R. Banionis Kauno teatro lankytojams puikiai pažįstamas kaip prancūziško vedybinio detektyvo Eric-Emmanuel Schmitt „Smulkūs vedybiniai nusikaltimai” režisierius. Tuomet žiūrovai intriguoti gurmaniškai painiu moters ir vyro santykių labirintu. Šį kartą laukia ne mažiau prancūziška premjera apie amžinąsias žmoniją valdančias aistras ir tikrąsias didžiųjų politinių įvykių priežastis.

Spektaklis statomas remiantis XIX amžiaus dramos meistro Eugene Scribe komedija „Stiklinė vandens“. E. Scribe – pirmasis prancūzų rašytojas, pragyvenęs vien iš savo kūrybos. Tą lėmė ne tik milžiniškas dramaturgo kūrybinis produktyvumas (sakoma, jog per keturiasdešimt metų trukusią karjerą jis sukūrė netgi 440-500 pjesių bei libretų), bet ir jautrus publikos skonio pajutimas, ypatingas pjesių sceniškumas: E. Scribe kūryba iki šiol stebina įmantriomis fabulomis, šmaikščiais dialogais ir visuomet netikėtomis atomazgomis. Dėka nuolatinio kūrybinio bendradarbiavimo su kitais autoriais, E. Scribe atrasta dramos kūrimo formulė teatrą lydi iki šių dienų.

Ši jau du šimtmečius pasaulinėse teatro scenose gyvuojanti komedija savo aktualumu neabejotinai yra neišsemiama – visais laikais didžiosios politikos virtuvė buvo apipinta legendomis apie valdovų žmogiškąsias aistras, o tikrąsias politinių įvykių priežastis buvo galima tik spėlioti. Tad ir čia, už ištaigingo Anglijos monarchijos fasado – intrigų labirintuose klaidžiojančios aikštingos damos, karą žaidžiantys nuobodulio apimti lordai ir... atsitiktinai, visai netyčia sprendžiamas valstybės likimas!

Bolingbrokas, centrinė spektaklio figūra, tampa premjeru, nes moka šokti sarabandą, o praranda savo postą, nes peršąla. Negana to, visa Anglijos užsienio politika pakeičiama dėl... netyčia ant karalienės Anos suknelės išpiltos stiklinės vandens. Spektaklyje atskleidžiama, kaip iš pirmo žvilgsnio nereikšmingi įvykiai gali baigtis visam pasauliui įsimintinais, netgi katastrofiškais padariniais.

Sąlygišką spektaklio scenografiją kuria Sergejus Bocullo, ištaigingais apdarais personažus puošia kostiumų dailininkė Daiva Petrulytė.

Spektaklyje vaidina Kauno valstybinio dramos teatro žiūrovams puikiai pažįstami įvairių kartų aktoriai: Gabrielė Aničaitė, Henrikas Savickis, Aleksandras Kleinas, Inga Mikutavičiūtė, Liucija Rukšnaitytė, Arūnas Stanionis, Lili Stepankaitė, Daiva Stubraitė, Dainius Svobonas ir Rimantas Štaras.

Spektaklio premjera – gegužės 27, 30 ir birželio 8 d. Rūtos salėje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją