Apie tai antradienį oficialiai pranešė prezidentūra. Kandidatas į laisvą vidaus reikalų ministro kėdę priešpiet susitiks su prezidente Dalia Grybauskaite.

Kaip DELFI teigė premjero atstovė spaudai Jarda Paukštienė, A. Kubilius rinkosi iš kelių variantų, kuriuos siūlė liberancentristai.

„Buvo toks koalicijos partnerių teikimas, ir premjeras, apsvarstęs ir susitikęs su kitais kandidatais, pasirinko šitą“, - sakė J. Paukštienė.A. Melianas jau anksčiau linksniuotas kaip prentendentas pakeisti iš posto pasitraukusį Raimundą Palaitį. Tiesa, buvo minimos dar bent dvi pavardės – Vidaus reikalų ministerijai anksčiau vadovavę Raimondas Šukys ir Regimantas Čiupaila.

Jei prezidentė pritars A. Meliano kandidatūrai, vienas Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) lyderių vadovauti Vidaus reikalų ministerijai pradės pirmadienį.

Neoficialiomis DELFI žiniomis, renkantis prentendentą į vidaus reikalų ministrus A. Kubilius nutarė siekti valdančiosios koalicijos stabilizavimo. „Ministro kandidatūra, kai tiek mažai laiko likę iki rinkimų, nėra tokia svarbi“, - DELFI sakė savo pavardės neminėti prašęs premjerui artimas pareigūnas.

Tuo tarpu LiCS lyderis Algis Čaplikas DELFI teigė, kad premjerui buvo pateiktas ilgas pretendentų sąrašas.

„Partija turi daug kandidatų, galinčių užimti šias pareigas. Mes kandidatūras pateikėme, tikrai buvo ir daugiau svarstymų. Paminėtas ir Vytautas Bogušis, ir Mindaugas Ladiga (dabartinis vidaus reikalų viceministras – DELFI), ir kiti viceministrai, kiti žmonės. Premjero pasirinkimas: jis prašė kelių kandidatų, aš kelis kandidatus ir pateikiau. Jis pasirinko. Ir mūsų kandidatas pasiryžęs dirbti“, - sakė A. Čaplikas.

Pretendentas į ministro postą A. Melianas turtais neišsiskiria. Turto deklaracijos už 2010 m. duomenimis, liberalcentristo privalomo registruoti turto vertė – 230 tūkst. Lt, dar 89,54 tūkst. Lt sudaro jo pininginės lėšos. Parlamentaro žmona Lina Melianienė deklaravo privalomo registruoti turto už 214,4 tūkst. litų ir 7,25 tūkst. Lt santaupų. L. Melianienė taip pat nurodė turinti gautų ir negrąžintų paskolų už 370 tūkst. Lt.

E.Masiulis: teigiamai vertinu premjero apsisprendimą teikti LiCS pasiūlytą kandidatą

Valdančiajai koalicijai priklausančio Liberalų sąjūdžio lyderis, susisiekimo ministras Eligijus Masiulis sako teigiamai vertinantis premjero Andriaus Kubilius sprendimą į vidaus reikalų ministro postą teikti liberalcentristą Artūrą Melianą.

"Pirmiausia visąlaik sakiau ir toliau kartoju, kad vidaus reikalų ministro pozicija šitoje koalicijoje pagal šiuo metu esančią sutartį priklauso Liberalų ir centro sąjungai. Ir aš teigiamai vertinu premjero apsisprendimą teikti LiCS pasiūlytą kandidatą", - antradienį žurnalistams Seime sakė E.Masiulis.

Jis teigė A.Melianą pažįstąs ne vienerius metus ir manąs, kad jam nekils didesnių problemų eiti vidaus reikalų ministro pareigas.

"Artūrą Melianą pažįstu ne vienerius metus, jis turi sukaupęs nemažą patirtį parlamentinės veiklos, ir manau, likusį pusmetį yra pajėgus susitvarkyti su tais iššūkiais, kurie kyla vidaus reikalų sistemoje", - teigė E.Masiulis.

J.Razma: premjero sprendimas nuliūdino

Konservatorių frakcijos Seime seniūnas Jurgis Razma, pats aktyviai premjerui siūlęs vidaus reikalų ministrą rinktis ne iš LiCS kandidatų, DELFI teigė sprendimą teikti A. Meliano kandidatūrą priimtantis be jokio džiaugsmo.

„Ši žinia, aišku, frakcijos narius nuliūdino. Turėjome šiek tiek vilčių – gal bus išgirstas mūsų frakcijos nusiteikimas pasiūlyti kandidatą į tas pareigas. Manau, ir moralinę, ir formalią teisę galėjome tikėtis turį tokiam siūlymui“, - kalbėjo J. Razma.

„Bet, aišku, suprantame ir sudėtingą premjero situaciją, siekiant užtikrinti Vyriausybės darbo stabilumą ir siekiant gauti prezidentės pritarimą vienam ar kitam teikimui ir dabar mums tekusią atsakomybę, priartėjus svarbiausių energetinių projektų patvirtinimui Seime. Matyt, tokiomis aplinkybėmis premjeras nerado erdvės ryžtis svarstyti mūsų siūlymą. Ką gi, gerbsime šį jo apsisprendimą ir palinkėsime sėkmės naujajam ministrui, jeigu jis bus prezidentės patvirtintas“, - pridūrė konservatorius.

DELFI primena, jog konservatoriai siūlė ir savo pretendentą į vidaus reikalų ministro postą – Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininką Stasį Šedbarą. Pats premjeras A. Kubilius ne sykį buvo užsiminęs, kad LiCS galėtų pasiūlyti ir nepartinį kandidatą.