Vieni sako, kad Kalėdų dovanų idėja kilo trims karaliams, kurie pirmieji aplankė gimusį Jėzų ir atnešė dovanų. Kiti tvirtina, jog puikus sumanymas priklauso vienam Kalėdų Senelio prototipų - šventajam Nikolui. Jis slapta nešė dovanas neturtingiesiems. Išsiaiškinę, kas yra tas paslaptingas geradaris, žmonės pradėjo patys slapčiomis palikti vienas kitam dovanas, o radę sakydavo: "Matyt, šventasis Nikolas buvo užsukęs".

Kad ir kaip ten būtų, dabartinės Kalėdos neįsivaizduojamos be dovanų. Todėl prieš šventes žmonės, pasiėmę ilgiausius sąrašus, kuriuose surašyti visi draugai, giminės ir pažįstami, pradeda karštligiškai bėgioti po parduotuves.

Būkite klastingi

Didžiausias galvos skausmas - išrinkti tokią dovaną, kuri išties patiktų gavėjui ir kurios po švenčių jis nenugrūstų į tamsiausią kampą. Tačiau tiksliai nežinant, ko nori artimieji, tikimybė, kad išrinksite tinkamą daiktą, labai maža. Todėl prieš Kalėdas nesidrovėkite būti klastingi ir pabandykite apsukrumu išpešti, kokios dovanos jiems yra mieliausios. Tik neklauskite tiesiai - greičiausiai ims tvirtinti, jog nieko nereikia. Be to, ir dovana praras netikėtumo malonumą.

Ko nereikia dovanoti

Lengviau išrinkti dovaną, kai žinai, ko tikrai nereikia pirkti. JAV žurnalistė Mary Dunleavy atliko išsamų tyrimą ir nustatė, kad nekenčiamiausios yra "juodojo humoro" dovanos. Pavyzdžiui, viena pažįstama homoseksualiam draugui norėjo užsakyti žurnalo "Vyras ir moteris" prenumeratą. Tokį humorą supranta tikrai ne kiekvienas.

Nedžiugina ir beverčiai daiktai, kičas, interjero niekučiai, kuriuos žmogus, bijodamas užgauti dovanotojo jausmus, yra tiesiog įpareigotas laikyti matomiausioje vietoje.

Pasigailėkite tėvų ir nepirkite jų atžaloms garsiai pokšinčio šautuvo, būgnelio ar trimito. Nieko nepralinksmins ir pasikartojančios dovanos, teikiamos jau kelerius metus iš eilės. Todėl šį kartą iš pirkimų sąrašo išbraukite kaklaraiščius, spalvotus puodelius su nosytėmis ir kvepiančias žvakes.

Ekspertai primygtinai pataria nedovanoti "pamokančių" ar "intelektualių" dovanų. Vargu ar sūnus, dievinantis krepšinį, nudžiugs po eglute aptikęs Žemaitės apsakymų rinkinį.

Originalios dovanos

Jei norite Kalėdų rytą nustebinti draugus ir artimuosius, pamirškite lygintuvus, sulčiaspaudės ir kitus buities prietaisus. Amerikiečiai siūlo vyno stikliuką, į kurį telpa visas butelis. Tada sustabdžius policininkui galėsite sakyti, kad išgėrėte tik vieną stikliuką, ir nejausite sąžinės graužaties.

Merginas turėtų pralinksminti tamsoje šviečiančios vaikinų glaudės. Dar siūlomas kepsnio kvapo dezodorantas, kompiuterio pelė, kurioje įmontuotas kondicionierius, kad neprakaituotų rankos. O gal jus nudžiugintų dėlionė, padaryta iš visos šeimos nuotraukos?

"Nuogos" dovanos nemielos

Išrinktą daiktą reikia gražiai supakuoti. Aną dieną viešajame transporte dvi merginos ginčijosi, ar būtina dovanas pakuoti. Į diskusiją įsitraukė visi keleiviai. Galų gale buvo nuspręsta, kad vynioti būtina, "nuogus" daiktus teikia tik nenuoširdūs materialistai.

UAB "Balionų šalis" vadybininkė Vilma Banytė, rišusi ir puošusi daugybę dovanų, teigia, jog žmonės vis labiau kreipia dėmesį į tai, kaip daiktas supakuotas. "Išorė tampa vos ne svarbesnė už turinį. Jei dovana, kad ir nebrangi, originaliai apipavidalinta, džiaugsmo būna net daugiau", -tikina Banytė.

Anot vadybininkės, tradicinės Kalėdų spalvos - žalia ir raudona. "Jos asocijuojasi su artėjančiomis šventėmis, eglutėmis, ryškiais Kalėdų Senelio drabužiais, - mano Vilma. - Prie tradicinių spalvų nereikia bijoti komponuoti blizgančių sidabrinių, auksinių kaspinėlių, juostelių. Dovana turi švytėti, todėl lietuvišką kuklumą ir pilkas spalvas verčiau stumkite į šalį".

Dovanėlė - oru

Tik nuo jūsų fantazijos priklauso, kaip atrodys dovana. Galite ją aplipdyti kiškučiais, drugeliais, gėlytėmis, įsukti į tinklą ar apklijuoti kriauklėmis. Menką daiktelį nesudėtinga paslėpti balione - jam sprogus pasipils konfeti. Prie dovanos pririšus helio pripūstą balioną, ji atskris. Žaisminga, originali, netikėta pakuotė gali kainuoti daugiau nei pati dovana. Bet juk tokio įspūdžio dažniausiai ir siekiama.

Kaip išvynioti

Banytės teigimu, kokio nors ypatingo dovanos išvyniojimo ritualo ar etiketo nėra. Dažniausiai įvairiaspalvis popierius be jokio gailesčio nuplėšiamas ir numetamas į šalį. Tai dar vienas smagus akcentas, kai po visą kambarį laksto spalvotos popieriaus skiautės, išsprūdusios iš nekantrių rankų. Todėl dovanas galima specialiai sudėti į daug dėžių, apvynioti keliais sluoksniais popieriaus, kad malonumas truktų ilgiau", - pataria vadybininkė.

Papuoškite krabą

Vilma tikina, jog beveik nėra tokių dalykų, kurių negalima šventiškai supakuoti ar papuošti. Per Kalėdas dažnai tenka "pakuoti" gyvus kačiukus, šuniukus. "Į spalvotą popierių jų nesukame, - kvatoja mergina, - paprastai tik užri-šame gražų kaspinėlį". Kartą klientas pageidavo gražiai supakuoti gyvą krabą. "Gerai, kad gyvūnas gulėjo dėžutėje. Reikėjo suvynioti taip, jog krabui užtektų oro ir jis nenugaištų. Esu net akvariumą su žuvytėmis dovanų popieriumi puošusi", - prisimena vadybininkė.