesnė „RAIT“ apklausos tiriamųjų analizė parodė, kad kategoriškiausi ligos atžvilgiu yra jauni žmonės, teigiama Sveikatos žurnalistų asociacijos pranešime.

Net 38 proc. 15–24 metų amžiaus respondentų prisipažino, kad vengtų bendrauti su sergančiaisiais šizofrenija. Vis dėlto praktika rodo, kad dažniausiai šizofrenija suserga būtent jauni žmonės.

„Liga dažniausiai pasireiškia 16–25 metų jaunuoliams“, – tokia informacija pateikiama socialinės iniciatyvos „Turiu ateitį“ interneto svetainėje.

Sveikatos specialistų nuomone, mitai ir nepagrįstos prielaidos verčia žmones matyti ligą visai kitokią, nei ji yra iš tikrųjų, taip sukuriant ligoniams barjerą integruotis į visuomenę.

Labiausiai bijo nesusituokę

Lyginimas pagal šeiminę padėtį atskleidė, kad labiausiai stigmatizuoti vertindami psichikos ligonius yra nesusituokę asmenys. Net 36 proc. jų teigia, kad vengtų bendrauti su sergančiaisiais. Tikėtina, kad tolerancija yra susijusi su gyvenimiškąja patirtimi, todėl vyresni žmonės, paprastai jau sukūrę šeimas, palankiau vertina ir ligonius.

„Taip pat tolerantiškesni tie, kuriems asmeniškai teko susidurti su psichikos ligoniais. Pabendravus su jais baimės ir neigiamos nuostatos dingsta“, – komentavo Daiva Ausėnaitė, Sveikatos žurnalistų asociacijos pirmininkė.

Anot jos, visuomenėje labai trūksta objektyvios informacijos apie psichikos ligas. Tinkama informacija leistų užtikrinti adekvatų požiūrį į sergančiuosius ir sugriautų iki šiol pasklidusius mitus, kad sergantieji šizofrenija yra pavojingi visuomenei.

Iniciatyva „Turiu ateitį“ yra skirta mažinti šizofrenija sergančių žmonių socialinę atskirtį.