Pateikiame keletą nesudėtingų receptų. „Bobotie“ – tai tradicinis Cape Malay patiekalas, paprastai gaminamas iš avienos, tačiau čia pasiūlysime vegetarišką variantą. „Sosaties“ – tai kebabai.

Vegetariškas “Bobotie:

Reikės:

aliejus ir sviestas,
2 vidutinio dydžio susmulkinti svogūnai,
100 g nesūdytų žemės riešutų ,
50 g migdolų be luobelės,
2 skiltelių smulkiai pjaustyto česnako,
2 mažų žalių saldžiųjų paprikų (be sėklų, smulkintos) ,
2,5 cm šviežios smulkiai pjaustytos ar tarkuotos imbiero šaknies,
2 didelių tarkuotų morkų,
2 šaukštų prieskonių (tinka kario milteliai) ,
2 riekelių baltos duonos, užpiltos 100 ml pieno,
100 g džiovintų abrikosų (kiekvieną supjaustykite į keturias daleles) ,
Pusės citrinos sultys,
tarkuotos citrinos žievelės ,
druskos ir pipirų pagal skonį.

Viršutiniam sluoksniui:

150 ml pieno, natūralaus jogurto arba grietinėlės,
2 maži kiaušiniai,
druskos ir pipirų.

Gaminimo būdas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių.

2. Mažame sviesto ar aliejaus kiekyje ant vidutinės ugnies pakepinkite svogūnus, kol pagels, bet ne paruduos (maždaug 10-15 minučių).

3. Ant kepimo popieriaus sudėkite žemės riešutus bei migdolus ir įdėkite į orkaitę.

4. Į keptuvę su svogūnais sudėkite česnaką, ankštinius pipirus, imbierą, morkas ir kario miltelius. Kepkite maišydami apie 2 min. Išimkite iš orkaitės riešutus ir truputį pasmulkinkite.

5. Į šią masę sudėkite piene išmirkusią baltą duoną (prieš dėdami išmaišykite, kad gautųsi tyrelė), riešutus, abrikosus, supilkite citrinos sultis. Įberkite druskos ir pipirų.

6. Gautą masę sudėkite į kepimo indą ir susmaigstykite citrinos ar lauro lapelius (arba žievelės gabaliukus), kad vėliau nesunkiai išimtumėte. Kepkite 5-10 minučių. Per tą laiką pagaminkite masę viršutiniam sluoksniui.

7. Viršutiniam sluoksniui: išplakite pieną, jogurtą arba grietinėlę su kiaušiniais, pagardinkite druska ir pipirais. Užpilkite ant “bobotie” ir kepkite 30 min.

Galite pasigaminti savų prieskonių.

Reikės:

pusė cinamono lazdelės,
2 šaukštai kmynų,
1 šaukštas kalendros sėklų,
2 kardamono ankštys,
½ šaukšto vaistinės ožragės sėklų,
1 šaukštas paprikos,
2 gvazdikėliai,
1 šaukštas “Vegetos” ,
2 šaukštai čili miltelių (nebūtinai).

Visus prieskonius suberkite į sausą keptuvę ir kaitinkite ant mažos ugnies, kol pradės sproginėti kmynai. Tada viską kuo smulkiau sumalkite. Virtuvėje tvyros nepakartojamas kvapas!

Strutienos ir daržovių kebabai (“sosaties”)

Reikės:

1 kg strutienos filė,
3 saldžiosios paprikos (raudona, žalia ir geltona) ,
1 kukurūzo burbuolė,
4 mažytės cukinijos,
4 maži moliūgai .

Mėsos ir daržovių marinatui:

25 g šviežios kalendros,
druskos pagal skonį,
300 ml alyvų aliejaus,
12 didelių smulkintų česnako skiltelių,
225 g abrikosų džemo,
2 šaukštai maltų kmynų,
90 ml South African Pinotage ar kito raudono vaisių vyno,
150 ml citrinos sulčių.

8 iešmų mėsai (25 cm ilgio)

Gaminimo būdas:

1. Mėsos marinatui: į plaktuvą sudėkite pusę kiekio kalendros, druskos, aliejaus, česnako ir visą džemą, kmynus bei raudonąjį vyną. Gerai išplakite.

2. Supjaustykite strutienos filė 4 cm kubeliais. Sudėkite į nemetalinį indą ir užpilkite marinatu.

3. Daržovių marinatui: į išplautą plaktuvą sudėkite likusią kalendrą, druską, aliejų, česnaką. Supilkite citrinos sultis, išplakite.

4. Perpjaukite išilgai ankštinius pipirus, išimkite sėklas, supjaustykite 2.5 cm kubeliais. Taip pat supjaustykite kukurūzų burbuolę, moliūgus ir cukinijas.

5. Sudėkite visas daržoves į dubenį, užpilkite antruoju marinatu. Abu dubenis uždenkite ir palikite šaldytuve nakčiai.

6. Kitą dieną ant iešmų susmaigstykite mėsą ir daržoves ir kepkite ant atviros ugnies (barbekiu)10-12 minučių vis apversdami ir apšlakstydami likusiu mėsos marinatu.

Šokoladinis kukurūzų miltų pudingas

Reikės:

5 kiaušinių,
5 kiaušinių trynių,
125 g cukraus,
250 g smulkinto šokolado,
250 g nesūdyto sviesto, supjaustyto kubeliais,
40 g kukurūzų miltų,
20 g miltų,
kakavos miltelių,
atšildyto sviesto kepimo formelėms ištepti.

Gaminimo būdas:

1. Kepimo formeles ištepkite atšildytu sviestu ir pabarstykite kakavos milteliais. Sudėkite į šaldytuvą.

2. Išlydykite šokoladą ir sviestą, gerai išmaišykite.

3. Išplakite kiaušinius, kiaušinių trynius ir cukrų.

4. Į kiaušinių masę supilkite lydytą šokoladą ir sviestą, lėtai išmaišykite.

5. Palengva įmaišykite kukurūzų ir paprastus miltus.

6. Gautą masę sudėkite į formeles (tešla turi siekti apie ¾ sienelės aukščio) ir kepkite 200 laipsnių karščio orkaitėje maždaug 7 min.

7. Pudingo vidus turi išlikti skystokas. Patiekite su mėgstamo skonio ledais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją