Birželio 1-ąją Rygoje, miesto širdimi vadinamoje Rotušės aikštėje, startuosiantis tarptautinis Press ralis šįkart bus išskirtinis ir tuo, kad kartu su kitais ekipažais varžysis ir elektromobilis. Jau dabar žinoma, kad prie ralio starto linijos kartu su kitais jame dalyvaujančiais ekipažais stovės ir itališkas, neįprastai nudažytu kėbulu „Fiat Panda“ automobilis. Ir jis bus atvairuotas ne iš Italijos, o iš Lietuvos, ką tik palikęs nagingų meistrų dirbtuves ir važiuojantis, kas nebūdinga automobilių raliui, visiškai be garso. Atrodytų, jog automobiliukas rieda pats savaime, jei po jo variklio gaubtu keistai nezystų elektros motoras.

Beje, žurnalistų ralyje tikrą brandos egzaminą laikysiantis elektromobilis nuriedėjo ne nuo gamyklos konvejerio, o gimė 51 metų vilniečio verslininko Artūro Mrazausko iniciatyva. Mintis kurti tokį automobilį jam kilo prieš pora metų apsilankius Ženevos automobilių parodoje, kurioje buvo eksponuojami ir įvairių entuziastų, nedidelių bendrovių sukurti elektromobiliai.

Sugrįžęs iš Ženevos, Artūras ėmė domėtis, pagal kokį automobilį galima būtų sukonstruoti elektromobilį. Laimėjo „Fiat Panda“, turinti gana lengvą ir erdvų kėbulą. Tada buvo suburta entuziastų, pasiryžusių aukoti laisvalaikį vardan elektromobilio idėjos, grupė, kurioje buvo patyrusių inžinierių – elektrikų bei mechanikų, turinčių lenktyninių automobilių konstravimo patirties. Prasidėjo elektros motoro, baterijų ir kitų reikalingų detalių paieškos.

Po daugybės mėnesių, praleistų garaže, buvo atlikta „Fiat Panda“ agregatų „persodinimo“ operacija. Automobilis pajudėjo iš vietos tyliai, neteršdamas aplinkos, suteikdamas daug džiaugsmo jo kūrėjams, pasiekusiems tikslą.

Tačiau elektromobilis mieste ir ralyje – bent jau iš pirmo žvilgsnio atrodo sunkiai suderinami dalykai. Vien todėl, kad nežinia kiek kilometrų nesustojus galima įveikti pilnai įkrautomis baterijomis?

Pasak A. Mrazausko, bandymų metu šiuo automobiliu pavyko išvystyti 130 km/val. greitį ir nuvažiuoti 136 kilometrus. Labai taupant energiją, važiuojant lėtai ir taupiai galima įveikti ir didesnį atstumą.

„Automobilis tikrai išskirtinis, kokių mūsų raliuose dar nebuvo ir kuriam neabejotinai teks daug dėmesio“, - sakė pagrindinis Press ralio organizatorius, Lietuvos žurnalistų autoklubo prezidentas Vadas Valiukevičius.

Elektromobilį ralio metu vairuos ne jo kūrėjas, patyręs ir lenktynių trasoje A. Mrazauskas, o kuri nors iš eterio žvaigždžių, ralio dienomis persikvalifikuosianti į lenktynininkes. Kuri konkrečiai, V. Valiukevičius dar nelinkęs atskleisti, norėdamas ilgiau išlaikyti intrigą dėl neeilinio automobilio ir jo ekipažo žurnalistų ralyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)