Didžiausia Baltijos šalyse ir visoje šiaurinėje Europos dalyje speleologų organizacija „Aenigma“ 2012 m. vasarą organizuoja ketvirtąją ekspediciją į giliausią pasaulyje Kruberio – Voronjos urvą, dar vadinamą „Everestu po žeme“ arba „Pasaulio dugnu“.

Kelionės metu lietuvis naras Vytis Vilkas leisis į vandens apsemtą apatinę urvo dalį – sifoną „Du kapitonai“ – ir bandys pasiekti pasaulio urvų gylio rekordą.

Ekspedicijos organizatorius „Aenigma“

2006 m. Lietuvoje įkurta ne pelno siekianti urvotyros organizacija „Aenigma“ (iš lot. k. – „paslaptis, mįslė“) kasmet surengia daugiau nei dešimtį tiriamųjų bei pažintinių ekspedicijų Europoje ir Azijoje: Rusijoje, Ispanijoje, Vakarų Kaukaze, Turkijoje, Ukrainoje, Lenkijoje ir t.t. Klubo nariai Krymo, Turkijos ir Ispanijos urvuose jau yra atradę daugiau kaip pusantro kilometro naujų praėjimų bei atšakų.

„Aenigmos“ klubo narių pasiekimai registruojami Lietuvos rekordų knygoje „Factum“.

Speleologija itin domina jaunimą, todėl klubas aktyviai vykdo ir edukacinę veiklą: skatina pasaulio bei gamtos pažinimą, rengia jaunųjų speleologų mokymus, organizuoja pažintines keliones. Taip pat – informuoja visuomenę apie urvotyrą, rengia talkas, dalyvauja ekologijos, urvų ir jų biologinės įvairovės apsaugos projektuose.

Vienas iš svarbiausių klubo uždavimių – giliausio pasaulyje Kruberio – Voronjos urvo tyrinėjimas. Šią vasarą į „Pasaulio dugną“ „Aenigma“ leisis kartu su partnere – Ukrainos speleologijos asociacija. Tarptautinės ekspedicijos „Gilyn į žemės centrą“ 2012 tikslas - atlikti įvairius urvo matavimus, biologinius tyrimus, išmėginti ekologiškas higienos priemones, skirtas urvo priežiūrai, bei prasiskverbti į dar neištirtą urvo dalį sifone „Du kapitonai“.

Klubo „Aenigma“ ekspedicijos į Kruberio – Voronjos urvą

„Gilyn į žemės centrą“ 2008

• Aptiktas naujas 50m. meandras ir 12m. šulinys;
• – 1710m. ir – 1840m. gyliuose įrengti pirmieji vandens lygio matuokliai, kuriais siekiama ištirti, kada urvas yra dalinai ar visiškai užtvindomas potvynių;
• Pasiektas Lietuvos urvų gylio rekordas: – 1810m.

„Gilyn į žemės centrą“ 2009

• Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmečio sukakties proga – 2140m. gylyje prie sifono „Du kapitonai“ sienos pritvirtintas Lietuvos vardo tūkstantmečio minėjimo ženklas;
• Pagerintas Lietuvos urvų gylio rekordas: – 2140m.;
• Įrengta vandens lygio matavimo įranga, kuri ateityje padės užtikrinti speleologų iš viso pasaulio saugumą ekspedicijų į šį urvą metu;
• Atnaujinta dalis susidėvėjusios urvo įrangos: virvės, kabliai;
• Tyrinėjamos naujos urvo atšakos.

„Gilyn į žemės centrą“ 2010

• Pasiektas moters pasaulio urvų gylio rekordas: – 2143m. Lietuvė Saulė Vaš (tuomet – Saulė Pankienė) nusileido į urvo dugną ir tapo vienintele moterimi pasaulyje, pranėrusia „Kvitochka“ vandens sifoną bei pasiekusia tokį gilų Kruberio – Voronjos tašką;
• Pratęsti 2008 m. ir 2009 m. pradėti naujų urvo atšakų tyrimai;
• Nuskaityti 2009 m. pastatytos vandens lygio matavimo įrangos duomenys, įranga perprogramuota ateinantiems ketveriems metams.