"Šiandien išsiunčiau prokurorams užklausimą, kodėl nepradėjo ikiteisminio tyrimo", - trečiadienį BNS sakė A.Anušauskas.

Generalinė prokuratūra antradienį BNS patvirtino atliekanti du ikiteisminius tyrimus, susijusius su nacionalizuotu ir bankrutuojančiu banku "Snoras.

Sausio 25 dieną pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl "Snoro" bankroto administratoriaus galimo piktnaudžiavimo, neteisėtai atlikus finansines operacijas. Ikiteisminį tyrimą organizuoja ir jam vadovauja Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorai, o tyrimą atlieka Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

Sausio 26 dieną Generalinėje prokuratūroje pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimo valstybės tarnautojų ir jiems prilygintų asmenų piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, neteisėtai atskleidžiant banko paslaptį. Ikiteisminį tyrimą organizuoja ir jam vadovauja taip pat Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorai, o tyrimą atlieka STT.

Tuo metu, kokiu būdu buvę banko "Snoras" savininkai Raimundas Baranauskas ir Vladimiras Antonovas sužinojo apie Lietuvos institucijų rengiamus veiksmus prieš banką, netiriama.

Generalinės prokuratūros atstovė spaudai Rūta Dirsienė BNS patvirtino, kad toks ikiteisminis tyrimas nepradėtas.

A.Anušausko teigimu, jeigu prokurorai būtų ėmęsi šio tyrimo, būtų daugiau aiškumo dėl Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) direktoriaus Vitalijaus Gailiaus ir jo pavaduotojo Vytauto Giržado vaidmens.

"Viskas būtų kitaip, jeigu prokuratūra būtų pradėjusi ikiteisminį tyrimą", - BNS sakė NSGK pirmininkas, komentuodamas vidaus reikalų ministro Raimundo Palaičio sprendimą iš šių pareigūnų atimti leidimus dirbti su slapta informacija ir atleisti juos iš pareigų.

A.Anušausko teigimu, reikėtų taisyti Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymą, numatant aiškesnius leidimų dirbti su slapta informacija atėmimo pagrindus.

"Dabar Valstybės saugumo departamento teikimas, kuriuo remiantis leidimai atimti, yra įslaptintas. Su atleidimo pagrindais negali susipažinti net pareigūnai, kurie atleisti. Tuo metu pareigūnams turėtų būti aišku ir žinoma, už ką jie atleidžiami. Juolab, kad tai pareigūnai, ilgai dirbę valstybei ir daug padarę", - sakė A.Anušauskas.

Neoficialiomis žiniomis, FNTT vadovai pareigų neteko, nes tiriant, kas galėjo "Snoro" savininkams atskleisti apie rengiamą banko nacionalizavimą, V.Gailius ir V.Giražadas neišlaikė patikrinimo poligrafu arba vadinamuoju melo detektoriumi.

Bankroto byla "Snoro" bankui iškelta pernai gruodžio 7-ąją. Vyriausybė "Snorą" nacionalizavo lapkričio 16-ąją.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją