Kaip teigia Vaiko teisių apsaugos specialistės, kurios dalyvavo dramoje, joms apskritai nebuvo žinoma, kad penktadienį planuojama perduoti mergaitę mamai.

„Mes važiavome ne perduoti mergaitės, o į vaiko susitikimą su mama. Mes esame šokiruoti“, - teigė Kauno rajono Vaiko teisių apsaugos tarnybos vedėjos pavaduotoja Giedrė Prušinskienė.

Kauno rajono apylinkės prokuratūra paskelbė pradėjusi ikiteisminį tyrimą pagal gautą N.Venckienės pareiškimą.

Pranešama, kad siekiant objektyviai išsiaiškinti įvykio aplinkybes, Kauno rajono apylinkės prokuratūros prokurorai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl šiandien gauto Neringos Venckienės pareiškimo apie galimai sužalotą mažametę.

Aiškėja ir penktadienio įvykių Garliavoje detalės.

Kedžių namuose L. Stankūnaitė leido laiką su dukra. Atvykusi antstolė S. Vaicekauskienė, kuriai pavesta vykdyti teismo nutartį bei mergaitę perduoti mamai, pareiškė, kad penktadienį mergaitė bus perduota L. Stankūnaitei.

Tuomet į kambarį, kuriame buvo L. Stankūnaitė su dukra, sugužėjo mergaitės seneliai Laima ir Vytautas Kedžiai bei Drąsiaus Kedžio teta Audronė Skučienė. Nors policijai buvo pavesta pašalinti kliūtis perduodant mergaitę, pareigūnai nežinojo, ar gali tai daryti namo viduje, o mergaitės apsaugininkai, kaip teigia Vaiko teisių apsaugos specialistės, „net nespėjo uždaryti kambario durų“.

Kauno policijos atstovų teigimu, seneliai ir A. Skučienė griebė mergaitę neleisdami jos perduoti mamai. Tuomet į grumtynės įsijungė L. Stankūnaitė, o mergaitės apsaugininkai neva stengėsi žmonės patraukti nuo mergaitės.

„Tada įsiveržė seneliai, kurie pradėjo plėšytis, draskytis. Tokio siaubingo dalyko dar nesu matęs, kaip artimieji elgiasi su savo vaikais. Man, kaip tėvui, buvo šokas. Vėliau nuvirto seneliai, kurie užgulė ant mergaitės. Dar ant viršaus užkrito A. Skučienė. Apsaugos darbuotojai stengėsi patraukti artimuosius, nes jie būtų suspaudę mergaitę. (...). Buvo košė, visi voliojosi“, - “, - sakė Tauras Stauskis, Kauno apskrities VPK Viešosios policijos Prevencijos skyriaus viršininkas.

Grumtynių metu mergaitei buvo nubrozdintas pilvas bei kaklas, lūpa praskelta A. Skučienei, sužalojimų patyrė ir L. Stankūnaitė.

Tačiau policija atmeta bet kokius kaltinimus, kad tvarka nebuvo užtikrinta ar perdavimui nebuvo tinkamai pasiruošta.

„Tai, kas iš mūsų buvo reikalaujama, mes viską padarėme“, - sako Vitalijus Pacevičius, Kauno apskrities VPK viršininko pavaduotojas.

Po penktadienio įvykių S. Vaicekauskienė žada kreiptis į teismą ir prašyti išaiškinimo, ar gali pareigūnai užtikrinti tvarką privačioje erdvėje. Bet kokiu atveju, V. ir L. Kedžiams bei A. Skučienei gresia administracinė atsakomybė už trukdymą perduoti mergaitę.

Antstolė taip pat atmeta kaltinimus, kad deramai perdavimui nebuvo pasiruošta. S. Vaicekauskienė taip pat tikina, kad smurtas prieš mergaitę nebuvo naudojamas, nors aštuonmetės klyksmas buvo girdimas net lauke.

„Vaikas išsigando, nes artimieji pradėjo klykti“, - sako S. Vaicekauskienė.

Vaiko teisių apsaugos specialistės tikina, kad penktadienį turėjo įvykti tik eilinis mamos ir dukros pasimatymas, o prasidėjus sąmyšiui jos buvo priverstos veiksmus nutraukti.

„Buvo daroma žala vaikui, todėl buvau priversta nutraukti veiksmus. Mergaitė buvo žalojama ne tik psichologiškai, bet fiziškai. Mergaitė buvo šokiruota, jai skaudėjo šoną, ji negalėjo kalbėti. Aš iškviečiau greitąją pagalbą. (...). Situacija buvo nevaldoma ir niekas jos nesprendė“, - sakė Kauno rajono Vaiko teisių apsaugos specialistė Andželika Vežbavičiūtė.

Vaiko teisių apsaugos specialistės taip pat tikina girdėjusios, kaip mergaitė L. Stankūnaitę pavadino melage.

Kol kas nėra aišku, kada dar kartą bus bandoma mergaitę perduoti L. Stankūnaitei.