Kaip Eltai sakė Tautinių mažumų ir išeivijos departamento Integracijos programų poskyrio vedėja Rasa Paliukienė, pirmą kartą vien romų muzikai ir dainai skirta kompaktinė plokštelė išleista pagal departamento vykdomą Romų integracijos į visuomenę 2000-2004 m. programą.

"Pristatydami pasaulyje gerai žinomą ir mėgstamą romų muziką, temperamentingą jos stilių, siekiame pagerinti romų tautinės mažumos Lietuvoje įvaizdį, parodyti šią tautą ir jos kultūrą iš teigiamos pusės", - sakė R. Paliukienė.

Lietuvos radijo studijoje įrašytas dainas romų ir rusų kalbomis atlieka daugiausia savamoksliai dainininkai: kaunietis Steponas Aleksandravičius atlieka Lietuvos romų himną "Džalem Džalem", duetu dainuoja kaunietis Antonas Brižinskas ir šiaulietis Valdas Belevičius. Vienintelė iš solistų muzikinį išsilavinimą turi jaunoji atlikėja Konsela Mačiulevičiūtė, Šiaulių universitete studijuojanti chorinį dirigavimą.

Plokštelėje įrašytos ir garsaus vilniečių romų ansamblio "Sare Roma" bei Šalčininkų ansamblio "Romani Jegori" atliekamos dainos.

Plokštelė išleista nedideliu - vos pusės tūkstančio egzempliorių tiražu. Kartu su plokštele išleistas ir informacinis lankstinukas lietuvių ir anglų kalbomis.

"Tikimės, kad visuomenė gerai priims šią plokštelę, tada ją išleistume didesniu tiražu. Bendradarbiaujant su Romų visuomenės centru, vėliau šis leidybos projektas galėtų tapti komerciniu", - sakė R. Paliukienė.

Pasak poskyrio vedėjos, dar vienas romų integracijai į visuomenę skirtas projektas - režisieriaus Sauliaus Beržinio kuriamas dokumentinis filmas "Lietuvos romai" apie romų istoriją ir kultūrą. Visuomenei šį filmą planuojama pristatyti kitų metų vasarį.

Romai yra viena iš nedaugelio Europos etninių mažumų, neturinčių atskiros valstybės, istorinės Tėvynės. Tautinių mažumų ir išeivijos departamento duomenimis, dabar Europoje gyvena per 8,5 mln., Lietuvoje - maždaug 3 tūkstančiai romų. Į mūsų šalį jie atklydo XV amžiaus viduryje per Lenkiją ir Baltarusiją. 2001 metais Lietuvos romai minėjo 500 metų jubiliejų, kai Lenkijos karalius ir Lietuvos didysis kunigaikštis Aleksandras paskelbė privilegiją čigonų vaivadai Vosyliui. Pagal šią privilegiją romai gavo savivaldą ir teisę laisvai klajoti Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ribose.

2002 metais visoje Europoje pažymėtas romų atvykimo ir apsigyvenimo šiame žemyne tūkstantmetis.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją