Dviejų plytinių sklypai netiko

Šių metų kovo 12 dieną Seimo nario Vytauto Galvono atrasti UAB „Ic Group“ ir SIA Mottra atstovai lankėsi rajono savivaldybėje ir ieškojo žemės sklypo gamyklos, kurioje būtų veisiamos, auginamos bei perdirbamos gėlavandenės žuvys, o iš eršketų išgaunami ikrai, statybai. Prašyta ne mažesnio kaip 3 ha žemės sklypo ir per labai trumpą laiką, t.y. iki kovo 21 dienos, nes tą dieną SIA Mottra kompanija turėjo teikti paraišką finansavimui gauti iš ES fondų.

Užsienio verslininkams buvo pasiūlyti du žemės sklypai: Vikonių ir Rubikių plytinių teritorijos, kurios priklauso AB „Anykščių kvarcas“, tačiau šios teritorijos galimiems investuotojams netiko dėl apgriuvusių pastatų, į kurių nugriovimą būtų reikėję investuoti pačiai SIA Mottra kompanijai apie 1 mln.Lt.

Kovo 15 dieną UAB „Ic Group“, atstovaujanti Latvijos kompanijai SIA Motra, kreipėsi į rajono merą dėl galimybės išnuomoti žemės sklypą nuo 5 iki 50 ha viso pasaulio gėlavandenių žuvų auginimui. Žuvys čia pat būtų perdirbamos ir patiekiamos vartotojams. Būtų sukurta iki 200 – 300 darbo vietų. Investicijų vertė – iki 20 – 25 mln. eurų.

Galima būtų pastatyti naują „Mažeikių naftos“ gamyklą

Rajono taryboje meras Sigutis Obelevičius sakė, kad V.Galvono projektas susilaukė didelio žiniasklaidos dėmesio ir jis davė interviu net 7 visuomenės informavimo priemonėms.

„Įmonės „Mottra“, gerai išvysčiusios žuvivaisos technologijas pasaulyje, idėja yra įdomi, tačiau mane suglumino jų prašomas nenormalus plotas: 50 ha žemės galima būtų pastatyti naują „Mažeikių naftos“ gamyklą“, - pristatydamas deputatams verslininkų pasiūlymą, kalbėjo S.Obelevičius. Jis teigė, kad savivaldybės administracijai duotas nurodymas ieškoti laisvų žemės sklypų, rengti jų geodezinius matavimus ir planus. Nes rajono savivaldybė šiandien nedisponuoja nei komercinės paskirties objektų teritorijų žemės sklypais, nei pramonės ir sandėliavimo objektų teritorijų žemės sklypais.

Rajono tarybos narys Alvydas Gervinskas tarybai priminė, kad dar 2006 metais Vairuotojų gatvėje buvo projektuojamas 4,5 ha žemės sklypas gamybinei veiklai, tačiau paaiškėjo, kad ir šio žemės sklypo planai dar neparengti.

Meras realiausią terminą, kuomet būtų galima pasiūlyti žuvų augintojams žemės sklypą, nurodė 2014 metus. Nuo tada, pasak S.Obelevičiaus, būtų skiriama ženkli ES parama ne didmiesčiams, o provincijos rajonams, kuriuose didelis nedarbas.

Konservatoriui bankininkui Vytautui Bernatavičiui V.Galvono atvesti investuotojai pasirodė keistoki, nes jie atvyko netikėtai ir pareiškė norą „gauti žemės sklypą iki vakaro“. „Taip verslas nedaromas. Tačiau ir juos galima suprasti – degė galimos finansinės paramos įsisavinimas, todėl reikalus norėjosi susitvarkyti per savaitę. Tikri verslininkai taip nedaro – nebent tik prieš rinkimus politikai“, - savo skeptišką nuomonę apie paksininko V.Galvono žuvivaisos projektą išdėstė V.Bernatavičius.

„Anykščių problema yra pramonės vystymas, nes didelės teritorijos yra skirtos reakreaciniams tikslams. Reikia ieškoti to sklypo ir ruoštis investicijoms“, - baigė diskusijas Latvijos ruso iš Astrachanės prašymą pristatęs meras S.Obelevičius.