Profesionalams buvo smalsu, kas maketavo ir spaudė, nes leidinys jiems atrodė netipiškas ir ypatingas, muzikuojantys gyrė, kad pagaliau išleista natų knyga, galvojant apie žmogų, kuris gros, ir lapų nereiks susegti smeigtukais.

Toks jaukus ir savas buvo grupės „Skylė“ dvidešimtečiui skirto natų, akordų ir tekstų leidinio „Skylėnų dainynas“ pristatymo laukimas... Su knyga rankose pasirodė Rimvydas Stankevičius, kai kurių „Skylės“ dainų tekstų autorius, subtiliais pajuokavimais iškart sukurdamas betarpišką ir savą pokalbį, nuoširdžiai džiaugdamasis leidiniu.

Knygos sudarytojai Aistė Smilgevičiūtė ir Rokas Radzevičius, Jonas Krivickas (muzikinis redaktorius, „Skylės“ gitaristas), Agnė Dautartaitė-Krutulė (knygos dailininkė), Tadas Radzevičius (piešinių autorius) buvo sutikti kaip seniai laukti bičiuliai. Po gražios muzikinės įžangos Rimvydas pakalbino Aistę, išprovokuodamas prisiminti praeitį ir tą laiką, kai ji dar tik smalsavo, kas ta „Skylė“.

Visus sušildė linksmas pasakojimas apie tai, kaip rašant tekstą vienai dainai iš „Jūratės ir Kastyčio“, poeto fantazijas žemaitė vokalistė sugebėjo lengvai nugesinti vienintele fraze: „Kuo tu munėj teep eruotiškaa rašaa?..“ Kaip juokais prisipažino Rimvydas, nuo to laiko jis nustojo kurti Aistei erotiškus tekstus.

Aistė papasakojo apie leidinio struktūrą: dainyne yra 60 kruopščiai atrinktų grupės „Skylė“ dainų, sudėliotų į skyrelius „Šmaikščios“, „Pro sielos žiūronus“, „Mitologinės“, „Meilės“ ir „Karinės“. Nebuvo lengva dainas taip paskirsyti, nes kai kurios jų puikiai tiktų keletoje tematinių skyrelių.

Jonas Krivickas patikino, kad natos ir akordai surašyti taip, kad nebūtų sudėtinga jas suprasti ir paskaityti kiekvienam, kad būtų paprasta jas atlikti prie laužo ar bičiulių rate – didelių partitūrų čia nerasite, vienas puslapis - viena daina. Kuo aiškiau, kuo paprasčiau. Kaip juokavo Jonas, dar niekada nėra tiek kruopščiai gilinęsis į „Skylės“ dainas. Ir nors dirbta buvo daug, Jonas jau sutiko imtis kitos knygos....kai „Skylei“ bus 100 metų.

Rokas Radzevičius susirūpinęs dar kartą visiems priminė, kad norint versti knygos lapus, juos reikia patiems peiliuku pjaustyti – ir tai nėra spaudos brokas, tik įdomus sumanymas.

Dailininkas Tadas Radzevičius, Roko brolis, santūriai padėkojo, kad prieš daugiau nei dešimtmetį sukurti piešiniai, dūlėję lentynose, buvo ištraukti į dienos šviesą ir įamžinti.

Didžiulis nuopelnas, kad knyga išėjo tokia netradicinė, tokia, kurios nesinori iš rankų paleisti, tenka dailininkei Agnei Dautartaitei-Krutulei. Kaip sako Agnė, „turėjau mintį sukurti atvirą ir pliką, net kiek gruboką knygą, nepridengtą kultūrinio mandagumo sluoksniu. Ieškodama paviršių, kurie būtų „gryni“ ir galėtų būti surišami į knygą, netikėtai aptikau dėžės kartoną - gofro kartoną, kuris dėl savo tuščiavidurės struktūros turi savybę rezonuoti prisilietimo garsą. Mano džiaugsmui, surišta knyga išlaiko šią charakteristiką, taip įgarsindama popierių rankose. Ištiškę lašai - tai lyg skylėniški inkliuzai, puošiantys natų lapus, kurie ištęstomis penklinėmis kabinasi į dainyną. Tikiuosi, kad ši knyga įsigarsins ne tik kaip popierius, bet suskambės natomis ir raidėmis jūsų širdyse...“

Visi norintys galėjo prieiti prie stende stovinčių klavišinių ir gitaros bei čia pat išbandyti dainyną.

Užvėrus knygų mugės duris grupė „Skylė“ pradės ruoštis lygiadienio šventei. Po Šv.Kotrynos bažnyčios skliautais iš žiemos stingulio simboliškai persiristi į aktyvųjį metų laiką padės net du koncertai: kovo 20 d. 19.00 val. – legendinė grupė iš Latvijos „ILGI“ kartu su žinomiausia Latvijos postfolko atlikėja Ilga Reizniece, o kovo 21 d. 19.00 val.- Aistė Smilgevičiūtė ir grupė „Skylė“.

O jau balandžio 14 d. „Skylė“ visus savo gerbėjus, bičiulius pakvies į grandiozinį 20-mečio koncertą "Forum Palace". Šiam koncertui ruošiama speciali programa, bus galima išgirsti įvairiausių grupės periodų dainų, rengiamos naujos vaizdo instaliacijos, šviesos efektams ir vėl diriguos Marius Selevičius, o Jūsų ausims garso harmoniją kurs Valdas Karpuška.

Kartu su grupe scenoje bus vyrų choras “Bel Canto”, styginių kvartetas, “Skylės” dainas kartu su Aiste ir Roku atliks svečiai – Neda Malūnavičiūtė, Marijonas Mikutavičius, Kostas Smoriginas ir kt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją