Fondo valdybos pirmininko profesoriaus Juozo Galdiko atsiųstame pareiškime, kuriuo reaguojama į Vilniaus savivaldybės siūlymą fondui sudaryti sutartį su konkurso nugalėtojais, rašoma: "Nekreipdami dėmesio į fondo įspėjimus dėl būtinumo visiems laikytis konkurso sąlygų, patvirtintų Vilniaus miesto savivaldybės, pastaroji konkurso nugalėtojo nei patvirtino (kas numatyta konkurso sąlygose kaip savivaldybės įsipareigojimas), nei nepatvirtino (kas reikštų konkurso pabaigą)".

A. Sakalausko ir R. Krištapavičiaus pateiktas projektas dar lapkričio viduryje vienbalsiai komisijos buvo pripažintas geriausiu iš 35 konkurse dalyvavusių projektų. Tačiau gruodžio pradžioje vykusiame miesto tarybos kolegijos posėdyje politikai suabejojo dėl konkursą laimėjusio projekto.

Kaip teigta ketvirtadienį savivaldybės išplatintame pranešime, kadangi konkursui pateiktas autorių kolektyvo kūrinys susilaukė įvairių, kartais prieštaringų, vertinimų, Vilniaus miesto tarybos kolegija autoriams pasiūlė patobulinti idėją ir per 6 mėnesius pateikti galutinį paminklo variantą. Tada ir žadama apsispręsti dėl paminklo Savivaldybės aikštėje statybos. Taip pat ketinama iš atskirų kūrybinių organizacijų sudaryti ekspertų komisiją paminklo kūrybos procesui stebėti, o jei ir galutiniam paminklo variantui nebus pritarta, savivaldybė žada išmokėti autoriams kompensaciją.

"Kompensaciją turės mokėti tas, kas pažeidė konkurso sąlygas. Jei sutartį su kūrėjais sudarys fondas, jis irgi bus pažeidęs sąlygas ir prisiims lygiai tokią pačią atsakomybę. Sunku žinoti, kokios to priežastys ir kokie argumentai - nei mes, nei projekto autoriai nedalyvavome nė viename kolegijos posėdyje", - sakė J. Galdikas.

"Niekas neabejoja autorių kvalifikacija, profesionalumu. Diskusijų metu ir patys autoriai sutiko tobulinti ar net keisti savo projektą. Svarbiausia jiems buvo aiškumas, kad jie yra nugalėtojai ir gali skirti visą savo energiją, kūrybinę išmonę šiam projektui, kad būtų pasiekta pati geriausia kokybė. Jeigu norime pagerbti V. Kudirkos atminimą ir pastatyti jam geriausią iš geriausių paminklų, tai negali būti kalbama vien tik apie pinigus", - sakė Eltai Vilniaus meras Artūras Zuokas, neatmetęs galimybės geranoriškai kalbėtis su fondo vadovais ir siekti bendro sutarimo.

Paminklo projekto vertė, fondo skaičiavimais, siekia 500 tūkst. Lt. Visas lėšas šiam projektui įgyvendinti įsipareigojęs surinkti fondas jau surinko daugiau kaip penktadalį sumos.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją