Vėlesnės motinystės tendenciją liudija ir žymių moterų pavyzdžiai. Didžiosios Britanijos premjero T.Blairo žmonai Šeri Blair buvo 45 metai, kai 2000-aisiais gimė jos jauniausias sūnus Leo.

Garsi aktorė Susana Sarandon taip pat gimdė 45-erių, kita Holivudo žvaigždė Džiulija Roberts dvynukų susilaukė būdama 37-erių metų.

Pavyzdys užkrečia

Moterų, pasirinkusių vėlesnę motinystę, skaičius taip išaugo, kad tai jau nebeatrodo neįprasta kaip anksčiau. Gimdančios 40-metės ir vyresnės nieko nebestebina. Pasikeitęs požiūris į amžių, didesnė pasirinkimo galimybė, didesnis pasitikėjimas savimi lemia, kad moterys nusprendžia gimdyti būdamos brandesnio amžiaus.

Kaunietė Aldona Širmulienė šeimą sukūrė perkopusi 40 metų slenkstį, jau susikūrusi materialinę gerovę, įgijusi net dvi profesijas. Moteris - muzikantė, nemažai laiko dirbo muzikos mokykloje mokytoja. Vėliau dar baigė Vytauto Didžiojo universiteto Teologijos fakultetą. Dirbo tikybos mokytoja, vargoninkavo.

Aldona gimdė būdama 44-erių metų. Dabar pirmagimei dukrytei - pusė metų.

“Dukrelė gimė birželio 4-ąją. Pavadinom Rūta. Vardas atsineštinis: vyras “Kauno dienoje” rado tos dienos vardų sąraše”, - pasakoja Aldona.

Nors didelių sveikatos bėdų Aldona neturėjo, bet kadangi jai buvo pirmas gimdymas, o metų - ne dvidešimt, tai dukrytė gimė po Cezario pjūvio operacijos. Mergaitė gimė sveika, nors Aldona sako, jog besilaukdama turėjo visokių baimių. Gyvenimas taip susiklostė, kad nėštumo metu moteriai teko patirti ne vieną gyvenimo smūgį. Mirė jos brolis, suparalyžiavo mamą.

“Pusę metų mamą slaugiau. Ji nesikėlė iš lovos. Tai buvo kasdienė kova tarp gyvenimo ir mirties. Deja, mama mirė. Bijojau, kad dėl mano išgyvenimų, patirtos emocinės įtampos dukra gali gimti jautresnė”, - prisimena Aldona.

Dabar ji laiminga tapusi mama, tačiau gimdyti ir auginti vaikus brandesniame amžiuje ne taip paprasta. “Turbūt fiziškai dvigubai sunkiau nei dvidešimtmetei, - svarsto Aldona Širmulienė. - Neprisimenu, kada normaliai išsimiegojau, nuovargis didesnis. Jauni gal to labai nepajunta. Ir baimių daugiau yra. Jauni tėvai gal mažiau išgyvena dėl vaiko. Sunku buvo, kai dukrai buvo tik mėnuo: verkia, o nežinai dėl ko. Tai pilvuką pučia, tai dar kas nors”, - prisimena Aldona.

Moteris juokauja, kad jai dabar pavydi visos pusseserės. “Jos jau savo vaikus užauginusios, bet po mano gimdymo ir jos ėmė svarstyti galimybę gimdyti dar kartą. Vienos pusseserės sūnui aštuoniolika metų ir ji dar kartą laukiasi: dabar išleidžiam į dekretines atostogas”, - sako Aldona.

Apie darbą Aldona Širmulienė dar negalvoja.

“Pasiryžusi dukrą auginti pati. Nėra kam ir padėti. Be to, su vyru galvojam, kad dar vieno vaiko reikėtų. Vienam augti liūdna. Jei Dievas duos, tikrai gimdysiu”, - tvirtina Aldona Širmulienė.

Tyrėsi Genetikos centre

A.Stulginskio vidurinės mokyklos pradinių klasių mokytoja Birutė Germanienė augino sūnų ir daugiau vaikų turėti lyg ir neplanavo, nors vyras dar labai norėjo dukros. Žinia, kad laukiasi, moteriai sukėkė šiek tiek nerimo. Jai tada buvo 43-eji.

“Iš pradžių išsigandau: neramu buvo, ar vaikas bus sveikas, jei gimdysiu tokio amžiaus, - prisimena Birutė. - Nuėjau į Kauno medicinos universiteto klinikų Moterų konsultaciją. Gydytoja nuramino, kad dėl savo amžiaus tikrai nesibaiminčiau: ne aš pirma, ne aš paskutinė tokių metų gimdau. Juokavo, kad dabar madinga vyresnėms gimdyti”.

Birutė paprašė gydytojos siuntimo į Genetikos centrą.

“Norėjau išsitirti, ar kūdikis gims sveikas, kad galėčiau ramiai jį devynis mėnesius nešioti, - tvirtina Birutė. - Labai su vyru džiaugėmės, kai sužinojom, kad viskas gerai, kad turėsime dukrytę”.

