Verslą pradėjo per krizę

Prieš trejus metus muzikanto šeima buvo viena pirmųjų, įsigijusių gyvenamąsias patalpas legendinėje elektrotechnikos gamykloje „Elfa“. Susiremontavę erdves gyventi, netrukus jie šalia susirado vietą „Skamp“ įrašų studijai.

Jaunai šeimai patiko pastato dvasia, geografinė padėtis ir, žinoma, galimybė neriboti fantazijos įsirengiant. Tų pačių metų rudenį Viktoras atsitiktinai aptiko kitas nenaudojamas šio statinio erdves – beveik 500 kv. m ploto apleistas sales.

„Pamatęs tas patalpas ėmiau mąstyti, kaip jas išnaudoti ir ką naudinga padaryti. Žinojau, kad tai bus renginių vieta, tačiau iškart supratau, kad naktinio klubo, kuris dirbtų kiekvieną savaitgalį, atidaryti nenoriu. Ilgai nesvarstę su žmona nusprendėme, kad tai turi būti kultūros centras, kurį pavadinsime menų fabriku“, – prisimena Viktoras. 

Kadangi pora patalpas išsinuomojo ir veiklą pradėjo per krizę, kai daugelis verslininkų traukėsi iš rinkos, nenuostabu, kad sulaukė aplinkinių nuostabos ir atkalbinėjimų.

„Tais metais itin sumažėjo užsakymų muzikantams, o klubus ir kavines persekiojo bankroto šešėlis. Kai paskelbėme ketinantys atidaryti pusės tūkstančio kvadratinių metrų ploto vietą renginiams, visi mus laikė mažų mažiausiai bepročiais“, – šypsosi muzikantas. 

Drąsiam žingsniui pasiryžusi šeima savo sprendimu neabejojo ir ėmė po truputį įgyvendinti idėją – atidaryti kultūros centrą ir apleistą statinį paversti lankoma koncertų bei renginių vieta.

Pirmas renginys – jau po kelių mėnesių

„Erdves tvarkėme padedami draugų. Ir šiukšles vežėme, ir dažėme patys. Daug vargome, nes patalpos buvo be galo nešvarios: pilnos metalo atliekų, kitokių šiukšlių, tepaluotomis sienomis. Sutvarkėme, bet, žinoma, nesirengėme daryti euroremonto. Juk būtume nužudę šią vietą ir sunaikinę jos žavesį“, – teigia kultūros centro įkūrėjas.

Apsišvarinę savininkai pirmą renginį „Lofto“ patalpose suorganizavo jau tų pačių metų gruodį. Kaip prisipažįsta Viktoras, tuomet ten nebuvo nei tualetų, nei baro, nei kitų, regis, būtinų dalykų. Vis dėlto į renginį susirinko beveik tūkstantis žmonių.

„Buvo 2010-ųjų išvakarės. Į šventinį renginį visi svečiai susirinko persirengę kosmoso tema. Vyko koncertas, kuriame grojo nemažai garsių grupių ir atlikėjų. Sulaukėme daugybės lankytojų“, – teigia Viktoras.

Jokios reklamos naujai linksmybių vietai ir pirmam renginiui nebuvo, o žmonės apie tai sužinojo vieni iš kitų ir per socialinį tinklą „Facebook“. 

Muzikantas prasitaria, kad „Loftui“ nei tuomet, nei dabar papildomų investicijų nereikia. Anot jo, bėgant laikui tapo savotiškai madinga sužinoti, kokio pobūdžio renginiai čia vyksta, ir juose dalyvauti, o tai, žinoma, padėjo pritraukti dar daugiau svečių. 

„Taip ir kūrėmės po truputį: vieną renginį suorganizuoji – įrengi tualetus, kitas renginys pasiseka – įvedi elektrą ir panašiai. Per dvejus metus atsirado ir apšvietimas, ir garsas, ir baras, ir visa kita, ką dabar turime“, – teigia V. Diawara.

Pasak jo, šis kultūros centras – neribotų galimybių erdvė, kuri nuolat transformuojasi. Kaskart čia lankydamiesi klientai gali matyti kokių nors pokyčių. 

„Norėjome, kad būtų žmonių, kurie matytų, kaip keičiasi ši vieta, kurie tiesiog užaugtų drauge su mumis. „Loftas“ susikūrė žmonėms iš žmonių, nes kiekvienas, kuris čia apsilanko, prisideda prie jo augimo ir pokyčių“, – teigia muzikantas.

Vieta – tik išskirtinumui ir kokybei

Pasak pašnekovo, nusprendus atidaryti tokį centrą daugelis siūlė ką nors čia organizuoti kiekvieną savaitgalį, nes kitaip neva nepavyks jo išlaikyti. Tačiau muzikantas turėjo griežtą nuomonę – geriau mažiau renginių, tačiau tik išskirtiniai ir kokybiški. 

Laikydamiesi tokios taisyklės savininkai pirmaisiais „Lofto“ egzistavimo metais surengė penkis renginius, antraisiais – jau 95, o šiemet planuoja, kad šis skaičius dar labiau išaugs.

„Norėjome savo veiklą sieti su menu – organizuoti gyvos muzikos koncertus, spektaklių pasirodymus, parodas ir panašiai, o to juk nesuorganizuosi kiekvieną savaitgalį. Radome savo nišą – rengti tokių atlikėjų koncertus, kurie ganėtinai žinomi, tačiau į kurių pasirodymus nesusirinktų pilnos didžiosios pramogų arenos. Lietuvoje yra daug žmonių, kuriems patinka išskirtinė muzika, tačiau niekas nedrįsta jų atvežti, o aš, kaip muzikantas, mačiau, kad tokios vietos trūksta“, – teigia Viktoras.

Pagrindiniai šio kultūros centro lankytojai yra šiuolaikiški, mėgstantys naujoves ir besidomintys kitokia muzika žmonės. Pasak muzikanto, čia grojančių grupių dainų neišgirsi per radiją, tačiau jos turi savo klausytojų auditoriją. Taip pat įkūrėjas pabrėžia, kad „Lofte“ koncertuoja tik tie atlikėjai, kuriems pats simpatizuoja. 

„Koncertuodamas ir gyvendamas užsienyje pamačiau ir susipažinau su daugybe puikių grupių bei atlikėjų, todėl dažnai į šią vietą stengsiuosi prisivilioti tuos, kurių mielai ir pats klausyčiau“, – prasitaria muzikantas.

Šiuo metu menų fabrikas „Loftas“, kuriame vienu metu telpa per 1 200 žmonių, – tai kultūros centras, po kurio stogu susiburia muzikos, kino, teatro, mados kūrėjai, šokėjai ir kiti menininkai. Čia vyksta ne tik įvairios parodos, bet ir edukaciniai seminarai, madų šou, apdovanojimai bei daugelis kitų kultūros renginių. 

„Lofte“ jau koncertavo daug garsių Lietuvos ir užsienio muzikantų: „Jungle Brothers“, „G & G Sindikatas“, Jazzu, Parovas Stelaris su grupe, „Dub Fx“.

Planuoja kasmetį festivalį

Kadaise visų užmirštas pastatas jau turi daugybę gerbėjų ir nuolatinių lankytojų, tačiau šeimininkai atskleidžia dar nebaigę įgyvendinti su šia vieta susijusių sumanymų.

„Loftą“ dar reikia gerokai patobulinti. Šiame pastate galima daug ką daryti, todėl išties norime jį keisti ir atnaujinti. Pirmiausia trokštame kultūros centrą dar labiau pritaikyti menui – spektakliams, kino filmų peržiūrai ir panašiai. Taip pat pamąstome, kad būtų puiku, jei jame kultūros renginiai vyktų kasdien“, – svarsto muzikantas.

Pašnekovas išduoda ateityje galvojantis dar labiau plėsti savo veiklą ir į Lietuvą prisivilioti tokių užsienio grupių, kurios pritrauktų kur kas didesnį skaičių žmonių, nei šiuo metu gali tilpti „Lofte“.
„Norime pereiti į kitą lygį, kai galėtume pasikviesti dar rimtesnių grupių. Planai dažnai būna pavojingi, todėl tai darysime labai atsargiai“, – teigia Viktoras.

Be šių idėjų ir planų, muzikantas atskleidžia sumanymą, kurį įgyvendins jau visai greitai. Per Jonines vyks pirmasis kasmetis menų fabriko „Loftas“ muzikos festivalis. Renginys organizuojamas birželio 22–24 dienomis ir truks tris dienas.

„Joninių renginys vyks ir pastato viduje, ir lauke. Jame koncertuos daugybė užsienio ir Lietuvos grupių, veiks kelios scenos. Šis renginys išsiskirs tuo, kad bus pirmas ir vienintelis muzikos festivalis mieste. Planuojame net sudaryti sąlygas lankytojams nakvoti – pastate tikriausiai įrengsime palapinių miestelį“, – pasakoja muzikantas.

Idėjinė vieta, teikianti pasitenkinimą

V. Diawara prisipažįsta muzikos fabrikui „Loftas“ skiriantis daugiausia savo laiko, jėgų ir minčių, bet kol kas iš to neuždirbantis: „Šiuo metu iš to negauname jokio pelno, tačiau galime pasidžiaugti, kad ši vieta puikiai išsilaiko. Kol kas verslo daryti nelabai išeina, tačiau jeigu įgyvendinsime plėtros planus, manau, šią veiklą siesime ir su uždarbiu.“ 

Muzikantas džiaugiasi, kad Vilniuje yra vieta, kuri patinka ne tik geros muzikos mėgėjams, bet ir čia koncertuojantiems atlikėjams. Daugelis jų, pamatę, kur vyks pasirodymas, maloniai nustemba ir grįžę apie tai pasakoja draugams bei kolegoms.

„Ši vieta yra idėjinė. Jeigu siektume tik pelno, tuomet ji atrodytų visiškai kitaip ir neturėtų tos auros, kurią skleidžia dabar. Neretai dėl tokių dalykų reikia aukotis, dirbti, o finansinio pelno nėra, tačiau svarbiausia – pasitenkinimas“, – šypsosi pašnekovas.

ANONSAS: Taip pat žurnale skaitykite: "Verslas iš antrų rankų" ir "Natalija Bunkė: verslumas mano kraujyje" ieškokite "bzn start" balandžio mėnesio verslo žurnalo numeryje.