"Pats minimalios algos parametras, mano manymu, yra šiek tiek per daug sureikšminamas ir fetišizuojamas. Jeigu verslas turi galimybių mokėti didesnį atlyginimą, tai jam visiškai nereikia valdžios paraginimo tuos atlyginimus didinti. Pats verslas turi galvoti, kaip jam išsaugoti kvalifikuotus darbo žmones ir kaip jais pasirūpinti", - interviu Žinių radijui ketvirtadienį sakė A.Kubilius.

Darbdaviai ir profsąjungos laikosi nuomonės, kad MMA nuo liepos turi būti padidinta 100 litų iki 900 litų, tuo tarpu Vyriausybė siūlo MMA kelti 50 litų iki 850 litų.

"Mažesniam verslui valdžios įsikišimas ir pasakymas, kad jūs dabar didinkite atlyginimus 10-20 proc., gali būti labai sudėtingas, todėl turime tuos aspektus matyti. Ypač jeigu verslui yra sudaryta galimybių lanksčiai reaguoti į besikeičiančią situaciją rinkoje, be abejo, mes galime susidurti su tuo, ką daugelis mokslininkų ir pabrėžia, ką rodo analitiniai tyrimai, kad MMA didinimas, ypač smulkiam verslui, gali sukurti tokių problemų, kad galiausiai verslas turės mažinti darbo vietų skaičių", - sakė A.Kubilius.

Jis pripažino, kad turi pagrindo ir MMA pakėlimo reikalaujančių mintys, jog tai mažins nelegalų darbą ir nelegaliai mokamus atlyginimus.

Trišalė taryba antradienį darbdavių ir profesinių atstovų balsais Vyriausybei pasiūlė svarstyti MMA didinimą 100 litų iki 900 litų. Vyriausybės teiktos Darbo kodekso pataisos, kuriomis siekiama liberalizuoti darbo santykius, liko nesvarstytos.

Antradienį didesniam MMA didinimui paramą išreiškus ir Seimo konservatoriams, darbdaviai tikisi, kad galiausiai su tuo sutiks ir Vyriausybė.

Anot kai kurių analitikų, tikėtina, kad MMA nuo liepos bus padidintas 100 litų - teigiama, jog artėjant rinkimams, nepalanku atidėlioti sprendimus, kurie patinka daugumai šalies gyventojų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (89)