Kipre dirbantys turizmo sektoriaus atstovai pusiau juokais, pusiau rimtai šią savitą salą dažnai pavadina geriausiai išsaugota Viduržemio jūros paslaptimi. Nors ji yra daug rečiau reklamuojama už kitus Viduržemio jūros kurortus, Kipro fanų skaičius kasmet auga kaip ant mielių.

Istorijos ir geografijos apibrėžta autentika

Atostogų gide jau 4 metus dirbanti Dovilė Trečiokaitė mano, jog pagrindinė priežastis, kodėl į beveik nereklamuojamą Kiprą turistai sugrįžta, yra paprasta: panegirikų šiai salai-respublikai nereikia. Jos sėkmė užkoduota išskirtinėje geografijoje ir istorijoje.

Kipras yra trečioji pagal dydį, tačiau pirmoji pagal saulėtų dienų statistiką Viduržemio jūros sala. Devynis mėnesius (nuo kovo iki lapkričio) šalyje trunka vasara, o likusius tris, pasak vietinių, – pavasaris. Vis dėlto Trodos kalnuose žiemą susidaro sniego sluoksnis. Tad Kipras – vienintelė vieta pasaulyje, kur ryte paslidinėjus kalnuose, popiet galima kaitintis saulėje ir maudytis jūroje, nes pietinėje pakrantėje jūros vandens temperatūra net šalčiausią mėnesį nenukrenta žemiau 18–19 °C.

Salos padėtis trijų žemynų ir skirtingų civilizacijų sankryžoje lėmė permainingą Kipro istoriją. Vis dėlto ir ji išskiria Kiprą iš kitų Viduržemio jūros salų. Tūkstantmečius skaičiuojantys ir priešiškas kultūras atspindintys istoriniai reliktai kipriečiams tiek pat nesvetimi, kaip lietuvaičiams koplytstulpiai ar rūpintojėliai.

Įvairių laikmečių žmogaus pėdsakus Kipre nužymi neolitinių gyvenviečių liekanos, graikų šventyklos, romėnų mozaikos, bizantiškos tvirtovės, XV amžiaus venecijiečių freskos ir turkų valdymo laikų mečetės.

Dar ir šiandien valstybė yra pasidalijusi į dvi dalis – šiaurinėje šeimininkauja turkai, pietinėje gyvena graikai. Pasak D. Trečiokaitės, kuri salos dalis kuriai tautai priklauso nesunku suprasti iš skirtingų kalbų, išpažįstamų religijų ir vietinių papročių.

Atostogų programoje – vanduo, maistas, futbolas

Kaip sako anglų kalba puikiai kalbantys vietiniai, Kipre reikia „relax and let go“ (liet. atsipalaiduoti ir niekuo nesirūpinti). Atostogų ritmą saloje diktuoja saulė. Giedras ir karštas dienos oras bei šilta jūra masina traukti į paplūdimį, pasilepinti saulės voniomis, pasimaudyti, užsiimti kitomis vandens pramogomis – paplaukioti vandens motociklu, užsiimti paviršiniu ar giluminiu nardymu, pašokinėti nuo uolų ir t. t.

Vėlų vakarą, kai saulės diską pakeičia disko rutulys, temperamentingumu garsėjantys vietiniai rengia nuo sutemų iki aušros trunkančius vakarėlius. Naktinių nuotykių ieškantiems keliautojams rekomenduojama išbandyti naktinį pramoginį kruizą su vakariene ir kipriečių programa bei žvejyba.

Būnat Kipre, nevalia likti neragavus tradicinio salos maisto. Salos virtuvėje persipynė Viduržemio jūros, Pietų Europos ir Vidurio Rytų virtuvių tradicijos, todėl čia vartojama daug daržovių, mėgstama ant grotelių kepta mėsa ir ką tik pagauta žuvis.

Kur ir kaip keliauti

Visus įdomiausius objektus Kipre galima pasiekti per pusdienį ir tą pačią dieną sugrįžti. Nors čia yra keletas tarpmiestinių autobusų, važinėjančių į visus svarbiausius ir didžiausius miestus bei miestelius, patogiausiai ir greičiausiai tikslą pasieksite išnuomotu automobiliu. Ne piko metu (ne liepos-rugpjūčio mėn.) nedidelio automobilio nuoma kainuos 20 eurų parai. Piko metu kaina pakils iki 30–40 eurų sumos.

Keliaujat po salą, į maršrutą reikėtų įtraukti: sostinę Nikosiją – XVI a. pabaigoje venecijiečių statytą, siena apjuostas miestą, berte pribertą architektūros paminklų, Parfo miestą, kuriame galima iš arčiau susipažinti su Antikos laikotarpiu bei krikščionybės ištakomis, aukščiausiai iškilusį Olimpo kalną (1953 m.), kurortinę Aja Napą, žymią renesanso vienuolynu ir retų Caretta jūros vėžlių nerštaviete, Kuriumą – ant stačios uolos įsikūrusį vieną ir senoviniu paveldu garsėjantį miestą ir kitus objektus, turkų musulmonų mečetes.

Ieškantiems pulsuojančio naktinio gyvenimo, atostogų gidė pataria rinktis antrosios Ibicos vardą užsitarnavusį Aja Napos kurortą. Ramesnio poilsio mėgėjai gali vykti į Protarą arba Paralimi. Verta apsilankyti šiuose Konnos, Fig Tree Bay, Green Bay paplūdimiuse.

Įdomūs faktai apie Kiprą:

Alternatyvus Kipro pavadinimas – Meilės sala. Pasak legendos, čia iš jūros putos gimė meilės ir grožio deivė, Afroditė.

Paskutinis ledynmetis Kipro nesiekė, todėl čia yra daug reliktinių ir retų augalų rūšių, kurių kitur jau nebėra.

Kipro simbolis – Kipro muflonas, raguotas kalnų gyvūnas – pavaizduotas ant 1, 2 ir 5 euro centų monetų.

Kiprą per metus metus aplanko maždaug 2,4 mln. turistų.

Kipras yra pati sausiausia ir karščiausia Viduržiemio regiono sala. Čia per metus 340 dienų šviečia saulė.

Įspūdingas reginys – kipriečių vestuvės, į kurias susirenka nuo dviejų iki penkių tūkstančių svečių.

Kipro vėliavoje atvaizduoti šalies kontūrai, tokia vėliava buvo vienintelė pasaulyje iki 2008 m. vasario 17 d., kai Kosovas pavaizdavo savo kontūrus vėliavoje.

Kipre galima išvysti net 371 rūšių paukščius.

Sakoma, jog commandaria, saldus raudonas Kipre gaminamas vynas, yra seniausias vynas pasaulyje.

Kipre yra gimęs žymus atlikėjas George'as Michaelas.

Šv. Hilariono pilis žymiam animatoriui Waltui Disnėjui tapo įkvėpimo šaltiniu, kuriant animacinį filmą „Miegančioji gražuolė“.

Kalnai aukšti ir gyvybiškai svarbūs – be jų šalis būtų kaip Afrikos dykuma. Kipras neturi savo vandens šaltinių, visas gyvybei reikalingas vanduo yra saugomas kalnuose įrengtose vandens saugyklose (dirbtiniuose ežeruose) ir gaminamas dirbtini būdu gamykloje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)