„Teismų padėtis. Teismų degradacija. Yra tokios privačios apklausos – kiek jūsų mieste yra teisėjų, kurie neima kyšių. Ir teisininkai pagalvoję pasako – du, trys. Nors teisėjų yra 60 ar 70. (…) Dabar prieš teismų degradaciją kyla įvairios partijos, judėjimai. Išeina į aikštę, sukviečia žmones. Žmonės ateina, nes tai aktualu. (...) Turėjo būti mūsų iniciatyva. Ir tai buvo mūsų programoje. Apsileidimas. Apsileidimas“, - TS-LKD tarybos posėdyje sakė V. Landsbergis.

Anot jo, čia konservatoriai be reikalo užleidžia tribūną kitoms politinėms jėgoms – kad ir Darbo partijai, susirinkusiai mitinguoti dėl savo pačios bylos.

„Šiandien yra mitingas. Toje pačioje aikštėje (prie Seimo – DELFI). Prieš ydingą teisinę sistemą, kuri seniai negina žmonių, ypač – vaikų, teisių. Jie tiksliai eina į tašką. O kur buvo mūsų mitingas už vaikų teises ir kada? Mes sėdim krūmuose. Kad nebūtume apšaukti, kad mes ten „kedininkai“ ar kokie nors. Geriau tegul daro su tuo vaiku ką nori, kad tik ant mūsų ko nors nepasakytų. Ne – teisėjų savavaliavimui ir nebaudžiamumui! Tai čia ne mūsų šūkis. O kodėl ne mūsų? Ar mes dabar nubėgsim pritarti Uspaskichui? Degraduoja mūsų šalies teisinė sistema. O mes galim stebėti“, - bėrė V. Landsbergis.

Anot jo, šūkiai prieš teismų sistemą „skamba radikaliai, bet atliepia žmonių nuotaiką“. O konservatoriai esą laikosi pernelyg pasyviai.

„Rezultatas tas, kad mes stovim šalia, nuleidę rankas, ir stengiamės nematyti to, kas vyksta. (...) Jeigu koks nors teisėjas – ar tai būtų Kondratjevas ar dar koks nors Bilatovas ar dar kas nors – padarė sprendimą, tai šventas daiktas. Neduok Dieve, kritikuoti, ir neduok Dieve, suabejoti. Nes tuoj ateis ponas Kūris ir išaiškins, kad mes griaunam pačią valstybę ir esam dar, priedo, nepamirškim, kad teroristai. Susiję su teroristais. Mes turim stovėti ir nesitraukti. Ir stovėti nebijodami, ką pasakys. Mums turi svarbu, ką žmonės pasakys, o ne tie, kurie visada ant mūsų pasako“, - tęsė idėjinis TS-LKD vadas.

Pasak jo, penktadienio įvykiai tik patvirtino klaidingą konservatorių laikyseną.

„Atėjo kulminacija. Vakar. Garliavoje. Klonio gatvėje. Tai yra – štai Lietuvos teisingumo sistema. To formalaus, kuriame nėra žmoniškumo. (...) Mes atrodom prastai. Mes esam priėmę kažkokią poziciją – oi, nekiškim pirštų. Abi pusės kaltos, abi pusės blogos. Mes geriau stovėkim po medžiu ir liksim švarūs. Neišliksim švarūs. Mes stovėjom po medžiu, kai mušė vaiką“, - kalbėjo V. Landsbergis.

I.Degutienė: labiausiai gaila vaiko

Seimo pirmininkė Irena Degutienė apie D. Kedžio dukters istoriją pasisakė kiek nuosaikiau.

„Šitoje visoje situacijoje aš nežinau – kas teisus, kas neteisus. Bet labiausiai gaila tai vaiko. Neduok Dieve niekam, jokiam vaikui atsidurti tokioje situacijoje“, - žurnalistams sakė I. Degutienė.

Ji taip pat pažymėjo, esą „situacija tapo labai politizuota“.

„Ir per tai kenčia vėlgi tas pats vaikas“, - pridūrė politikė.

Anot jos, D. Kedžio dukra – garsiausias, bet ne vienintelis toks atvejis. Esą yra kur kas daugiau vaikų, kurie dėl tėvų ar globėjų konfliktų yra draskomi kone perpus.

„Problema giluminė. Tai yra išsiskyrusių tėvų vaikų problema. Ir šitas atvejis tiesiog kitaip pateikiamas ir visi juo labai domisi. Aš pasidomėčiau ir ta statistika, kuri yra labai liūdna – kaip jaučiasi tie vaikai, kurių tėvai išsituokė“, - reziumavo I. Degutienė.