1937 metais garsiame Kemerio (Latvija) tarptautiniame turnyre, kuriame žaidė pasaulio čempionas A. Aliochinas (Rusija–Prancūzija), P. Keresas (Estija), lietuvis Vladas Mikėnas ir kitos to meto žvaigždės, V. Petrovas pasidalijo 1-3 vietas su S. Reševskiu (JAV) ir S. Flohru (Čekija). Tuometinis Latvijos prezidentas Karlis Ulmanis už gražiausią laimėtą partiją apdovanojo V. Petrovą gintaru inkrustuotais šachmatais.

Sovietų Sąjungai okupavus Latviją 1940 metais, V. Petrovas buvo areštuotas, apkaltintas antisovietine propaganda ir nuteistas 10 metų pataisos darbams Gulage. Ten V. Petrovas 1943-iais ir mirė.

Latvijos šachmatų federacijos ir V. Petrovo šeimos pastangomis surengtas I-as V. Petrovo atminimo turnyras Jūrmaloje prasidėjo labai stipriu pusfinaliu, kur 58 žaidėjai iš 12 pasaulio šalių 9 ratų šveicariška sistema varžėsi dėl 4 vietų, garantuojančių kelialapius į finalą.

Finale jau turėjo teisę žaisti 4 pasaulio šachmatų elito atstovai: V. Ivančiukas iš Ukrainos (ELO reitingas 2766), nuo šių metų sausio 1 d. vėl ėmęs atstovauti gimtajai Latvijai A. Širovas (2710), azerbaidžanietis Š. Mamedjarovas (2747) ir rusas A. Morozevičius (2763).

Viso atrankos turnyre varžėsi net 26 didmeistriai, 2 moterų didmeistrės (WGM), 7 tarptautiniai meistrai ir 2 tarptautinės meistrės (WIM). Šiose varžybose dalyvavo patys pajėgiausieji Baltijos valstybių didmeistriai. Lietuvai atstovavo šalies čempionas Šarūnas Šulskis (2595), kurio reitingas buvo tik dvyliktas šiose varžybose ir su didmeistriais nusprendęs susirungti S. Buivydas (1780) iš Klaipėdos.

Š. Šulskis silpnai pradėjo varžybas, jau I rate baltosiomis figūromis nusileidęs jaunam latviui N. Meškovui (2293). Š. Šulskis po 5 sužaistų partijų turėjo tik 2,5 taško. Nors Lietuvos čempionas laimėjo likusias 4 partijas, iš kurių paskutines dvi - juodosiomis figūromis prieš Latvijai atstovaujantį patyrusį didmeistrį E. Svešnikovą (2513) ir baltarusį S. Azarovą (2667), tačiau surinktų 6,5 taško iš 9 galimų neužteko patekti į finalo ketvertą.

Į finalo varžybas pateko nuo Latvijos kilęs vokietis D. Fridmaas (2660) ir rusas I. Chairulinas (2638), surinkę po 7 taškus.

Š. Šulskis atsidūrė 3-8 vietas pasidalijusių žaidėjų grupėje, surinkusioje po 6,5 taško. Vietų tikslesnį pasiskirstymą lėmė papildomas Buchholco rodiklis. Pagal jį, į finalą dar pateko lenkų didmeistris M. Krasenkovas (2607) ir ukrainietis I. Kovalenka (2587).

Kauno didmeistriui dėl prasto starto teko tenkintis septinta pozicija. Kitas Lietuvos atstovas S. Buivydas pralaimėjo visas 9 žaistas partijas ir turėjo tenkintis paskutine - 58-a vieta.

Po atrankos turnyro paaiškėjus visiems aštuoniems V. Petrovo atminimo finalo turnyro dalyviams, prasidėjo dvi dienas trukusios finalo batalijos. Pirmo V. Petrovo atminimo turnyro nugalėtoju tapo A. Morozevičius, surinkęs 5 taškus iš 7 galimų. Pustaškiu nuo nugalėtojo atsiliko A. Širovas iš Latvijos ir ukrainietis I. Kovalenka. Pagal geresnį papildomą ratų sistemos turnyruose skaičiuojamą Bergerio koeficientą, antra vieta atiteko Latvijos didmeistriui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją