Fotelių yra daugybės formų, stilių ir rūšių. Kaip išsirinkti tinkamiausią - nelengvas darbas. Juolab kad tradiciniai didžiuliai, minkšti foteliai, pasak architektų, jau seniai nebemadingi.

Tikroji paskirtis

“Lietuvoje fotelis vis dar neįgyja savo tikrosios - patogaus, poilsiui skirto baldo - reikšmės, o tarnauja tik kaip minkštųjų baldų komplekto priedas”, - įsitikinęs Naglis Nasvytis, uždarosios akcinės bendrovės “Beola”, prekiaujančios modernaus dizaino Vokietijos ir Skandinavijos šalių gamintojų baldais, direktorius.

Skandinavijos šalyse sunkiai surasime namus, kuriuose šalia įprasto minkštų baldų komplekto, kad ir kiek jame būtų tradicinių paprastų fotelių, nestovėtų ir vienam žmogui padrybsoti skirtas baldas. Jo padėtį paprastai galima reguliuoti, yra kur susikelti kojas, įmanoma su juo pasisukti neatsistojus.

N.Nasvytis pastebi, kad visai nebūtinai šis baldas turi atitikti kitų minkštųjų baldų stilistiką. Lietuviai gi vis dar įpratę, kad fotelis negali iškristi iš konteksto, tai yra turi būti derinamas prie kambaryje jau esančio minkštųjų baldų komplekto jei ne forma, tai bent spalva. O jei jau turime minkštųjų baldų komplektą, tai neįprasta jo papildyti ir dar atskiru ypač patogiu foteliu.

Tuo tarpu kitose šalyse plinta priešinga tendencija, kai visai atsisakoma tradicinių minkštųjų baldų - sofų, o jaukus poilsio ar kavos gėrimo kampelis formuojamas iš žemo stalelio ir šalia išdėliotų kelių patogių fotelių. Dažnai jam parenkama zona ties židiniu. Tačiau tai įmanoma tik erdviame būste, kai didelė erdvė dalijama į zonas pagal paskirtį.

Ilgai nepraras žavesio

Pasak N.Nasvyčio, iki šiol pasaulyje labai populiarus Le Korbiuzjė, garsaus prancūzų architekto 1928 metais sukurtas fotelis - gultas. Šis modernus baldas šitiek dešimtmečių nepraranda patrauklumo dėl savo funkcionalumo, gero dizaino ir gražaus silueto. Būtent Le Korbiuzjė gultas tapo tam tikros baldų dizaino krypties pradininku.

“Fotelius suskirstyčiau į paprastus arba tradicinius, tvirtai stovinčius ant keturių kojyčių, skirtus tik sėdėti, ir ypatingus fotelius, ant kurių galima susikelti ir kojas, reguliuoti jų nugarėlės išlenkimą ir net iškilumą, keisti padėtį į gulimąją. Pastarieji foteliai yra arba iš karto tokios formos, kad juose gali įsitaisyti pusiau gulomis, arba ją gali įgyti reguliuojant mygtuko paspaudimu ar rankenėlės patraukimu”, - aiškina N.Nasvytis.

Jo teigimu, pastaruoju metu ypatingą paklausą įgyja foteliai su patogiu pasidėjimu kojoms. Jų gali būti įvairiausių stilių: pradedant įprastu klasikiniu ir baigiant grafišku, moderniu. Šiuolaikiškas fotelis gali būti panašus net į dantisto kėdę. Toks baldas išsiskirs ryškia spalva, netradicine forma, originaliu gobelenu. “Šis baldas gali tapti pagrindiniu interjero akcentu, “aštriu” jo potėpiu, kurio visiškai nereikia prie nieko derinti”, - aiškina pašnekovas.

Tokio baldo privalumas tas, kad jis gali rasti vietą pakeitus interjerą ar persikėlus į naują būstą. Jei įsigysime aukštos kokybės, stilingą fotelį, jis tarnaus daugelį metų ir nepraras žavesio. Dar ir vaikams ar anūkams palikti galėsime. Ypač jei jis iš odos.

Tačiau, suprantama, kokybė kainuoja - už tokį išskirtinį baldą teks pakloti nemenką sumelę. “Beoloje” parduodamas ryškiai raudonas iš ypatingos odos pagamintas fotelis kainuoja apie 10 tūkst. litų. Tuo tarpu Le Korbiuzjė stiliaus gultą galima įsigyti už 3,5 tūkst. litų.

Ištikimi tradicijai

Interjero architektė Audronė Mizelinskienė patvirtina, kad iš tiesų nebemadingi masyvūs, minkšti foteliai ir sofos, į kuriuos tiesiog “įgriūni” ir kurių nesimato per pagalvėles. Šiuo metu dominuojantis minkštų baldų stilius sugrąžina mus į šeštąjį dešimtmetį. Svetainėse įsikuria minimalistiniai, griežtų geometrinių formų foteliai ir sofos.

Šiandien ypač madingas fotelis stovi ant vienos apvalios metalinės kojos. Tokį tikrai pamatytume praėjusio amžiaus 5 dešimtmečio interjeruose. Jis gali būti dengtas oda arba gobelenu. Truputį mažesnio skersmens tokios formos fotelis gali stovėti ir virtuvėje ar valgomajame, prie pietų stalo, o jei bus pagamintas iš plastiko - tiks terasoje, balkone.

Žinomų italų baldų gamintojų “Natuzzi”, “Bonaldo” bei olandų “Leolux” gaminiais prekiaujančios bendrovės “Spenmart” darbuotoja tikina, kad lietuviai vis dar labiausiai mėgsta klasiką ir kur kas rečiau ryžtasi įsigyti modernų, stilingą, ryškios netradicinės spalvos fotelį. Juolab kad jie nepigūs, tad jaunimui dažnai neįkandami, o vyresnio amžiaus pirkėjai, kurie turi pinigų, neišdrįsta jų rinktis.

Minėtų gamintojų foteliai pasižymi ypatingu patogumu, funkcionalumu, tačiau kartu turi savitą stilių. Jei patinka lengvesni baldai, galima rinktis ant dailių metalinių kojyčių, apmuštus šviesia oda, o jei norisi masyvesnių - tvirtai stovinčius ant medinių kojų, tamsesnių spalvų. Iš paprasto fotelio apačios spustelėjus mygtuką, iššoks patogi pagalvėlė kojoms, kitą mygtuką paspaudę nė nepajusite, kad jau nebe sėdite, o gulite.

“Natuzzi” kompanija siūlo ir specialų relaksacijai skirtą masažinį fotelį. Klasikinio stiliaus masyvus baldas ypač tinkamas, kai norite trumpai nusnūsti dieną ar atsikratyti nuovargio po darbo. Galima išsirinkti ir vieną iš daugybės rūšių lengvų, modernaus stiliaus šezlongo tipo fotelių, kuriuose patogu įsitaisyti pusiau gulomis.