Aš esu už idėjas, kurios yra konkrečiai įgyvendinamos, o ne už tokias, apie kurias tik pliurpiama. Jei pažvelgsime į Vilniaus ir Kauno dvimiesčio idėjos voliojimo istoriją, kuri tęsiasi jau dešimtmetį, tampa akivaizdu, jog visa tai yra tik abiejų miestų merų savireklamos rezultatas.

Kai į Vilniaus ar Kauno mero postus atsisėda konkretūs žmonės, dvimiesčio idėja arba ištraukiama į viešumą, arba uždaroma stalčiuose. Gyvenimas eina sau, o dvimiesčio idėja – sau. Kiekviena idėja yra prasminga tik tiek, koks konkretus rezultatas pasiekiamas. Kauno ir Vilniaus dvimiestis iki šiol nepasiekė jokio rezultato, nors pinigų šiam projektui buvo išleista nemažai.

Mano nuomone, tokio didelio darinio kūrimas kelia daug pavojų visai Lietuvai. Tarkime, mes sukursime vieną milijoną tautiečių vienijantį dvimiestį, sudarysime jo gyventojams geresnes gyvenimo sąlygas. O kas bus su kita Lietuvos dalimi, kuri neįeis į dvimiesčio sudėtį? Atsakymas paprastas – sukurdami dvimiestį, mes dar labiau padidinsime atskirtį tarp šalies centro ir periferijos. Todėl ir toliau laikausi daugiamiesčio, o ne dvimiesčio idėjos.

Mažinkime valdžios centralizaciją -- iškelkime ministerijas į regionų centrus, pamatysime, kaip jie atsigaus ir suklestės. Tada nereiks geriems specialistams važinėti dirbti į Vilnių, o studijas baigę jaunuoliai nesiverš bet kokia kaina į Vilnių, kuriame dabar susikoncentravusios geriausiai mokamos darbo vietos ir didžioji dalis šalies pinigų.

O jei taip labai norite to dvimiesčio, tai šia tema turiu labai aiškią nuostatą. Į šį darinį būtina įtraukti ne tik Kauno ir Vilniaus miestus, bet ir Kauno ir Vilniaus rajonus. O dvimiesčiui turi vadovauti ne keturi, bet vienas meras. Taip taip – vienas meras. Tada bus išvengta užprogramuoto dvimiesčio konflikto – pinigų ir gerovės antklodės tempimo į savo pusę, taip pat geriausių protų nukraujavimo į Vilnių, kaip yra dabar.

Sakote, jog sunkiai suvokiama, kad tokiam dideliam dariniui galėtų vadovauti vienas meras. Tačiau pasaulyje tai ne naujiena. Pažiūrėkime į Niujorką, kuriame gyvena 9 mln. žmonių, o su priemiesčiais – beveik 22 mln. Šio megapolio teritorija – 140 tūks. kvadratinių kilometrų, tai dvigubai daugiau nei visos Lietuvos teritorija. Ir ką jūs manote, visam šiam dariniui vadovauja vienas meras. Tai kodėl Vilniaus ir Kauno dipoliui neužtektų vieno mero?

Jie eisime toliau, tai vertėtų pagalvoti ir apie bendrą dipolio tarybą, kuri vieną mėnesį posėdžiautų Vilniuje, o kitą Kaune, apie vieningą transporto, komunalinio ūkio, sveikatos apsaugos ir kitas sistemas.

Visa tai yra gražu, fantazijos ir projektai mus gali dar toliau nunešti. Tačiau žinodami, koks yra viso šio projekto pamušalas, kad šis darinys yra tik politinis, o ne socialinis projektas, užduokime sau klausimą: „Ar šis projektas skandalingai nežlugs, jei bus paskelbti dvimesčio mero rinkimai?“

Ar nepaaiškės, jog dvimiesčio reikia ne kauniečiams ar vilniečiams, bet konkretiems šių miestų politikams, kurie, kaip pas mus įprasta, nesugebės pasidalinti viena mero kėde?