Anot Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pranešimo spaudai, milžinišku greičiu sprukęs "Volkswagen Transporter" kėlė pavojų ne tik jį persekiojusiems pareigūnams, bet ir pakeliui prasilenkiantiems kitiems atsitiktiniams automobiliams.

VSAT teigimu, šis įvykis patvirtina tarnybos prognozes, kad bandymų kontrabanda į Lietuvą gabenti cigaretes, dažniausiai iš Rusijos, šiemet nemažės, o šia neteisėta veikla užsiimantys asmenys nevengs ir pačių pavojingiausių priemonių.

Kaip pranešė VSAT, trečiadienį apie 10 valandą Pagėgių rinktinės pasieniečiai kelyje Mikytai-Tauragė, apie 3 kilometrus nuo sienos su Rusija, pastebėjo atvažiuojantį įtartiną krovininį mikroautobusą "Volkswagen Transporter".

Šalia tarnybinio visureigio stovėję uniformuoti VSAT pareigūnai artėjančią mašiną stabdė aiškiai išreikštais ženklais.

Pasak pranešimo spaudai, "Volkswagen" vairavęs vyriškis nepakluso pareigūnų reikalavimui sustoti, padidino greitį ir ėmė sprukti.

Pasieniečiai bėglį ėmė persekioti tarnybiniu visureigiu "Mitsubishi L 200".

Netrukus persekiojamas pakrautas automobilis ėmė lėkti iki 120 kilometrų per valandą greičiu, pavojingai manevruoti palyginti siaurame kelyje. Pasieniečiams bandant jį aplenkti, "Volkswagen" kaskart pavojingai blokuodavo visureigiui kelią.

Priešais važiuojančių automobilių vairuotojai dėl po visą kelią besiblaškančio bėglio manevrų net buvo priversti skubiai trauktis iš kelio ir, kur pakliuvo, sustoti pakelėse.

Pagėgių savivaldybės Piktupėnų gyvenvietės ribose iki tol maždaug 7 kilometrus pagrindiniu keliu sprukęs bėglys staiga pasuko į vietinės reikšmės vieškelį ir, nemažindamas greičio, važiavo toliau.

VSAT pareigūnams nerimą kėlė ir tai, kad "Volkswagen" vairuotojas dideliu greičiu lėkė ne tik negyvenamose vietose, bet ir ten, kur šalia kelio būta gyvenamųjų namų.

Persekiojamas vairuotojas kelis sykius staigiai stabdė savo automobilį, manoma, tikėdamasis, kad pasieniečių visureigis rėšis į jo kėbulą, tačiau pareigūnai susidūrimo sugebėdavo išvengti.

Po dar 15 kilometrų aplinkiniams grėsmę kėlusių gaudynių vietiniais keliais, VSAT pareigūnas iš važiuojančio visureigio iššovė 3 įspėjamuosius šūvius į orą. Mikroautobuso vairuotojas ir toliau nestojo, todėl pareigūnas dar 11 kulkų paleido į sprunkančio mikroautobuso ratus.

Jo vairuotojas kulkų peršautu galiniu dešiniuoju ratu dar važiavo apie porą kilometrų, kol iš po variklio dangčio ėmė veržtis juodi dūmai. Manoma, kad "Volkswagen" variklis perkaito nuo ilgo važiavimo dideliu greičiu su peršautu ratu.

Priverstinai sustojęs kelkraštyje, automobilio vairuotojas iš jo iššoko ir mėgino bėgti, tačiau buvo sulaikytas. Mėginusį priešintis vaikiną pasieniečiai sutramdė kovinės savigynos veiksmais ir surakino antrankiais.

Pirminiais duomenimis, sulaikytasis yra 21-erių metų Jurbarko gyventojas. Kartu su juo buvusiam keleiviui pavyko pabėgti. Jis ieškomas.

Šiuo metu VSAT Pagėgių rinktinės pasieniečiai nustatinėja tikslų gabentų cigarečių kiekį. Įtariama, kad juo galėjo būti gabenta apie 70 dėžių rusiškų cigarečių "Saint George", tai yra apie 35 tūkstančius pakelių.

Tai yra didžiausias šiemet Lietuvos pasieniečių sulaikytų cigarečių krovinys.

Mikroautobusas, rūkalai ir sulaikytasis laikinai saugomi VSAT Pagėgių rinktinėje.

VSAT Pagėgių rinktinėje dėl šio įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Pernai Lietuvos pasieniečiai sulaikė iki šiol neregėtą į šalį gabentų kontrabandinių cigarečių kiekį - 3 milijonus 223 tūkstančius pakelių, iš jų pasienyje su Rusija - net 2 milijonus 388 tūkstančius pakelių.

Pernai sieną su Rusija saugantys VSAT Pagėgių rinktinės pasieniečiai susidūrė su iki šiol neregėtu kontrabandininkų įžūlumo proveržiu: taranuotas ir nuo kelio nustumtas pasieniečių visureigis, Nemune dukart mėginta taranuoti ir paskandinti pasieniečių valtį, kontrabandininkai nekart bandė automobiliais partrenkti juos stabdžiusius pasieniečius.