Ne visi gali per Kalėdas ir Naujuosius metus grįžti namo. Užsienyje esantys Lietuvos piliečiai skuba sveikinti savo artimuosius, siunčia dovanas paštu. Pagrindinės šalys, iš kurių gaunami arba į kurias siunčiami siuntiniai, - Airija, Vokietija, Didžioji Britanija bei JAV.

Iš Lietuvos į ES šalis ir JAV siunčiami suvenyrai, žurnalai ir knygos lietuvių kalba, atvirukai. Kai kurie siuntėjai užsienyje esančius giminaičius norėtų nustebinti lietuviškais alkoholiniais gėrimais, juoda duona ar rūkytais mėsos gaminiais. Iš Lietuvos leidžiama siųsti iki 1 litro 40 laipsnių stiprumo alkoholinių gėrimų. Siuntiniuose iš mūsų šalies galima išvysti ir lietuvišką šokoladą.

Siuntėjas prekes įrašo į deklaraciją. Pasak Klaipėdos teritorinės muitinės atstovės spaudai Rasos Rentauskienės, prieš naujametes šventes padaugėja siuntinių į užsienį. Iš ES į Lietuvą siunčiamam alkoholiui, tabakui ar parfumerijai normų nėra, nes ES panaikinta vidaus muitinė. Pasak R. Rentauskienės, svarbu, kad siuntiniai iš ES nebūtų komercinio pobūdžio. Neapmokestinamų prekių normos taikomos siuntiniams iš trečiųjų šalių (pavyzdžiui, Kinijos, JAV ar NVS šalių).

Iš ES į Lietuvą dovanų siunčiamos skarelės, palaidinės, marškiniai, kvepalai, šalikai, kartais rūkomasis kvapusis tabakas. Siuntiniuose iš Didžiosios Britanijos ir Airijos būna ir viskio. Iš JAV siunčiami saldainiai, bižuterija, parfumerija, suvenyrai, rečiau – knygos. Labai retai dovanų į Lietuvą iš užsienio siunčiami stambūs daiktai, tarkime, kilimai, paveikslai, dideli suvenyrai.

Pasak Klaipėdos paštų darbuotojų Valerijos Melnikovienės ir Audronės Rekašienės, dideli daiktai dažniausiai siunčiami „Prekės – paštu“ sistema. Iš maždaug 3000-4500 siuntinių per mėnesį daugiau kaip pusę sudaro „Prekės – paštu“. Kartais pasitaiko labai didelių daiktų, pavyzdžiui, lovų.