Manote, kad tik nemalonios situacijos gali išmušti iš pusiausvyros? Tai mitas: gražūs, jaudinantys įvykiai taip pat atima jėgų. Pavyzdžiui, kad ir labai laukiamos šventės: joms su džiaugsmu nekantraudami ruošiatės, o visai priartėjus virstate tikru nervų kamuoliu.

Nieko nuostabaus: dovanos, namų ruoša, vaišės... O jei dar turite mažamečių vaikų! Į visa tai organizmas reaguoja nei iš šio, nei iš to prasidėjusiu veido bėrimu, šokteli kraujo spaudimas, suskausta raumenis.
Jei stresas trumpalaikis – nieko bloga, jis tarsi šoko terapija padeda sutelkti organizmui visas jėgas, kad įveiktų atsiradusias kliūtis. Tačiau kai nerimas ir išgyvenimai graužia kelis mėnesius, gali ne juokais pašlyti sveikata: atsirasti virškinimo ir širdies ritmo sutrikimų, galvos skausmų.

Deja, nėra vieno veiksmingo būdo kovoti su gyvenimą gadinančia įtampa. Bet egzistuoja keturios programos, atitinkančios keturis skirtingus žmonių tipus. Jos remiasi įsitikinimu, kad žmogaus psichika, fizinė būklė ir mityba veikia viena kitą. Todėl nervinė įtampa gali pasireikšti kaip beprotiškas alkis ar, atvirkščiai, nenoras valgyti, galvos skausmais arba miego sutrikimais.

TESTAS

Norėdami sėkmingai valdyti nervų sistemą turite geriau pažinti savo organizmą, jo reakcijas. Tai padaryti padės ši anketa: dažniausia jūsų atsakymuose pasikartojanti raidė nulems atsakymą ir strategiją, kaip įveikti stresą.

1 Prieš egzaminą, svarbų dalykinį susitikimą arba pasimatymą veidą išberia spuogais – d.

2 Naktį išgirdę neatpažįstamus triukšmus mirštate iš baimės – b.

3 Ginčydamiesi tvirtai ginate savo pozicijas ir niekada niekam nenusileidžiate – a.

4 Nuotaika dažnai keičiasi, kartais net smagiai šnekučiuodamiesi ar žaisdami galite apsiverkti – b.

5 Jūsų skrandis itin jautrus, todėl turite rinktis, ką valgyti – c.

6 Žiūrėdami televizorių mėgstate nuolat junginėti kanalus, daugelis programų jums nuobodžios – c.

7 Ryte, net ilgai ir kietai miegoję, jaučiatės nuvargę, tarsi visai nesudėję bluosto – a.

8 Galva pilna idėjų: gyvenime jus tikrai lydėtų sėkmė, jeigu tik jas pavyktų įgyvendinti – b.

9 Nemokate taisyklingai valgyti: dideles porcijas sukertate akimirksniu, ne kramtote, o ryjate – c.

10 Jus lengva išvesti iš pusiausvyros, nuolat erzina aplinkiniai žmonės – a.

11 Vaikystėje dažnai sirgote tonzilitu – d.

12 Kartais elgiatės taip neracionaliai, kad vėliau savimi stebitės – b.

13 Norėtumėte sulieknėti, išbandėte daug dietų, bet svoris išliko toks pat – c.

14 Jums patinka naujos pažintys, bet kartu bijote, kad nesate žmonėms įdomus – b.

15 Nors žinote, kad reikia apsirengti šiltai, dažnai peršąlate, sloguojate, kosite, kol galiausia rimtai susergate – d.

16 Pažįstami visada kviečiasi į vakarėlius, nes mano, kad esate kompanijos siela – b.

17 Kai labai patinka partneris (-ė), visada esate įsitikinę, kad jus paliks – d.

18 Jūsų stuburas iškrypęs, kankina pečių ir menčių skausmai – a.

19 Gyvenimo draugas (-ė) pastebėjo, kad miegodami griežiate dantimis – a.

20 Kankinami alkio vienu ypu galite suvalgyti visą dėžutę saldainių – c.

21 Dažnai jaučiatės nusilpę, be jėgų, iš nosies bėga kraujas – a.

22 Pavasario pradžia siejasi tik su įkyria alergija žiedadulkėms – d.

23 Nutinka taip, kad be jokios priežasties išpila šaltas prakaitas – b.

24 Net kai esate labai susijaudinę, nepavyksta išreikšti savo jausmų – b.

25 Didžiausia problema – šlapimtakių infekcija ir šlapimo takų uždegimas – d.

26 Valgote mažai, bet kaskart jaučiate sunkumą pilve – c.

27 Namuose nelaikote augintinių, nes esate alergiški vilnai – d.

Savo tipą sužinosite suskaičiavę, kokių raidžių daugiausia surinkote.

A – vienišius. Dažnai kankina galvos skausmai, ramybės neduoda ir stuburas. Tačiau labiausiai stresas veikia jūsų kepenis.

B – nervų kamuoliukas. Jei nuotaika prasta, bet kas gali išmušti iš pusiausvyros. Jus kankina ligos, susijusios su kraujotaka.

C – melancholikas. Paauglystėje kovojote su antsvoriu. Šiandien neprošal taip pat atsikratyti bent poros kilogramų. Achilo kulnas – skrandis.

D – jautruolis. Vaikystėje nuolat persekiojo įvairios infekcijos, o ir dabar kiekvieną žiemą vis sergate gripu. Silpniausias organas – plaučiai.

Vienišius (A)

Elgesys. Nustokite bet kokia kaina siekti valdyti savo nervus: jūs turite teisę pykti, bartis ir jaudintis. Jei kas sunervino, nesivaržydami rėkite, mojuokite rankomis, plėšykite popierius...

Padės atsipalaiduoti. Kiekvieną dieną gerai suplanuokite. Naudokitės kalendoriumi, dienoraščiu, spalvotais žymekliais, popieriaus juostelėmis ir kt. – tai padės jums viską prisiminti ir nesuklysti. O savaitės pabaigoje išsiruoškite apsipirkti.

Mityba. Jūsų mitybos pagrindas – žuvys, paukštiena, ryžiai ir kvietinė duona. Lengviems priešpiečiams ar kai norisi kažko užkąsti, pasirinkite šviežių daržovių salotas, vaisius, geriausia rūgščius (apelsinus, kivius ir kt.); venkite sunkiai virškinamų ir aštrių patiekalų, taip pat kavos ir raudonojo vyno.

Akupresūra. Masažuokite tašką, esantį 5 cm aukščiau kauliuko, – tai padės sumažinti susierzinimą, pilvo ir kepenų skausmus. Vakarais kelias minutes spauskite pėdos viduryje esantį tašką – nuraminsite nervus.

Nervų kamuoliukas (B)

Elgesys. Esate labai jausmingi, greitai įsijaučiate į bet kokią situaciją, atsiduodate visa siela, kad ir ką darytumėte. Būtent todėl taip greitai perdegate. Atskirkite svarbius ir nereikšmingus darbus, dalykus – taip sutaupysite jėgų, energijos ir nervų.

Padės atsipalaiduoti. Kiekvieną dieną skirkite bent 30 min. tiktai sau. Užsidekite kvapią žvakę, pasiklausykite muzikos, išgerkite arbatos, pamedituokite. Savaitgalį būtinai išvykite į gamtą.

Mityba. Pamėkite viską, kas iš pieno: sūrius, jogurtus, pieno kokteilius – bus nuostabi dienos pradžia. Pietums suvalgykite sriubos, geriausia – tirštos mėsiškos. Venkite dietų, kurių pagrindą sudaro vaisiai (citrusai ir melionai). Nepirkite šaldytų ir konservuotų produktų; atsisakykite šaltų gėrimų ir baltojo vyno.

Akupresūra. Sukdami pirštu ratukus spauskite tašką, esantį ant kairės rankos žemiau plaštakos, – tai reguliuoja spaudimą ir malšina karščio protrūkius. Žemiau kairiojo kelio esančio taško masažas suteiks energijos ir padidins atsparumą ligoms.

Melancholikas (C)

Elgesys. Užtenka kimšti sausus sumuštinius ar terorizuoti skrandį greitu maistu sėdint prie kompiuterio ar vairuojant mašiną – valgiu reikia mėgautis. Savo dienos planus susitvarkykite taip, kad galėtumėte neskubėdami tris kartus ramiai pavalgyti visaverčio maisto prie stalo.

Padės atsipalaiduoti. Prisipilkite vonią šilto vandens, įlašinkite kelis lašus eterinio levandų aliejaus ir bent 15 min. atsiduokite palaimai. Galite pasimėgauti raminamųjų žolelių vonia (įpilkite levandų, šalavijų, mėtų ir pušų pumpurų nuoviro), jei yra galimybė, apsilankykite pirtyje.

Mityba. Jūsų valgiaraštyje turi atsirasti žuvų, paukštienos, kruopų, daržovių – ir viskas kepta orkaitėje ar virta garuose. Atsisakykite greito maisto, gruzdintų bulvyčių, rūkytos ir riebios mėsos, picų, saldumynų. Pusryčiams pakaks jogurto su sausais pusryčiais arba vaisių.

Akupresūra. Pradėjus pūsti pilvą, masažuokite vienu metu taškus, esančius 2 cm į dešinę ir 2 cm į kairę nuo bambos. Norėdami sumažinti alkio jausmą spauskite tašką tarp pirmo ir antro kairės pėdos piršto.

Jautruolis (D)

Elgesys. Nustokite sureikšminti kiekvieną jūsų adresu išsakytą nuomonę ar nugirstą apkalbą – juk ne visi, ypač darbe, privalo būti jūsų draugai, jus mėgti. Labiau pasitikėkite savimi, žinokite savo vertę.

Padės atsipalaiduoti. Ideali priemonė – kaklo, pečių, rankų ir menčių sričių masažas. Puikiai padėtų profesionalus aromaterapinis viso kūno arba nugaros masažas su šiltais akmenimis. Muzika, kvapai ir švelnūs prisilietimai atpalaiduos, nuramins.

Mityba. Džiovinti melionai, slyvos, saulėgrąžos, lazdynų, migdolų riešutai, kedrinės pinijos – tai jūsų užkandis išalkus. Jie suteiks energijos ir padės susikoncentruoti. Jūsų valgiaraštyje turi būti gausu daržovių, vaisių, makaronų ir ryžių, visadalių grūdų kepinių. Venkite pieno gaminių, aštrių prieskonių – jie sukelia dirglumą, jautrumą.

Akupresūra. Kai tik bus sunku kvėpuoti ar pajusite, kad peršalote, apie 1 min. masažuokite tašką krūtinkaulio apačioje. Vidinėje kairės alkūnės dalyje esančio taško masažas pagelbės pradėjus smarkiai kosėti.