Dabar moteris viena augina 12 metų sūnų Vaidevutį ir 4 metų dukrytę Vilmantę, nes vyras miręs. Birutė prisimena laimingas akimirkas, kai abu su vyru stebėjo patiems esant brandaus amžiaus sulauktos dukros pirmuosius žingsnius.

Moteris tvirtina esanti labai laiminga būdama vyresnio amžiaus vėl tapusi mama. “Aš pati atjaunėjau, - tvirtina Birutė. - Dabar bendrauju su jaunom mamom, nes daugiausiai gimdo jaunos. Ir su į laiptinę atsikrausčiusiais jaunais kaimynais susidraugavom per vaikus: abiejų maži, panašūs rūpesčiai ir džiaugsmai. Kai kur nors einu su keturmete dukrele, kartais svetimi žmonės paklausia, ar aš - močiutė. Man dabar - 47-eri. Išdidžiai pataisau, kad esu mama”.

Maži vaikai, pasak Birutės, - stimulas pačiai pasitempti. “Kai esu jauna mama, tai net ir darbui tai suteikia tam tikrų privalumų. Esu pradinių klasių mokytoja. Sūnus augo, gerai žinojau, kokie vaikų poreikiai, kuo jie domisi. Dabar dukra maža, todėl natūraliai neatitrūkstu nuo jų interesų. Juk kartais būna, kad, mokytojoms pradėjus senti, sunkiau suprasti vaikus”.

Likimą lems Trijų karalių žvaigždės

“Mūsų dukra - karalaitė, nes gimė Trijų karalių dieną”, - džiaugėsi 41-erių metų marijampolietė medikė Jolanta Chazovienė Kauno apskrities ligoninės filiale Krikščioniškuosiuose gimdymo namuose sausio 6-ąją susilaukusi dukrytės.

Tai jau trečias Jolantos vaikas. Moteris augina 16 metų dukrą Liną ir 11 metų Vytautą. Mažoji karalaitė Augustė - antros santuokos vaikas. Jolanta sakė, jog visi labai laukė mergytės gimimo, ypač tėtis ir seneliai. Jiems tai pirmas anūkas.

Labai emocionaliai sesutės laukė vienuolikmetis Vytautas. “Vis sakė: reikia matuoti, kiek mano pilvelis paaugo, apkabinęs glostė jį, šnekino, - su šilta šypsena veide pasakoja Jolanta. - Dukra buvo santūresnė, bet kai tėtis jai pasakė, kad gimė sesė, labai apsidžiaugė. Atvažiavo tą pačią dieną aplankyti su dovanom Augustei. Akys žibėjo mažylę pamačius”.

Augustė gimė sveika, svėrė 4 kilogramus 800 gramų. Kadangi pirmieji du vaikai gimė sveiki, Jolanta sveikata nesiskundė, todėl net nesvarstė galimybės tirtis Genetikos centre.

Jolanta įsitikinusi, kad vyresnės mamos daug atsakingiau laukiasi kūdikio: viską apgalvoja, kad tik nepakenktų ateinančiai gyvybei, stengiasi pailsėti, nesinervinti, tinkamai maitintis.

“Vyresnė mama daug daugiau gali duoti vaikui visomis prasmėmis. Ji turi daugiau patirties, dvasiškai turtingesnė, gyvenime jau yra įsitvirtinusi”, - vardija Jolanta vėlyvos motinystės privalumus.

Medikai atidėlioti nepataria

Kauno apskrities ligoninės filialo Krikščioniškųjų gimdymo namų Akušerijos skyriaus vedėja Rasa Babiliūtė sako, jog pastaraisiais metais į jų gimdymo namus dažniau atvažiuoja vyresnės gimdyvės.

“Gimdant vyresnio amžiaus, padidėja kūdikių apsigimimo rizika, todėl rekomenduojame 35-erių metų ir vyresnėms nėščiosioms išsitirti Genetikos centre, - teigia Rasa Babiliūtė. - Jei moteris sveika, tai dėl jos amžiaus gimdymo komplikacijų daugiau nei jaunesnėms nebūna. Tačiau paprastai metų daugėjant sveikata ne gerėja. Lėtinės ligos turi reikšmės ir nėštumui, ir gimdymui”.

Akušerijos skyriaus vedėja Rasa Babiliūtė tvirtina, kad gimdančios vyresnės moterys dažniausiai būna sąmoningesnės, drąsesnės.

“Su jomis ir mums, medikams, lengviau. Jos nesiblaško, ramesnės, - sako R.Babiliūtė. - Šios moterys tikrai būna subrendusios motinystei, tačiau, antra vertus, sąmoningai planuoti, ypač pirmąjį, gimdymą sulaukus vyresnio amžiaus medikai nepataria, nes su metais mažėja vaisingumas. Belaukdamos tinkamo meto gimdyti, moterys gali ir pavėluoti. Bet jei gyvenimas taip susiklosto, kad moteris gimdo būdama per trisdešimt ar keturiasdešimt metų, tai nieko nestebina”.