Kalėdos ir Naujieji Metai įsuka mus į malonų, margaspalvį šventinį sūkurį. Tačiau yra ir kita švenčių pusė, kupina rūpesčių dėl dovanų giminaičiams ar verslo partneriams, bei galvos skausmą keliančio klausimo: „Ką apsirengti šia proga?“ Atsakymą gali padiktuoti vakarėlio pobūdis, nes tai, kas tinka šeimoje ar draugų kompanijoje, gali būti nesuprasta verslo, bendradarbių ar oficialiame pobūvyje. Gyvename tokiu laiku, kai mada itin demokratiška, pamiršusi savo diktatoriškas pozicijas, kiekvieną sezoną siūlanti bent po penketą skirtingų stilistinių krypčių ir tendencijų. Tai leidžia kiekvienam, atsižvelgiant į amžių, gyvenimo būdą ar net figūros ypatumus, rinktis tai, kas labiausiai tinka.

Ruošiantis šventiniam vakarėliui, pasitaiko juoką ar ašaras keliančių klaidų. Jei kada pasipuošusi švytėjote labiau nei kalėdinė eglutė arba turimas garderobas privertė atsisakyti viliojamo kvietimo į vakarėlį – tuomet artėjantis šventinis maratonas kels veikiau depresiją, nei džiugią nuotaiką. Tačiau užtenka vos kelių patarimų, trupučio laiko bei pasiruošimo ir metų pabaigą vainikuos nepamirštami vakarėliai bei kerimas, šventinis įvaizdis. Svarbu laiku pasimokyti iš savo ar kitų klaidų.

Venkite daugybės blizgučių

Na, nebent esate scenos žvaigždė ar pramogų verslo atstovė, arba susiruošėte į karnavalą. Karoliukų ar žvynelių siuvinėjimai, metalu spindinčios medžiagos, tviskanti ir akyse mirguliuojanti faktūra neturi nieko bendra su geru skoniu ir stiliumi. Taip apsirengusi niekada neatrodysite prabangiai, nors blizgesys būtent tuo ir suvilioja ne vieną. Puikus sprendimas – kelios blizgios detalės, vienas ar du įspūdingesni papuošalai, smagūs bateliai, rankinė ar kiti panašūs įvaizdžio akcentai.

Per daug neapsinuoginkite

Itin trumpi sijonai, pilvą atidengiančios suknelės puikiai atrodo ant podiumo, vilkimos jaunučių manekenių. Tačiau šiaip jau beveik neįmanoma jų vilkėti, ypač jei atsižvelgsime į mūsų krašto klimatą. Atidengiant įvairias kūno vietas, amžius turi lemiamą įtaką – kuo esate vyresnė, tuo mažiau kūno derėtų rodyti aplinkiniams. Itin seksualūs drabužiai atrodys keistai ir iššaukiamai bet kokiame vakarėlyje. Akcentuokite gražiausias kūno dalis pasinaudodami lengva, gundoma užuomina. Pavyzdžiui, nėriniuota palaidinė leis suprasti, kad turite gražų biustą, koketiškas sijono skeltukas išduos gražias kojas.

Nepasiduokite panikai

Nėra nieko blogiau, nei atsisakyti kvietimo į puikų vakarėlį tik dėl to, kad neturime ko apsirengti. Užtenka vos kelių drabužių elementų, kurie gelbsti bet kokia proga. Tiesa, jais būtų geriau pasirūpinti iš anksto. Net ir paskutinę minutę pakviesta į prašmatnią puotą būsite rami, jei savo spintoje turėsite elegantišką, klasikinę, kokybiško audinio, Chanel pamėgtą mažą juodą suknelę. Pasipuošusi itin prie jos derančiu perlų vėrinuku, pasidažiusi lūpas ir nusilakavusi nagus stilingu raudonu atspalviu, bet kokiame pobūvyje jausitės lyg žuvis vandenyje. Daugelį savo drabužių galite prikelti antram gyvenimui vos pakeitę keletą detalių ar puošybos elementų – persiūkite puošnesnes sagas, papuoškite drabužį elegantišku siuvinėjimu arba tiesiog įsigykite originalių aksesuarų, visuomet įvaizdžiui suteikiančių žaismės ir elegancijos.

Nepersistenkite

Puošdamasi vakarėliui, pagalvokite, kokia publika jame dalyvaus. Labai nejauku mūvėti džinsus, kai visi aplinkui tviska atlasu. Arba pasipuošti ilga vakarine suknia, kai aplinkiniai vilki dalykinio stiliaus drabužius. Šventinis įvaizdis turi atitikti progą! Puiku, jei kvietime nurodoma pageidaujama apranga (pavyzdžiui, kokteilių suknelės, vakariniai drabužiai, dalykinis stilius ar pan.). Čia vėl pravers klasikinė maža juoda suknelė, o vyriškiui – tamsus, nepriekaištingai pasiūtas kostiumas – šie drabužiai atitiks net keletą kategorijų ir puikiai atrodys kiekviena proga. Čia pateikiu trumpus „drabužių kodus“, raktinius žodelius, kvietime nurodančius pageidaujamą pobūvio aprangą. Jums bus lengviau apsispręsti ir pasirinkti tinkamą drabužį.

Frakas (White tie, angl.), balinė suknelė – vyrams privalomas iškilmingas frakas, moterims – ilga, vakarinė suknelė (brangaus, kokybiško audinio, be rankovių, su gilia iškirpte, atvirais pečiais – prie jos labai dera puošnūs aksesuarai, pelerinos, ilgos pirštinės, brangūs kailiai; rankinė turi būti maža, bateliai – aukštakulniai).

Smokingas (Black tie, angl. ),vakarinė suknelė – vyrams privalomas juodas vakarinis kostiumas arba smokingas; moterims pageidaujama brangaus audinio vakarinė, nebūtinai ilga suknelė, aukštakulniai bateliai ir maža daili rankinė.

Išeiginis ar vizitinis kostiumas, vizitinė suknelė – vyrams pageidautinas tamsaus audinio klasikinis kostiumas, moterims – elegantiška, pasirinkto ilgio suknelė su rankovėmis ir nedideliu dekoltė, nedidelė rankinė, klasikiniai bateliai, saikingi aukso ar sidabro aksesuarai. Galima vilkėti ir stilingą, elegantišką, klasikinio stiliaus sijono ir švarkelio kostiumėlį.

Be kaklaraiščio – tvarkinga, elegantiška, laisvo stiliaus apranga.

Speciali apranga – nurodamas pageidaujamas kostiumas (karnavalui, teminiam vakarėliui, vakarui su tautiniais drabužiais ir pan.).

Naujausia mada greičiausiai pasensta

Renkantis šventinius apdarus derėtų atsiminti, kad itin madingi, originalūs, naujausias tendencijas atspindintys drabužiai pirmiausiai išeina iš mados. Todėl jau po pusmečio su tokiu drabužiu galite atrodyti juokingai. Klasika, papildyta originaliomis detalėmis, netikėtais spalviniais niuansais ar originalia audinio faktūra ilgiau bus madinga. Tokiu drabužiu galėsite džiaugtis kelis sezonus. Itin svarbu, kad drabužis „pataikautų“ figūrai, pabrėždamas tai, ką turite gražiausia, ir sumaniai maskuotų trūkumus. Įkvėpimo, išmonės, sėkmės ir geros nuotaikos pasitinkant gražiausias metų šventes!