„Baigėme derybas su strateginiu investuotoju „Hitachi“ dėl koncesijos sutarties, kuri atvers kelią didžiausioms visų laikų investicijoms“, - patvirtino premjeras Andrius Kubilius.

Jis priminė, kad šis projektas yra ne tik didžiulė investicija, kuri sukurs daug darbo vietų, bet ir leis užtikrinti šalies energetinę nepriklausomybę.

„Noriu taip pat dar sykį pabrėžti, kad šis projektas, jo realizavimas mums leis ne tik spręsti mūsų energetinės nepriklausomybės problemą, bet ir leis turėti žemiausias elektros kainas palyginti su visais kitais galimais elektros energijos šaltiniais“, - sako premjeras A. Kubilius.

Pasak jo, Lietuva daugiau kaip 30 metų yra branduolinės energetikos valstybė ir šią kompetenciją išlaikė iki šiol.

„Man yra didelė garbė atstovauti „Hitachi“ šia svarbia proga, džiaugiuosi šia proga ir vertinu mūsų bendradarbiavimą ir visą bendradarbiavimo dvasią, kuri vyko rengiantis deryboms ir derybų metu, - sakė strateginio investuotojo "Hitachi" viceprezidentas Masaharu Hanyu. - Mes tikimės tapti gerais regioniniais partneriais ir toliau teikti visapusišką paramą įgyvendinant šį projektą.“

„Yra labai svarbi darbo pradžia. Labai didelis darbas laukia visą šią vasarą iki pat birželio pabaigos ir tikrai dėsime visas pastangas, kad tolimesniam projekto vykdymui kelias būtų parengtas visiškai, visoms pusėms suprantant tiek ekonominę, tiek energetinę šio projekto svarbą“, - sakė Visagino atominės elektrinės direktorius Rimantas Vaitkus.

Pasak jo, visos projekte dalyvaujančios šalys: strateginis investuotojas „Hitachi“, Lietuva, Estija ir Latvija, savo akcijų dalis pasakys kai bus pasirašyta akcininkų sutartis.

„Koncesijos sutartyje yra pasakyta, kad kiekviena valstybė yra atsakinga už savo investicijų dalį ir prisiima taip pat ir verslo riziką šitame projekte. Lietuva, kaip žinia, turi šiame projekte turėti ne mažiau 34 proc. (akcijų – aut. past.)“, - sako R. Vaitkus.

Koncesijos sutartyje detalių finansinių įsipareigojimų nėra, juos planuojama paskelbti vėliau planuojamoje pasirašyti akcininkų sutartyje. Toliau planuojama gauti Finansų ministerijos išvadą, kuri bus pateikta Vyriausybei svarstyti kartu su sutarties tekstu.

Vyriausybė pavedė Energetikos ministerijai kreiptis į Finansų ministeriją pateikti savo išvadas dėl Koncesijos sutarties per tris savaites. Vyriausybei pritarus koncesijos sutarčiai ji keliaus į Seimą, kur turėtų būti svarstoma ir tik Seimui jai pritarus – pasirašoma.

Jei koncesijos sutarčiai pritars Seimas, pasirašius koncesijos sutartį prasidės du riboti laikotarpiai, per kuriuos bus toliau tęsiami VAE projektavimo darbai. Pirmojo 12 mėnesių laikotarpio finansavimas sieks 83 mln. JAV dol., antrojo, 18 mėnesių trukmės, - 200 mln. dol., po to tikimasi gauti galutinį sprendimą investuoti. Galutinį sprendimą investuoti planuojama padaryti ne vėliau kaip 2015 m. kovo 31 d.

Iš kur bus paimti pinigai, reikalingi atominės statybai, pasak energetikos ministro Arvydo Sekmoko, planuojama pateikti taip pat ruošiamame verslo plane, kurį Vyriausybei planuojama pateikti kartu su koncesijos sutartimi.

Skelbta, jog elektrinėje vykdomos gamybos sąnaudos sudarys po 7 – 10 ct už kilovatvalandę, tačiau dar 10- 15 ct už kilovatvalandę kainuos paskolų statyboms aptarnavimas. Numatoma, kad paskolos bus visiškai grąžintos per 18 metų, iki 2038-2040 metų.

Pirmadienį ministras patikslino, kad atominės elektrinės eksploatacijos pradžia būtų 2020 – 2022 m., nors anksčiau skelbta, kad VAE darbą turi pradėti 2020 m.

Skaičiuojama, kad bendra projekto suma neturėtų viršyti 5 mlrd. eurų arba 17 mlrd. Lt.
Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją